"Jelenleg az állami támogatás nem elérhető egyetlen Tesla modellre sem. Nemsokára frissítjük cikkünket!"

Magyarországon 2018 óta lehet állami segítséggel elektromos autót vásárolni. A támogatás megszerzéséhez pályázni kell, sikeres elbírálás esetén pedig az autó értékének 21%-át finanszírozza a magyar állam, de maximum 1 500 000 Ft-ot. A hozzájárulást magánszemélyek, cégek és önkormányzatok egyaránt igényelhetik, fontos tudni azonban, hogy az autó értéke maximum bruttó 20 millió Ft lehet.

Emellett az autónak tisztán elektromosnak kell lennie, tehát még a tölthető plug-in hibridekre sem jár a támogatás, továbbá csak új gépjármű vásárlásakor vagy lízingelésekor igényelhető. Első hallásra a Tesla olcsóbb modelljei eddig is megfeleltek ezeknek a feltételeknek, ám mégsem kerültek bele a támogatott autók körébe. Ennek oka, hogy nem volt olyan piaci szereplő, importőr, aki teljesítette volna a vonatkozó előírásokat.

A jogszabály kimondja, hogy csak olyan márkák elektromos autóira jár a hozzájárulás, amelyek rendelkeznek nyilvános bemutatóteremmel, rendelkeznek hivatalos szervizzel az ország területén, ahol el lehet végezni a szükséges garanciális javításokat, illetve az importőrnek van szerződésben rögzített érvényes szállítói megállapodása az anyacéggel. Eddig ennek volt köszönhető, hogy Teslára nem lehetett támogatást igényelni, hiszen nem volt jelen hivatalosan az országban.

A feltételrendszer némi megváltoztatásának köszönhetően immáron a Teslákra is igényelhető az állami pénz. A hivatalos szervizhálózat megléte már nem feltétel, elegendő, ha van az importőrnek olyan szervizpontja, ahol lehet javítani az autókat, és vállalja a szervizelendő darabok oda és visszaszállítását a tulajdonos és a hivatalos szerviz között. Mint ismeretes, a Tesla nem engedi ki a kezéből a szervizhálózat kiépítését, nem von be alvállalkozókat a javításokba. Ezért amíg a vállalat nem épít ki hivatalos hálózatot itthon, nem lehetséges az állami támogatás folyósítása sem.

Legalábbis így volt eddig. A pályázatkiírás módosítását az Innovációs és Technológiai Minisztérium hagyta jóvá, mert belátták, hogy a Teslák iránt hatalmas érdeklődés van Magyarországon. Míg a konkurencia autói megvehetők voltak eddig is állami segítséggel, addig a Teslák nem, ez pedig valamelyest korlátozta a szabad piaci verseny kialakulását az elektromos autók piacán. A változtatással végre megnyílt az út a támogatás igénylésére a Teslák esetében is.

Azonban nem minden modellre lehet igényelni a vissza nem térítendő 1,5 millió forintot, melynek oka a továbbra is érvényben maradó bruttó 20 millió forintban maximalizált értékhatár. A Model S és Model X típusok így kiesnek a körből, viszont a Model 3-mal meg lehet pályázni a támogatást. 

A pályázat pontos feltételeiről az IFKA honlapján lehet bővebb tájékoztatást kapni. Érdemes sietni, a jelenlegi direktíva értelmében a támogatás igénylését legkésőbb 2020. május 1. 23:59 percig le kell adni. Hogy ezt követően az állam továbbra is támogatja-e az elektromos autók vásárlását, még nem tudni. Feltételezhetően igen, de az a biztos, ami már elmúlt, ugye.

Amennyiben Te is szeretnél támogatással vásárolni egy Tesla Model 3-at, keresd bátran a Magyar Autókereskedőház Zrt. munkatársait, vagy látogass el a Tesla.hu weboldalra!