2022. július 20. | 19:25

A chiphiány miatt a Ford egész Európában korlátozta a Fiesta és a Focus modellek forgalmazását.

A Ford Fiesta és a Focus értékesítését a bennük található Sync 4-es infotainment rendszer, és a hozzájuk szükséges chip hiánya miatt szünteltetik. Markus Thal, a Ford Focust is gyártó saarlouisi üzem vezetője az Automotive Newsnak azt nyilatkozta, hogy a jelenlegi helyzetben kizárt, hogy 2023 tavaszánál előbb szállítsanak új Focust. Frissítés: itthon idén már a Galaxy és S-Max típusokra sem vesznek fel rendelést.

fotó egy fehér Ford Fiesta autóról
Fotó: Ford

A helyzetet Európa egyes piacain úgy oldják meg, hogy az érintett modelleket csak korábbi verziójú, Sync 3-as infotainmenttel teszik elérhetővé a vásárlók számára. Magyarországon rosszabb a helyzet, Györke Orsolya, a Ford hazai PR igazgatója lapunk megkeresésére elmondta, hogy jelenleg itthon semmilyen formában nem vesznek fel rendeléseket se a Fiestára, se a Focusra. Azt egyelőre nem tudják, hogy mikor indulhat újra a forgalmazás.

fotó egy zöld Ford Focus ST autóról
Fotó: Ford

A helyzet 2023-ra normalizálódhat, de nagy visszapattanásra lesz szükség, ugyanis az Automotive News a Saarlouisban dolgozó forrásaira hivatkozva azt írta, hogy 2022-ben mindössze 113 ezer Focus készülhet a német gyárban. Mindez még akkor is hatalmas visszaesés a 2021-es év 195 ezres darabszámához képest, ha tudjuk, hogy az SUV-k előretörésével a kompakt autó már nem szerepel a Ford három legkeresettebb modelljei között Európában.

Automotive News | Címlapfotó: Ford