2018. szeptember 24. | 18:31

Az F3-as Európa-bajnokság 2018-as szezonjából egy helyszín van még hátra, ahova a hétszeres F1-es világbajnok Michael Schumacher fia 49 pont előnnyel érkezik majd

Az osztrák történések

Ezen a hétvégén a Red Bull Ringre látogatott a sorozat, ahol a 19 éves pilóta az időmérős eredményei alapján mind a három futamnak a pole-pozícióból vághatott neki.

Az első futamon végig meg tudta őrizni az első helyet, bár csapattársa, Robert Schwartzman egy percre sem kímélte. Ezzel a teljesítménnyel átvette a vezetést Ticktumtól, aki csak a nyolcadik helyen végzett.

A vasárnapi második versenyt szintén uralta a fiatal Schumacher, az etap vége felé volt egy kis izgalom, amikor pályára gurult a biztonsági autó, de őt ez nem veszélyeztette. A hétvége legdominánsabb csapata a Prema volt, ezen a futamon hármas győzelmet arattak. Micknek ez volt az ötödik győzelme zsinórban.

2012-ben kapta meg az Európa-bajnokság címet a sorozat, azóta négyen tudtak előtte ilyen eredményt produkálni. Raffaele Marciello rögtön az első évben, Max Verstappen 2014-ben, Felix Rosenqvist 2015-ben és Lance Stroll 2016-ban.

A harmadik futam rajtját követően az első kanyarban szélesen fordult, így Schwartzman megelőzte a németet, aki a leintésig nem tudott fogást találni az oroszon. A Prema ezzel a kettős győzelemmel megnyerte a csapatok versenyét, miközben Mick Schumacher 49 pontra növelte előnyét Ticktum előtt. Matematikai esélye még Armstrongnak van, aki 69 egységgel a bajnokság harmadik helyén áll.

Az F3-as pályafutása

Mick Schumacher a 2017-es szezonban kezdte meg szereplését a sorozatban, és egy hónappal ezelőttig csupán a neve miatt figyeltek fel rá, mert semmi olyat nem mutatott, amit érdemes lett volna kiemelni. Az első 44 futamán összesen három dobogós helyezést tudott felmutatni, ami elég gyengécske.

Az idei szezon második felében talált valamit a 19 éves német pilóta, ugyanis a Spa-Francorchampsban rendezett harmadik futamot megnyerte, azóta pedig nincs megállás.

Silverstone-ban behúzta a második futamgyőzelmét, amit egy misanói követett, de ezt még tudta fokozni, Nürburgringen mind a három futamon őt intette le elsőként a kockás zászló. Ezután pedig jött az osztrák kettős diadala. Remélem, a szezonzárón tesz még erre egy lapáttal.

A paddockban szárnyra kaptak olyan pletykák, hogy ezekkel az eredményekkel már a Formula-1 is elérhetővé válhat számára. Ha a szezonzárón az összes futamot lenullázza, akkor is a bajnokság harmadik helyén végezhet, nyilván ez a legrosszabb eset. Viszont akkor is elegendő pontot szerezne ahhoz, hogy már a 2019-es szezonre kiválthassa a száguldó cirkusz szuperlicencét.

Lehet, hogy ez nem is annyira pletyka, ugyanis a napokban Maurizio Arrivabene, a Ferrari csapatfőnöke azt nyilatkozta, hogy nem akarják stresszelni a fiatal pilótát, de az ő ajtajuk mindig nyitva áll előtte. Már a Red Bull is szemet vetett a német tehetségre, ugyanis a Toro Rossónál el tudnák képzelni. Szerintem heteken belül napvilágot látnak majd a jövőjét illető hírek, addig felesleges találgatni.

Pár évvel ezelőtt volt szerencsém találkozni Mick Schumacherrel, pont a Red Bull Ringen. Akkor nagyon szimpatikusnak találtam, és titkon bíztam abban, hogy túlszárnyalja majd édesapja sikereit. Az F3-as pályafutását nem követtem, de nagyon örülök, hogy talált valamit a szezon második felében. Szerintem elhitte azt, amit tud az autó, így magabiztosan ki tudja hozni a maximumot magából és a technikából egyaránt.