péntek - 2022. december 09.
2 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 640 Ft
100 683 Ft
D 700 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Reménnyel töltheti el az autóvásárlókat a Mercedes jóslata

2022. február 11. | 16:31

Magasabb fokozatba kapcsolhatnak az autógyártó üzemek.

A Mercedes-Benz AG járművei jövedelmezőbbek, mint valaha, ugyanis a globális chiphiány által előidézett autóhiány miatt több modell, köztük a zászlóshajó S-osztály értékesítési ára is megnőtt. A vállalat előrejelzése szerint az év második felében enyhülhet az alkatrészhiány az autógyártásban.

A gyártó 12,7%-os korrigált árbevétel-arányos nyereséget jósol 2022 teljes egészére, ami felülmúlja a saját 10-12%-os előrejelzését, ugyanis az elektromos járművek értékesítésének megugrása ellensúlyozza az ellátási lánc problémáit – olvasható a vállalat friss közleményében. 

Mercedes-Benz EQE
Fotó: Mercedes

Ahogy arról már beszámoltunk, a Mercedes-Benz januárban közzétett adatai szerint az autógyártó 2021-ben 5%-os értékesítési visszaesést regisztrált, és ezzel öt év után először szorult a BMW mögé a globális eladások tekintetében.

A Mercedes úgy számol, hogy a kereslet idén még meghaladja a kínálatot, a leszállítások nem fognak zökkenőmentesen zajlani, de azért már felcsillant a fény az alagút végén. Harald Wilhelm, az autógyártó pénzügyi igazgatója pénteken arról beszélt elemzőknek, hogy a Mercedes szerint a chip-kapacitások újra felszabadulnak, és az alkatrészhiány az év második félévben enyhülni fog. Wilhelm hozzátette, hogy a nyersanyagköltségek „jó része” már rögzítve van.

Ez jó hír az autóvásárlóknak, mert ha beigazolódik a jóslat, akkor gyorsabban hozzá fognak jutni a kiszemelt gépjárműhöz. Ehhez persze az is kell, hogy az autógyártó üzemek felpörögjenek, nagyon sok egységben most alaposan visszaesett a termelés volumene, bizonyos műszakok átmeneti megszüntetéséről és ideiglenes gyárbezárásokról is lehetett hallani az utóbbi hónapokban.

A chipihiány miatt egyébként a használt autók ára is felment, hiszen a szállításban tapasztalható jókora késedelmek miatt megnőtt a kereslet az idősebb, ugyanakkor azonnal átvehető kocsik iránt. Ha helyreáll az élet, akkor a piacokon tapasztalható áringadozás normalizálódhat, ez a kevésbé tehetős rétegek számára is kecsegtető.

A légtömegmérő kulcsfontosságú szerepe A kanadai kamionosok sztrájkja fennakadásokat okoz az autógyártásban

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!