2022. május 05. | 16:37

Megérkezett az F8 Tributo alapjaira épült SP48 Unica.

Minden Ferrari különleges, de léteznek a különlegesebbnél is különlegesebb sportautók. Ilyen a Ferrari SP48 Unica is, ami az F8 Tributo alapjaira épül – igaz, ezt nehéz elsőre észrevenni, mivel a karosszériát szinte teljes egészében áttervezték.

Ferrari SP48 Unica
Fotó: Ferrari

Az Unica a szó szoros értelmében exkluzív, hiszen mindössze egyetlen egy darabot gyártanak belőle. A jármű egy régi ügyfél megbízásából készült, aki ráadásul részese lehetett a fejlesztési folyamatnak, a vevő ízlésvilága köszön vissza a dizájnban.

Ferrari SP48 Unica
Fotó: Ferrari

Az autó elején itt-ott észrevehető némi Ferrari Roma beütés. Hátul a modell sokkal karcsúbbá vált azáltal, hogy a mérnökök elhagyták a hátsó szélvédőt, a négy kerek hátsó lámpát pedig LED-csíkokra cserélték, ebben az Unica szintúgy a Romára ütött. Az új kerékdizájn mellett eltérő oldalsó légbeömlőket kapott, amelyek kissé lejjebb kerültek.

Ferrari SP48 Unica
Fotó: Ferrari

Az utastérről nem közölt egyelőre fotókat a gyártó, de a mellékelt videó (amit erre a linkre kattintva nézhetsz meg) alapján azt szinte egy az egyben átemelték az F8 Tributóból. Említésre méltó, hogy a sportülések lézerrel perforált Alcantarát használnak, amelyet egyébként más felületeken is alkalmazott a Ferrari.

Ferrari SP48 Unica
Fotó: Ferrari

Mechanikai változtatásokról nem ejtett szót a vállalat, így az egyedi példány valószínűleg megörökölte a Trubitót hajtó 3,9 literes, duplaturbós V8-ast, aminek maximális teljesítménye 720 lóerő (7000-es fordulaton), csúcs forgatónyomatéka pedig 770 newtonméter. A 340 km/órás végsebességre képes sportautó 2,9 másodperc alatt tudja le a 0-100-as vágtát, erre minden bizonnyal az Unica is képes.

Ha érdekelnek a szuperritka, mindössze egy példányban készült Ferrarik, ezt a cikket se hagyd ki!

Motor1

Ferrari