Nagyobb, mint valaha - Megérkezett a Mercedes GLS legújabb generációja

Közzétéve:
2019-04-18, 16:50

A brutális méretű terepjáró már nem próbálja leváltani a G Wagent, önálló utat tapos ki magának

Nagy sikerrel debütált a 2019-es Shanghai Autószalonon a Mercedes GLS, azaz a Mercedes legnagyobb elérhető SUV-je. A brutális méretű szörny akár 7 embert is kényelmesen bekebelez, teletömött bendőjét pedig négy meghajtott keréken cipeli tovább. A motor opciók között elérhető lesz egy pár hathengeres dízel és egy V8-as benzinmotor is.

Az első dolog, ami mellett nem lehet egyszerűen elmenni szó nélkül az a brutális méret, amivel a germánok megszórták az új GLS-t. AZ 5207 mm-es hosszával közel 20 centiméterrel múlja felül az Audi Q7-t. Ez az az autó amire nyugodt szívvel mondhatja bárki, hogy bazi nagy, sőt óriási!

2019 Mercedes GLS szemből

Az orr részre - mint ahogy a BMW-nél is - hatalmas grillrács került, amely a Mercedes elmondása szerint erőt és hatalmat sugároz, ezt hivatott kiegészíteni a motorháztetőre rajzolt „huplik vagy kitüremkedések” is, amiről meg kell mondjam őszintén tényleg működik. Valahogy agresszívabb az egész orr megjelenése velük. Természetesen a Mercedes többsugaras mátrix LED fényszórói már az alapkivitelű GLS-hez is hozzátartoznak majd. Ezek jelenleg a legerősebb és leghatékonyabb fényszórói a gyártónak, 650 méteres hatótávjukkal és a 112 különálló LED izzóval tökéletesen látási viszonyokat teremtenek a legsötétebb éjszakában, belsejükben pedig háromszög alakzatban helyezték el a nappali menetfényt ahogy az az S-osztály esetében is történt.

2019 Mercedes GLS oldalról

Az oldala felé haladva több olyan húzás és hirtelen kitüremkedés található, amely miatt olyan, mintha a GLS-nek válltömései lennének. Ha tovább haladsz a feneke felé láthatod, hogy hátra is LED-es, osztott testű fényszóróegységek kerültek, melyek 3 dimenziós megjelenést kaptak és a hátsó részt félbe vágó króm csíkba csatlakozik felső élük. Így egyáltalán nem törik meg a kellemes vonalvezetést. Akárhonnan nézed az új GLS-t, kívülről semmi más nem jut eszedbe, csak hogy brutálisan nagy és masszív, hihetetlenül nem ugyanaz az autó, mint volt. A légellenállási együttható ennek ellenére javult, 0,35-ről 0,32-re.

2019 Mercedes GLS első beltér

A beltér első ránézésre akár egy S-osztályé is lehetne. A látványt itt is a két szintén hatalmas kijelző uralja, amely a kormány mögül indul és egészen a műszerfal közepéig húzódik, mellesleg ezzel nagyon újat nem hoztak, hiszen a legkisebb testvérben az A-osztályban is így kivitelezték. Természetesen mindent bőr borít amíg csak a szem ellát, beleértve a műszerfalat, az ajtókárpitokat és az üléseket is. Ha véletlenül mégsem bőr fed valamilyen részt, akkor minőségi fa vagy fém felület került a helyére.

A GLS szépségének lényege talán abba leledzik, hogy meg lesz benne minden luxus, amit az S-osztály birtokol, csak mindezt sokkal nagyobb helykínálattal kötötték össze. Mindez azt jelenti, hogy bőven lesz benne elegendő hely 7 felnőtt számára is. A lábtér 87 mm-rel növekedett az elődhöz képest. A harmadik sor ülés a gyártó szerint akár 190 centiméter magas személyeknek is megfelelő lehet. 

