Speciális járgányt készített a Peugeot a vakvezető kutyák szállítására

Kozma Ádám
Közzétéve:
2019-07-18, 10:56

Nemes feladatra kérte fel Peugeot-t, a Guide Dogs az Egyesült Királyság legnagyobb vakvezető kutyakiképző szervezete

A brit jótékonysági szervezet szélesebb körbe szerette volna elérhető tenni szolgáltatását, így felkérték a Peugeot-t egy olyan flotta előkészítésére, ami speciálisan ebszállításra van kitalálva.

A közlekedési kultúra biztonságosabbá alakítása csak akkor sikerülhet, ha a felhasználók tudatosan alkalmazzák és igénylik is az autóba szerelt balesetmegelőző eszközöket. Nincs ez másképp az kutyaszállítás területén sem, nem kevés volt a kalaptartón éberen figyelő, vagy az jobb egyből az ablakón kilógó eb korábban Európa szerte.

Peugeot Expert Guide Dogs kutyaszállító változat

A témával kapcsolatban sok kutatás eredményét hozták nyilvánosságra, amiben rávilágítottak az ősi kutya utaztatási módszerek alapvető veszélyeire. Vélhetően ennek köszönhetően manapság sokkal tudatosabbak a kutyatulajok. Bár alapvetően jellemző a sofőrökre, hogy nagyobb számban alkalmazzák autóik biztonsági berendezéseit utasaikra, legyen az ember vagy állat.

Nyilván ez a hozzáállás sokkal jellemzőbb azokra, akiknek kutyája nem csupán házikedvenc és családtag, hanem hivatásszerűen foglalkoznak az ebekkel. Ezek a szakemberek ma már mindig a lehető legjobb megoldással igyekeznek gondoskodni a rájuk bízott ebek védelméről. Pontosan ez a személet az oka annak, hogy az egyik legismertebb brit, vakok és látássérültek vezetőkutyáinak tenyésztésével, képzésével és gondozásával foglalkozó jótékonysági szervezet a Guide Dogs a Peugeot-hoz fordult. A gyártó ennek kapcsán összes nyolcvan olyan speciálisan átalakított gépkocsit készít a cégnek, amit kifejezetten a kutyaszállítás igényeire szabott.

Peugeot Expert Guide Dogs kutyaszállító változat kennelje

A járműpark felét az Expert furgon különleges változata adja, melyek már szolgálatba is álltak. Többségük kölyökkutyák szállítására van kialakítva, 8 db kennelt alakítottak ki rajtuk. Az Expert flotta másik része vegyes utasszállítási feladatot lát el, ezeken négy kennel található a kutyáknak, a fennmaradó helyeket a kiképzők foglalják el. Ezek a modellek a kiképzés alatt álló ebek szállítására szolgálnak, akiket az oktatókkal együtt szállítanak a kiképzőterepre.

A Peugeot Expertek átalakításával a James Alpe céget bízta meg, aki komoly tapasztalattal rendelkezik az ilyen jellegű átalakítások terén. Rendőrségi-, hegyimentő szolgálatoknak és egyéb egyedi megrendelésekre épít különleges kenneleket autókba. Mint arról már korábban írtam, a kutyák autóban töltött ideje kritikus lehet egészségükre az emberétől merőben eltérő hőháztartásuk miatt. Pont ennek okán a James Alpe kenneleket saját hőmérő rendszerrel és kamerákkal is felszerelték, hogy a sofőr mindig képben legyen a négylábú utasaival kapcsolatban.

Peugeot Expert Guide Dogs kutyaszállító változat használata

Az Expert alapvetően két irányba nyíló ajtaját lecserélték felfele nyíló hátfalra, így ki-beszálláskor árnyékos és eső védett helyen sorakozhatnak az állatok. Később az Expertek mellé érkeznek majd Partner típusú dobozosok, bár ezeknek az átalakításáról még nincs információ.

„A Guide Dogs számára elsődleges a kutyák biztonsága, ezért különösen nagy örömünkre szolgál, hogy a látássérültek életminőségét nagymértékben megváltoztató kutyáink kényelemben és biztonságban utazhatnak ezekben a furgonokban. A Peugeot járműveivel minden eddiginél több látássérült emberhez juthatnak el szolgáltatásaink” – mutatott rá az együttműködés jelentőségére Karen Mumford, a Guide Dogs operatív igazgatója.

Nem tudom, hogy a hazai szervezetek közül melyiknek mennyi esélye lenne ilyen beruházásra, mindenesetre a munkakutyák képzése itthon is minimum diplomás ebeket termel ki.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Toyota Aygo kiadások
2020. január 06.
Persze SUV-re ne nagyon számíts ennyiért, a Dacia és a Lada kínál egyedüli opciót.
Megjártuk a Budapesti Auto Show-t! - GALÉRIA
2017. október 27.
Az ötödik alkalommal megrendezett cégautó konferencia idén magával hozta többek között a Peugeot, BMW, Opel és a Nissan modelljeit is. De vajon mit tartogatott még a seregszemle?

További hírek