2023. december 06. | 13:27

Karácsony közeledtével sok közlekedőt érinthet a rendőrség jövő heti razziája. Mutatjuk, mit vizsgálnak majd leginkább az egyenruhások.

Korábban összeszedtük az idei ROADPOL razziák listáját, amelyben látszik, milyen szabályszegőkre és mikor utaztak a hatóságok, valamint megírtuk a fontosabb tudnivalókat is. Aki rendszeres olvasónk, már tudja fejből, hogy milyen ellenőrzéshullámra számíthatunk 2023-ban utoljára, a többieknek pedig segítünk.

Nem egyértelmű számunkra, miért ennyivel karácsony előttre időzítették az idei utolsó ROADPOL eseményt, mindenesetre december 11. és 17. között fokozott ellenőrzés lesz az utakon. Idén eddig mindössze egyszer tartott ilyen razziát a rendőrség, pedig a baleseti statisztikák egyik leggyakoribb esetéről van szó.

A bódult állapotban vezetés nem csak azért veszélyes, mert magunknak okozhatunk hatalmas gondot, de tönkre tehetünk más életeket. Még mindig jobb, ha valakit a rendőr fog meg így, mintha egy másik autó vagy egy fa…

Épp ezért az „Alcohol & Drugs” razzia keretein belül az ittas vagy egyéb tudatmódosító szerek hatása alatt álló sofőrökre fognak vadászni az egyenruhások a jövő héten. Ahogy a bevezetőben írtam, nem biztos, hogy 2023 utolsó, ráadásul pont erre kihegyezett ellenőrzését ennyivel a karácsonyi időszak előtt célszerű megtartani – hisz sokan néznek a pohár fenekére az ünnepek alatt a rokonlátogatások alkalmával.

Mindenesetre az egy héten át tartó razzia Magyarország teljes területére kiterjed, így bárhol félreállíthatnak minket egy gyors „állapotfelmérésre”. Nem érdemes tehát megkockáztatni a jogosítvány elvesztését egy pohár borért sem – amennyiben mégis engedtünk a csábításnak, és ittunk valamit, érdemes egy alkoholteszterrel önellenőrzést végezni.

A rendőrség a ROADPOL-on túl is rendszeres ellenőrzésekkel igyekszik kiszűrni a szabályokra fittyet hányó sofőröket. Legutóbb Pest vármegyében tartottak csak az alkoholos vezetésre vonatkozó ellenőrzést az egyenruhások, ám szerencsére nem akadt túl sok intézkedni valójuk.

A rendőrség a nemzetközi szervekkel együtt jövőre is tervez ilyen megmozdulásokat. Ezekről hamarosan közzétesszük a listát, egyelőre annyi biztos, hogy januárban nem kell számítania a közlekedőknek komplex akcióra.

Police.hu