Budapesten évente több mint 2000 olyan esetet regisztrálnak, amikor egy szabálytalanul parkoló autó miatt történik fennakadás a tömegközlekedésben, mert a busz vagy a troli nem tud továbbhaladni a hanyag sofőr miatt. Ezt elégelte meg a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), amely szabályos parkolásra figyelmeztető táblákat helyezett ki a belvárosban, egészen pontosan a Nefelejcs utcában, a Dohány utcában és a Wesselényi utcában.

Szabályos parkolásra figyelmeztető tábla
Fotó: BKK

A társaság közlése szerint a bosszúságra okot adó esetek nagyjából fele a belvárosi trolibuszvonalakat érinti, ahol a szűk utcák és az áramellátáshoz való kötöttség miatt sokkal nehezebb kikerülni egy-egy rossz helyen parkoló autót. Emiatt október elején az autóbuszok és trolibuszok haladását elősegítő szabályos parkolásra figyelmeztető táblákat helyeztek ki a bevezetőben említett utcákban.

Szabályos parkolásra figyelmeztető tábla
Fotó: BKK

Nem véletlenül koncentrált ezekre a helyekre a BKK, a statisztikák szerint a Nefelejcs utcában idén mintegy 48 órát állt eddig a forgalom, míg a Dohány utcában több mint 36 óra, a Wesselényi utcában pedig közel 12 óra ment el az egyhelyben történő rostokolással.

Szabályos parkolásra figyelmeztető tábla
Fotó: BKK

Már korábban is valósultak meg olyan intézkedések, amelyek a hasonló esetek megelőzését célozták, 2021 márciusában pl. beton terelőelemeket helyeztek ki a VI. kerületi Szondi utca–Izabella utca csomópontban, így az autók csak a parkolásra kijelölt területeken tudnak megállni. A XII. kerületi Ugocsa utca–Márvány utca csomópontjában pedig megerősítették a parkolást szabályozó figyelemfelhívó felfestéseket, ami a 105-ös autóbuszon utazók életét könnyíti meg valamennyire.

A vonatkozó kormányrendelet értelmében 10 ezertől 30 ezer forintig terjedő pénzbírságra számíthat az, aki figyelmetlenül parkol, az illetékes hatóságok pedig elszállíthatják azokat az autókat, melyek egyértelműen akadályozzák a BKK járműveit a továbbhaladásban.