2019 Mercedes GLS első beltér

Ahogy az a többi két sor ülés esetében is, a leghátsó ülések is fűthetőek és hűthetőek lesznek egyaránt, valamint saját USB csatlakozás is dukál majd hozzájuk. Amennyiben inkább sok csomagot szeretnél majd szállítani és nem sok embert, akkor a hátsó két sor ülés elektromosan vezérelve elsüllyeszthető lesz így 2400 liternyi csomagtér áll rendelkezésre. ez kb. 15%-kal nagyobb, mint a BMW X7 csomagtere. Plusz extra, hogy az autó önállóan lesz képes 50 mm szintsüllyedésre, hogy könnyebb legyen beemelni a nagyobb csomagokat.

2019 Mercedes GLS hátulról

Az új GLS három motoropcióval lesz elérhető. Ez magában foglal egy 580 benzinmotort, és 350d dízelt és egy 400d dízelt. A V8-as benzines erőforrás 489 lóerő és 700 Nm nyomaték birtokában lesz, amelyet még meg lehet majd toldani 22 plusz lóerővel egy 48V-os elektromos rendszer segítségével. Ez a rendszer azt is jelenti, hogy a GLS képes lesz fékezéskor felhasználható energiát visszatermelni. Ettől függetlenül 28 mpg-s kibocsájátsánál jobbra ne is számíts.

2019 Mercedes GLS szemből féloldalt

Amennyiben véletlenül olajmágnás lennél, a dízeles opciónak is van létjogosultsága. Ha a 350d-t választod 286 lóerő büszke tulajdonosa lehetsz, ha a 450d-t akkor pedig 367 lovat lesz. Függetlenül attól, hogy a dízeles vagy a benzines motort választod a Mercedes egy 9 fokozatú automata sebességváltót csatol a motorodhoz, amely mind a négy kerékre közvetíti az erőt. A meghajtás igény esetén átkapcsolható első vagy hátsó kerékre is, attól függően, hogy milyen fajta tapadásra van éppen szükséged. Ha esetleg off-roadra is szeretnéd használni, vagy esetleg nagyobb terhet vontatnál vele, feláras extraként kérhetsz felezőt is a váltódba.

Az új 2019 Mercedes GLS várhatóan év közepétől kerül a kereskedésekbe, az induló ára pedig 26 millió forint körülre várható. Természetesen nem kell sok mindent kérni bele, hogy ez az összeg megközelítse majd akár a 40 millió forintot is.

Forrás:

További autós hírek

A nagy érdeklődésre való tekintettel megjelent a rendőrség legújabb videója, ahol szabálytalan, tahó sofőrökre vadásznak leginkább jelöletlen autókkal. Az akció…

Olvasónk menetrögzítő kamerája rögzítette, ahogy a motoros futár a szürke Toyota oldalsó üvegét megüti, majd látszólag a tükrét próbálja leverni.…

Kigyulladt egy személyautó Budapest 20. kerületében, a Helsinki út és a Nagysándor József utca kereszteződésénél. Teljes terjedelmében égett a jármű,…

Ráadásul azt állította, nem sajnálja a szabályosan közlekedő autó utasait, hiszen ha megsérültek, az Úr majd gondoskodik róluk is. Az ABC…

Mi mindig írjuk: A tahóság nem autófüggő! Ti mindíg írjátok: De az! Ti mindig írjátok: A média tehet róla, hogy…

Kapcsolódó írások

2018-as Suzuki Vitara elölről
2018. október 23.
Több jeles magyar képviselője is volt az autóiparnak világszerte az idők során, mára pedig számos nagyvállalat van jelen az ország különböző térségeiben.
Mercedes W108 Eurowise tuning
2019. december 25.
Az Eurowise megépítette a világ talán legextrémebb S-osztályát: német kasztni, amerikai V8, hot rod stílus, airride. Sokkoló, de legalább annyira lenyűgöző.
A 8 legszebb hangú V12
2017. június 13.
A V10-ek után mindenképp érdemes a 12 hengeres V motorokat is átnyálazni. Szinte kizárólag szuperautókat és óriás luxus szedánokat szereltek ilyen szívvel, így a hétköznapi autók szóba se jöhetnek.
A német luxus etalonja – Mercedes-Benz S-osztály (W140)
2018. február 09.
A W140-es „bálna” Mercedes hét évig képviselte a márka csúcsát a 90-es években. Grandiózus megjelenésével és műszaki túltervezettségével új mércét állított fel a luxusautók piacán.