2022. december 02. | 12:31

Az ázsiai ország zéró toleranciát hirdetett a koronavírussal szemben, ennek azonban az autógyártók isszák meg a levét.

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében Kína zéró toleranciát hirdetett a megbetegedéssel szemben. Ennek megfelelően a fertőzöttek számának csekély emelkedése esetén is azonnal korlátozó intézkedéseket vezetnek be, tömegesen tesztelik a lakosságot és utazási szigorításokat léptetnek életbe.

A lezárásoknak az autóiparban dolgozók sem örülnek, az utóbbi hónapok javuló tendenciája után a piac novemberben ismét hatalmasat zuhant. A mögöttünk lévő hónapban az új autók kereskedelmi értékesítése az előző évhez képest 14 százalékkal csökkent, októberhez viszonyítva pedig 15 százalékos visszaesést mutatnak a Kínai Autókereskedők Szövetsége által közöl adatok.

A háttérben meghúzódó okok egyértelműen a koronavírus-járvány miatt bevezetett lezárásokhoz vezethetők vissza. Kanton, Csongking, Csengtu és Csengcsou városai is részleges korlátozás alatt vannak, ezekben a 10 milliós metropoliszokban pedig számos hazai és külföldi autógyár található.

A szakszövetség felmérése alapján a Coviddal kapcsolatos intézkedések miatt az autókereskedések 41 százaléka átmenetileg bezárt, egyes üzletek két hétnél hosszabb időre is.

Sanghajban, Kína legnagyobb városában idén tavasszal két hónapos lezárást rendeltek el a helyi hatóságok, melyet követően a júniustól októberig tartó időszak a felzárkózásról szólt. A kínai kormány a nyár elején bevezetett adókedvezménnyel próbálta ösztönözni az üzemanyag-vásárlást. Az autógyártók most a kedvezmény meghosszabbításáért lobbiznak, miközben szeretnék, ha újra indulna a november végén befagyasztott, elektromos és plug-in hibrid járművekre szóló támogatási program is.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos szigorú intézkedések az autósport királykategóriájára is kifejtik hatásukat. A hírek szerint a Forma-1-es Kínai Nagydíjat a Covid miatt 2023-ban sem lehet megrendezni, noha az eseményen szerepel a Száguldó Cirkusz előzetesen kiadott versenynaptárában.

 

Depositphotos