2020. május 02. | 13:00

Pénztárcabarát és megbízható társ a mindennapokra.

Way of Life! Vagyis: az élet útja. A japán autógyártó jelmondata különösen ránk ruházható, ugyanis lévén, hogy Suzukis nemzet vagyunk, ez azt is jelentheti, hogy rengeteg magyar ember fejében jelent egyet a Suzuki az autó fogalmával, mint az élet útjával. Itthon a vállalat legjobban fogyó modellje 2019-ben ugyan a Vitara volt, az immáron kizárólag 48 voltos lágy-hibrid hajtással megvásárolható SX4 S-Cross viszont szorosan simult a dobogó első fokához. A cím és a bevezető alapján bizonyára téged is kíváncsivá tettelek, vajon mit produkál az S-Cross az új hajtáslánccal és egy, a korábbinál szerényebb teljesítményű benzinmotorral.

Az idei év indulásával szigorítottak az autómárkákat rend szerint érintő károsanyag-kibocsátási normákon, ami a Suzukinál egyet jelentett az alapos újragondolással. A vezetők végül arra a döntésre jutottak, hogy némi kockázatvállalás mellett igyekeznek a továbbiakban is bizonyítani, ők igenis megbízható, hosszútávra tervezhető, komfortos és pénztárcabarát járműveket készítenek. Így jött képbe az elektromosautó-gyártás helyett elsőként a hibridizáció. Ez azt jelenti, hogy a Suzukinak búcsúznia kellett az 1,0 literes és 1,6 literes erőforrásaiktól, ám cserébe olyan mild hibrid hajtásláncot fejlesztettek például az S-Cross esetében az 1,4 literes Boosterjet motoral a középpontban, amellyel azt gondolom, könnyen sikerülhet alátámasztani a fent említett ígéretet.

Suzuki SX4 S-Cross – Azt hitted Suzukival nem tűnhetsz ki?

Már a bevezetőben sem véletlenül emlegettem a Vitarát. Sok mindenben ugyanis közös nevezőre lehet hozni a két típust, hiszen ugyanazokon a műszaki alapokon láttak napvilágot. Ami a megjelenést illeti, ha valaki korábban azt mondja nekem: figyelj má’, tudtad, hogy nem kell ahhoz méregdrága sportautót venned, hogy megforduljanak utánad az utcán? Valószínűleg nevettem volna egyet, majd tovább állok. Az SX4 S-Crossban ülve viszont rá kellett jönnöm, van ebben valami. A Vitarával szemben nálam a szépségversenyt egyértelműen az S-Cross nyerte, főleg ebben a sejtelmes indigókék árnyalatban.

Suzuki SX4 S-Cross Hybrid teszt

Tudom, tudom, a külső megfog, a belső megtart, de azért mégsem teljesen mindegy, milyen színű autót választasz magadnak hosszú évekre. A tesztelés során tehát, amíg nálam volt az autó, az SX4 S-Cross megoldotta, hogy sok fejecske hátraarcot vegyen. Külsőre egyébként nem sok, sőt, szinte semmilyen változtatást nem újítottak a nem hibrid modellhez képest, csupán új, áramvonalas kialakítású LED-es lámpatesteket szereltek az autóra. Állítólag a külső visszapillantók dizájnjának hála, csökkent a légellenállás és a szélzaj. Utóbbival vitatkoznék, szerintem túl nagy a zaj egy ilyen jól összerakott autóhoz képest, na de ezt majd az utastérnél…

Suzuki SX4 S-Cross – minden, ami kell, semmi, ami nem

A beltér puritánsága, de ugyanakkor minőségérzetet sugallani akarása egyaránt tetszett. A műszerfalon semmiféle felesleges piktogram nincs, ami felvillan vagy összezavar. Csupán annyit látsz, mennyivel mész, mekkora fordulaton, mennyi üzemanyagod van, és hogy áll a hűtőfolyadék. Motorféknél és részleges terhelésnél tölt vissza a hibrid akksi, amit egy kis töltő ikon szimbolizál a sofőrrel szemben. Ugyanazzal a multifunkciós kormánnyal és 7 colos kijelzővel találkozni az autóban, mint a korábbi verziónál, ezen nem kell meglepődni, ahogy mondtam, itt most a hajtásláncon van a legnagyobb hangsúly.

Suzuki SX4 S-Cross Hybrid teszt

Felszereltség terén a Suzukinál már megszokott GL, GL+ és GLX közül lehet választani, nekem a GLX-szel volt dolgom, annak is a hangulatos, panorámatetős verziójával. A GLX felszereltségről árulkodtak még a kardánalagúton elhelyezett kapcsolók, melyekkel az ülésfűtés variálható, ugyanis ilyen sincs az alacsonyabb felszereltségű S-Crossokban. A Vitarával szemben nem csak külsejével nyerte el jobban a tetszésemet, hanem belsejével is. Az autó nagyobb, tágasabb, csomagtere 430 literről 1269 literre bővíthető. A hátsó üléssor támlája kétféle pozícióba állítható GL+ és GLX felszereltség esetén: egy relaxált üléshelyzetbe, valamint egy nagyobb csomagteret kínálóba.

Suzuki SX4 S-Cross Hybrid teszt

A szélzajra visszatérve pedig annyit, hogy legalább kárpótol a motor alig hallható járása. A vezetési üzemmódok nem túl terjedelmes listáján az Auto, a Sport és a Snow opciók szerepelnek. A sport mód különlegessége, hogy olyankor nagyobb nyomaték helyez a hátsó kerekekre, ezáltal egy jobb, gyorsabb gázreakció érkezik az S-Crosstól. A magas, SUV-s üléspozíciónak köszönhetően remek kilátás nyílik az autóból, a tervezők a külső visszapillantókat az ajtók felső peremén helyezték el, ezzel szinte maximalizálva a vezető látóterét.

