csütörtök - 2023. március 23.
2.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 609 Ft
100 651 Ft
D 618 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Nem kamu, a világ új leggyorsabb autója tényleg 532 km/órával száguldott - VIDEÓ

2020. október 28. | 15:20

A Dewerton elemzői szerint nem történt csalás, a hipersportautó a Koenigsegg Agera RS rekordját adta át a múltnak.

Új leggyorsabb szériaautója van a világnak az SSC Tuatara "személyében", az amerikai hiperverda 532,7 kilométer/órás sebességet ért el egy lezárt útszakaszon Nevadában. A rekorddöntést páran megkérdőjelezték a belső kamerás felvételt megtekintve, de bizonyosságot nyert, hogy a kocsiból tényleg ki lett préselve ez a brutális tempó.

A rekorddöntést megcáfolni kívánó személyek vad elemzésbe és számolgatásba kezdtek, majd a kapott értékeket figyelembe véve arra a következtetésre jutottak, hogy az SSC állításával szemben a Tuatara maximális sebessége nem haladta meg a 450 kilométer/órát. A rekorddöntést tagadók szerint például a környezetnek jobban el kellett volna mosódnia ilyen tempónál, ahogy az mondjuk a Koenigsegg Agera RS esetében történt, amely ugyanazon a szakaszon repesztett félelmetesen gyorsan, mint a Tuatara.

Az SSC által prezentált GPS- és telemetriai adatok viszont azt mutatják, hogy a Tuatara valóban megdöntötte a (nem hivatalos) sebességrekordot, amit a Koenigsegg Agera RS  tartott.

A GPS-adatokat a Dewetron nevű cég elemezte ki, amelynek van tapasztalata a sebességrekordok hitelesítésében. A Dewetron október 27-én azt közölte, hogy az SSC nem kamuzott, a Tuatara tényleg annyival ment, mint amennyit mondtak. A Guinness Világrekordnak azonban még felül kell vizsgálnia a kísérletet, ha a szervezet minden adatot hitelesnek minősít, akkor lesz sebességrekorder  a Tuatara. A hivatalos rekord azonban „csak” 508,7 km/óra lesz, ennyit adott ki a két irányban mért futások átlaga.

A rekorddöntési kísérlet során Oliver Webb ült a volánnál, az amerikai hiperkocsi egyébként utcai gumikon futpott, a tankjában pedig sima etanol volt, nem versenybenzin. A Tuatarában található 5,9 literes, dupla turbós V8-as motor 1750 lóerőt teljesít.

Lehullt a lepel az 1850 lóerős Bugatti Bolide hiperautóról A Kia hamarosan új logóra vált

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!