„Elindulsz otthonról és soha nem érsz haza.” Ez a címe annak a megrázó balesetmegelőzési kisfilmnek, amivel a Budapesti Rendőr-főkapitányság arra kívánja felhívni a közlekedők figyelmét, hogy karácsonykor is mindenkit hazavárnak.

A videó a rendőrség hivatalos YouTube-csatornájára került ki vasárnap, a két és fél perces anyag meglehetősen erős képsorokat tartalmaz és betekintést enged a baleseti helyszínelés szörnyűségeibe. Láthatjuk, hogy a tűzoltóknak, a katasztrófavédelmiseknek, a rendőröknek, a mentőknek és a helyszínelőknek milyen borzalmakkal kell szembenézniük nap mint nap.

A kisfilmben az előzményeket és a roncsokat láthatjuk egyéb felkavaró részletek mellett, miközben a háttérben a rendőrök és orvosok beszélgetése szűrődik be. Az egyik legdrámaibb pillanat az, amikor az elhunytat az édesanyja hívja telefonon, de már hiába várja, hogy a gyermeke beleszóljon a telefonba. 

A hatóság célja, hogy felhívja a figyelmet a biztonságos közlekedés fontosságára, hiszen tudjuk jól, mindenkit várnak otthon. A BRFK megemlítette, hogy csak a fővárosban 31 halálos kimenetelű közlekedési baleset következett be 2021. december 5-ig.

Most, hogy valóban téliesre fordult az időjárás, még inkább érdemes odafigyelni arra, hogy vezetünk, érdemes felrakatni a téli gumikat, a csúszós úton pedig menjünk a szokottnál megfontoltabban, adott esetben lassabban és tartsuk be a követési távolságot. Korábban írtunk arról, hogyan érdemes hóban vezetni, illetve a ködben történő biztonságos vezetés aranyszabályait is összegyűjtöttük már egyszer.

Figyelem! A kisfilm korhatáros és csak a YouTube-on nézhető meg.