Suzuki SX4 S-Cross – nem gond a korábbinál csekélyebb teljesítmény

És el is érkeztünk a leglényegesebb ponthoz, ami nem más, mint a meghajtás. A motortérben egy 1,4 literes turbós benzinmotort helyeztek el, ami a korábbi 140 lóerő helyett a hibrid kiegészítéssel már csak 130-at tud, az elektromos rásegítésnek hála a nyomaték viszont több lett, 220-ról 235 newtonméterre emelkedett. A mild-hibrid rendszer lényege, (egy 8 amperórás, 48 voltos rendszerről van szó), hogy nem tud külön működni a benzinmotor és a villanymotor, csak és kizárólag együtt. Előnye az üzemanyagtakarékosság, illetve az, hogy a tartalék erő mindenkor készenáll, legyen szó előzésről, kigyorsításról.

Suzuki SX4 S-Cross Hybrid teszt

Az SX4 S-Cross 10,2 másodperc alatt gyorsul nulláról százra, végsebessége 190 km/h. Gyári adatok szerint átlagfogyasztását akár 5,6 literre is le lehet vinni, én a másik végletet mutattam tesztelésem során, azaz, hogy hol lehet tetőzni a fogyasztást. Nekem 8,0 literig sikerült feltornászni. Ettől az évtől kezdve kizárólag ezzel a meghajtással, illetve hatfokozatú manuális váltóval lehet megvásárolni a modellt. A váltóval nincsen semmi gond, teszi a dolgát, az egyetlen probléma, hogy 3-as fokozatba nehézkesen lehet betenni. A sima belsőégésű motorral szerelt S-Cross, valamint a hibrid S-Cross közt 490 ezer forintnyi eltérés van, ennyit kell tehát „ráfizetni” az új meghajtású modellre.

Suzuki SX4 S-Cross – mint kés a vajban

Igen, valóban úgy veszi az utakat az S-Cross, mint kés a vajban. Azaz a futómű hangolása a nekem kevésbé tetsző váltóval szemben légiesre sikeredett, csak úgy át lehet vele libbenni az úthibákon. Terepre nem vittem, meg is mondom miért. Egyrészt, mert a legtöbben ezt teszik vagy tették vele, másrészt pedig szerintem ez az autó elsősorban családoknak készült, akik akár egy hosszabb úton is komfortosan szeretnének elférni egy anyagilag is megengedhető autóban. Persze, ha offroadról van szó, az AllGrip fantázianévre hallgató összkerékhajtás rendelkezésedre áll. Apropó, hosszabb út. Autópályán ne várjuk el tőle a legkedvezőbb fogyasztást, nem ez az előnye az ilyesfajta rendszereknek. A távolságtartó tempomat, mely az alapfelszereltség részét képezi, jól működött, nekem a radaros vészfékasszisztenssel gyűlt meg a bajom, amit minden beszállásnál első dolgom volt kikapcsolni túlérzékenysége miatt.

Suzuki SX4 S-Cross Hybrid teszt

Suzuki SX4 S-Cross ár és összegzés

A Suzuki SX4 S-Crosst a 2020-as évtől kezdve kizárólag egyfajta hajtáslánccal lehet megvásárolni. Ez lassacskán már a márka többi modelljére is igaz, ugyanis a teljes palettát hibriddé változtatják: 12 és 48 voltos hibrid rendszerek vannak a listán. A változtatás többek közt a szigorodó károsanyag-kibocsátási normák miatt történik, a vállalatnak több motorvariánsától is búcsút kellett vennie.

A teljesítménycsökkenést egyáltalán nem érezni, sőt, a járműre bárhol, bármilyen helyzetben számítani lehet. Külsőre és belsőre nem változott, a LED-es lámpatesteket leszámítva. Az új hajtásláncért plusz 490 ezer forinttal kell többet fizetni a már nem elérhető, nem hibrid modell indulóárához képest. A hivatalos márkakereskedés honlapján az alapkivitelt, vagyis a fronthajtásos, GL felszereltségű modellt ragyogó fehér fényezéssel 6 190 000 forintért kínálják, míg a top kivitel, vagyis a tesztautó jelenlegi listaára 8 050 000 forint, de amennyiben lemondanál az indigókék árnyalatról 7 910 000-ra változna az összeg. Ha részese vagy a Suzuki Hűségprogramjának, további, nagyösszegű kedvezményekkel találkozhatsz. A Suzuki SX4 S-Cross Hybrid személyében egy barátságos, tágas családi autót ismerhettem meg, mely nem riad meg akkor sem, ha enyhébb terepen kell elközlekednie. Ilyen egy sokoldalú, családi autó.

Suzuki SX4 S-Cross Hybrid 48V (2020)

 • Lökettérfogat: 1 373 cm3
 • Hengerek /szelepek: 4/16
 • Max. teljesítmény: 130 LE /5 500
 • Max. forgatónyomaték: 235 Nm /2 500-3 000
 • Hossz./szél./mag.: 4 300 mm/1 785 mm/ 1 585 mm
 • Tengelytáv: 2 600 mm
 • Saját tömeg: 1 265 kg
 • Városi fogyasztás: 5,8 l /100 km
 • Országúti fogyasztás: 6,3 l /100 km
 • Vegyes fogyasztás: 5,8 l /100 km
 • Tesztfogyasztás: 8,0 l /100 km
 • CO2-kibocsátás: 144 g/km
 • Végsebesség: 190 km/h
 • Gyorsulás (0-100km/h): 10,2 s