Most akkor lesz V12 a BMW 8-as sorozatban vagy sem?!

Közzétéve:
2018-10-11, 12:04

Sok-sok év telt el a 8-as BMW hiányában, ám a bajorok végül visszahozták a modellt a kínálatba. Sorozatgyártását Németországban már megkezdték, azt azonban még mindig csak találgatni lehet, hogy az elődhöz méltó V12-es erőforrás bent lesz-e a motortérben, avagy sem.

A BMW E31 3,0 literes V8-as változatából 1992-ben mindössze 18 példány készült el. Az erőforrás kategóriában akkoriban a négy hengerrel ékesebb kivitel, a V12-es blokk vitte a prímet, melynek alapjául két sorhatos, a BMW M20-as egysége szolgált. A kérdés most az, hogy vajon a Le Mans-i 24 órás autóversenyen bemutatott 8-as Coupé motorterébe kukkantva elénk fog-e tárulni a V12-es, avagy sem.

BMW 8-as sorozat

A 8-as BMWtömegtermelését 2018 júliusának első napjaiban kezdték meg, azonban az utakon novembernél előbb biztosan nem lehet majd vele találkozni. Az 5-ös, illetve 7-es sorozattal közös gyártósoron készülő modell, azon belül is az M850i xDrive Coupé kivitel egy 4.4 literes, V8-as benzinmotorral, 530 lóerővel és 750 Nm-es nyomatékkal lesz kapható. A 840d xDrive Coupé egy 3,0 literes soros hathengeres dízelmotorral kooperál majd, melynek maximális teljesítménye 320 lóerő és 680 Nm nyomaték lesz. 

BMW 8-as sorozat szemből

BMW 8-as sorozat oldalról

Az autógyártó több változattal egyelőre nem rukkolt elő, így feltehetőleg V12-es erőforrásban, illetve plug-in hibrid hajtásláncban nem gondolkodnak. Pedig milyen jól tennék, hiszen így egyaránt ki tudnák elégíteni a teljesítményhajhászok, valamint a környezettudatosság kedvelőinek igényeit!

BMW 8-as sorozat automata váltó

A V12-es erőforrással kapcsolatban Carsten Groeber, a BMW Group luxuskategóriás termékeiért felelős részlegének alelnöke interjút adott a Párizsi Autószalonon az ausztrál Go Auto magazinnak, melyben kifejtette, hogy egyelőre valóban nem gondolkodnak abban, hogy V12-est helyezzenek a BMW vadonatúj 8-as sorozatának modelljeibe.

BMW 8-as sorozat bal oldal

Az alelnök elmondása szerint a 8-as sorozat modelljeinek orrába ugyan belekerülhet a robusztus M760Li xDrive-ban található 6,0 literes V12-es blokk, viszont azesetben némi súlyproblémával kell számolni.

"A V12-es motor rendkívül nehéz, a 8-as BMW súlyelosztása pedig meglehetősen jóra sikeredett, így a technológia, a karosszéria, valamint a hajtáslánc is tökéletes összhangban van egymással. Véleményünk szerint a V12-es egység túl nehéz lenne az autó elejében."

Groeber elmondása szerint minden egyes M8 változat megkapja az M5 továbbfejlesztett összkerékhajtási rendszerét, ám azok sem maradnak hoppon, akik hátsókerék-hajtásra vágynak, számukra az 840d sDrive nyújt majd kiváló alternatívát.

BMW 8-as sorozat belső ülések

A 4,4 literes V8-as erőforrás egyébként meglehetősen rövid idő, 3,6 másodperc alatt repíti nulláról százra az M850i xDrive Coupé kivitelt. Ha esetleg a hátsóerék-meghajtás szerelmese vagy, ne aggódj, rád is gondoltak a vállalatnál, a 8-as sorozatból ugyanis 2019-ben érkezni fog a #keresztbenközlekedőscsúszkálós verzió!

Forrás:

További autós hírek

Olvasónk küldött videót arról, hogy a 18. kerületben, ma, koradélután, a Szálfa utcában őt és az előtte haladó autót majdnem…

A 49 éves linzi nő november 18-án több balesetet okozott, majd a sokadik esetnél sikerült megfékeznie az utca emberének, de…

Kigyulladt egy kisteherautó utastere és raktere a 20. kerületi Helsinki úton, a Torontál utcánál hétfőn 14 óra magasságában. A fővárosi…

Jól látni, hogy a sárga jelzésnél ér a sínre kb. a Citroen, majd a következő pillanatban oldalról hatalmas sebességgel telibevágja…

Nem elég a pénzbírság, börtönbüntetést szeretne a német kormány a baleseteket fotózóknak, videózóknak – írja a totalcar.hu A német autópályákon…

Kapcsolódó írások

McLaren F1 a levegőben
2018. november 30.
A 90-es évek legendája feltöltés nélkül utasította maga mögé a világot, 627 lóerős motorja és pihekönnyű kasztnija lehetővé tette a hihetetlen rekorddöntést!
BMW 8-as sorozat AC Schnitzer-tuning
2019. június 03.
A BMW és MINI modellek modifikálására szakosodott AC Schnitzer megalkotta a vadonatúj 8-as sorozathoz tartozó tuningalkatrészek armadáját
2018-as Suzuki Vitara elölről
2018. október 23.
Több jeles magyar képviselője is volt az autóiparnak világszerte az idők során, mára pedig számos nagyvállalat van jelen az ország különböző térségeiben.
2018. november 30.
A BMW M-sportrészlege az E92 M3-mal búcsúztatta a szívó V8-as motort. A 2013-ig gyártott negyedik szériából nehezen, de lehet még találni megkímélt példányokat, viszont készülj fel, hogy ez az autó nem elégszik meg azzal, ha csak tankolod, hiszen sokkal több törődést igényel, ami a videóból is kiderül!