Megugrott az autófeltörések száma a kijárási tilalom életbe lépése után

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2021-01-25, 10:13

Van egy jó hírünk is: az autólopások száma tovább csökkent tavaly november óta.

2020 végén időarányosan több autót törtek fel Budapesten és több nagyvárosban, mint az elmúlt 12 hónapban, olvasható ki a rendőrség statisztikájából, írja a Napi.hu. A portál szerint az Autóőrszem nevű applikáción megfigyelt aktivitás is arra enged következtetni, hogy a kijárási tilalom bevezetése után felbátorodtak az idehaza tevékenykedő autófeltörők.

A magyar kormány 2020. november 11-től rendelt el kijárási tilalmat este 8 óra és reggel 5 között (Orbán Viktor miniszterelnök aztán 2021. január 8-án bejelentette, hogy a kormány február 1-jéig meghosszabbítja a járványhelyzet miatt elrendelt korlátozó intézkedéseket).

Tolvaj nyúl be az autóba a kitört ablakon keresztül

A tapasztalatok alapján a kijárási tilalmat az emberek többsége betartja, ami nem csoda, hiszen a szabályszegők súlyos pénzbírságra számíthatnak. Akadnak azonban olyanok, akik kockáztatnak, és a zsákmány reményében megpróbálják feltörni azokat az autókat, amelyek bekamerázatlan területeken parkolnak – hiszen most attól nem kell annyira tartani, hogy egy magányos járókelő beléjük botlik. 

A rendőrség statisztikája szerint 2019. december 20. és 2020. december 20. között összesen 1369 autófeltörés történt, ebből 330, vagyis a károkozások közel negyedére 2020. október 20. és december 20. között került sor. Ez majdnem 8 százalékponttal magasabb, mint amennyi időarányosan indokolt lenne, írja a Napi.hu. A karácsonyi időszakban persze aktívabban szoktak lenni a tolvajok, a pandémia miatt viszont tavaly rengetegen tértek át az online vásárlásra, és az is tény, hogy az este 7 órás boltzár miatt a megszokottnál jóval nagyobb volt az emberforgalom a boltokban és a plázákban.

Tolvaj kutakodik értéktárgyak után, miközben egy kocsi oldalának támaszkodik

A miskolci járásban 28 autófeltörést regisztráltak a december hússzal végződő 12 hónapban, 11 bűncselekmény elkövetésére pedig az utolsó 60 nap alatt került sor. Időarányosan több autófeltörés történt Veszprém, Érd, Győr és Szeged járásában is, bár itt nem jegyeztek fel sok esetet az egyenruhások. A kivételek közé tartozik Eger, ott 20 feltörésből 1 esett novemberre és decemberre. A kecskeméti járásban 11 autófeltörés történt az utolsó két hónapban, ez hatoda a teljes évi termésnek.

Abból is látszik, hogy növekedett az autófeltörések száma, hogy az Autóőrszem nevű applikációban megszaporodtak az olyan üzenetek, mint hogy "Sürgősen menj az autódhoz", vagy például "Betörték a szélvédődet/vezető oldali ablakot". Erről az alkalmazás fejlesztői számoltak be a portál érdeklődésére.

Jó hír viszont, hogy a kijárási tilalom életbe lépése után az egyéb bűncselekmények száma, köztük az autólopások száma is csökkent. Ebben szerepet játszik az, hogy este 8 után könnyebben belefuthat az ember egy járőrkocsiba, ami igazoltatáshoz és letartóztatáshoz vezethet. És nyilván könnyebb lebukni egy lopott kocsival, mint azokkal az értéktárgyakkal, amit a tolvaj az autó belsejéből ki tud csenni magának.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Éjjel vezető autós
2020. november 10.
Kedd éjféltől szigorú járványügyi intézkedések lépnek életbe.
Szájmaszkot viselő sofőr
2020. november 17.
Ez a kérdés sok embert foglalkoztat.

További hírek