2023. július 27. | 13:56

A külügyminiszter bejelentette, hogy újabb akkumulátorgyár épül Magyarországon, ám azt egyelőre nem tudni, mennyi állami támogatással.

Az idei év eddigi legnagyobb beruházását jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter, egy 580 milliárd összértékű autóipari projekt indul Nyíregyházán. A kínai Sunwoda vállalat épít akkumulátorgyárat Magyarországon, ez lesz az első európai üzemük.

Az első ütemben 93 milliárdos beruházást hajtanak végre, aztán több lépcsőben bővítve érik el az 580 milliárd forintot, ezzel több ezer új munkahely jön majd létre. Az 1997-ben alapult Sunwoda a világ tíz legnagyobb, elektromos járművekhez akkumulátort gyártó cég egyike, a kilencedik pozíciót elfoglalva. 

A világ tíz legnagyobb akkugyártója közül már öt lesz jelen Magyarországon ezzel a beruházással, a nyíregyházi akkugyár lítium-ion energiaforrásokkal látja majd el a régió autóipari szereplőit. A létesítmény a tervek szerint 1,5 kilométerre lesz a legközelebbi lakott területtől, ígéretük szerint pedig zajvédő falakat is felállítanak majd.

Az építkezések 2024-ben indulnak, a termelés pedig 2025 legvégén kezdődne meg a tervek szerint. Azt egyelőre nem tudni, hogy a nyíregyházi akkugyár részesül-e állami támogatásban, de az eddigi tapasztalatok szerint az akkuipari beruházások átlagosan 10 százalékát a magyar állam állja.

Az idén már nagy port kavart a debreceni akkugyár ügye, amely ellen a helyik hevesen tiltakoztak. Azóta még egy akkumulátoripari beruházást bejelentettek Debrecenben, az EVE Power is ott épít majd üzemet.

Több magyar városban már évek óta működik akkugyár, ilyen például Göd is, ahol többször felmerültek már aggályok azzal kapcsolatban, hogy betartják-e az összes környezetvédelmi előírást, vagy sem.

Szijjártó Péter Facebook