Odamentek az őrizetlen telephelyre, majd elloptak 97 autót

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-05-07, 10:45

Az üres utakon haladó autókaraván gyorsan gyanússá vált a rendőröknek.

Magyarországgal ellentétben Új-Zélandon nem kijárási korlátozás, hanem szigorú kijárási tilalom volt érvényben a koronavírus miatt. Ezt használták ki azok a tolvajok, akik nem kevesebb, mint 97 járművet loptak el az egyik legismertebb autókölcsönző, a Jucy telephelyéről.

A bűnözők senkitől sem zavartatva foszthatták ki a telephelyet, hiszen az autókölcsönző munkatársai és a biztonsági őrök is otthon ücsörögtek. Az enyveskezűek a nemzeti ünnepet is magába foglaló hosszú hétvégén lendültek akcióba, előbb ráérős tempóban kiemelték a telep kapuját, majd szemügyre vették az autókat. A járművek nyitva voltak, sőt, a slusszkulcsokat is benne hagyták a gyújtáskapcsolóban, így a gazfickóknak még az autók feltörésével és beindításával sem kellett fáradozniuk. A tolvajok eredetileg nem akartak egyszerre sok kocsit meglovasítani, de kísértésbe estek, szóval inkább lenyúltak 97 autót (a járművek többsége személyautó volt, Mazdákat és Suzukikat is vittek magukkal).

Nicolas Cage és Angelina Jolie a Tolvajtempó című filmben
Nicolas Cage és Angelina Jolie a Tolvajtempó című filmben

A járványhelyzet egyfelől tehát megkönnyítette a tolvajok dolgát, másfelől viszont meg is nehezítette, ugyanis a tök üres utakon nehéz volt észrevétlenül mozogni egy ekkora konvojjal. Ugyan az átlagemberek otthon maradtak, de a rendőrök továbbra is végezték a dolgukat, és bizony elég hamar gyanút fogtak.

A rendőrök a Jucy vezetőit is értesítették, akik teljesen megdöbbentek a dolgon, mi több, a közvéleményt is felháborította, hogy ebben a helyzetben ezeknek az embernek az autólopáson járt az eszük. A rendőrség a lakossággal összefogva május elejére a 97 eltűnt autóból 85-öt kézre kerített, és letartóztatott 29 tolvajt, akik közül többen is rendelkeztek alvilági kapcsolatokkal. A nyomozás során azonban kiderült, hogy a bűnözők viselkedése eléggé ad-hoc jellegű volt, komolyabb terveik legalábbis nem voltak arra nézve, hogy mit kezdjenek a telephelyről megfújt járművekkel.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

A NÚSz Zrt. egyik ügyfélszolgálati irodája
2020. március 16.
Ez nem mentesíti az autósokat az útdíj fizetése alól.
Forgalmi szituáció vizuálisan ábrázolva
2020. március 26.
A koronavírus miatt a tantermi KRESZ-tanfolyamok is leálltak.

További hírek