Péntektől tovább esnek az üzemanyagárak a magyar benzinkutakon

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-03-11, 09:58

A hét második felében ugyanannyival csökken a benzin és a gázolaj ára.

Tovább zuhannak az üzemanyagárak Magyarországon, péntektől a benzin és a gázolaj átlagára is bruttó 10-10 forinttal kerül majd kevesebbe az itthoni töltőállomásokon. A benzin átlagára 348, míg a gázolaj átlagára 360 forintra változik a hét második felében.

Most már ott tartunk, hogy az lett volna a meglepetés, ha a MOL nem csökkenti az üzemanyagárakat, a koronavírus után ugyanis a szaúdiak is bevittek egy gyomrost az olajpiacnak. A koronavírus-járvány terjedése miatt ugyebár csökkeni kezdett az olaj iránti igény. Erre az OPEC bizottsága az olajkitermelés csökkentésére tett javaslatot, ám Oroszország elutasította a tervet.

Tankoló pisztoly oldalról fotózva

Szaúd-Arábia az oroszok vétója után bejelentette, hogy lecsökkenti az olaj eladási árát, és áprilistól megnöveli a kitermelést.  A szaúdiak ezzel elindítottak egy árfolyamháborút, plusz felosztották az OPEC+ szövetséget. Az olaj ára hétfő reggel 30%-ot zuhant, a Brent történelmének második legnagyobb esését tapasztalta.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj-szövetség főtitkára ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy senki nem érdekelt abban, hogy nagyon alacsony szinten stabilizálódjon a kőolaj világpiaci ára.

„Azt gondolom, hogy az utóbbi időben jellemző, hordónként 50-70 dolláros ár volt az, ami az olajtermelő és -felhasználó országok számára is elfogadható volt. Ez volt az az árszint, amely mellett a gazdaságok stabilan voltak képesek működni, hiszen szem előtt kell tartani azt is, hogy a fejlett országok által előállított ipari termékek jelentős piacát éppen azok a kőolaj-kitermelő országok alkotják, amelyeknek most az áresés miatt a bevételeik jelentős mértékben visszaesnek. Tehát remélhetőleg gyorsan rendeződik a kőolajtermelő országok vitája, és visszaállhat egy stabilabb árszintre a jegyzés” – nyilatkozta Grád a Magyar Nemzetnek.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Holtankoljak.hu

MTI

Kapcsolódó írások

Tankolás
2020. március 18.
A hét második felében ugyanannyival csökken a benzin és a gázolaj ára.
Magyar bankjegy
2020. augusztus 04.
Idehaza majdnem 9 százalékkal csökkentek a benzinárak 2019 elejéhez képest.

További hírek