Társszerző: Hajdu Balázs

Digitális kulcsot hoz létre a Hyundai. Tulajdonképpen okostelefonos alkalmazásról van szó, amivel távolról irányíthatod az autódat. Amint csatlakoztattad a telefont és az autót, állíthatod a tükröket, üléseket, vagy akár a kormányt is. A Hyundai a Digital Key (Digitális kulcs) nevet adta az alkalmazásnak. Elmondásuk szerint a Near Field Communication (Rövidhatótávú kommunikáció) technológia segítségével összeköttetés jöhet létre az okostelefon és az autó között.


A Hyundai megalkotta a Digital Key alkalmazást, mely összeköti a telefont és az autót

Miután az okostelefonnal kinyitottad az autót, a telefont a középkonzolon lévő, vezetéknélküli töltőegységre kell helyezned, majd meg kell nyomnod a műszerfalon lévő Start/Stop gombot, és máris beindul a motor.

Az alkalmazást akár négy jogosult személy is használhatja, különböző vezetési beállításokkal. Bluetooth kapcsolat segítségével a Digital Key zárni és nyitni is tudja a járművet, valamint képes a riasztót aktiválni, vagy akár távolról beindítani a motort. A hozzáférés mértékét minden felhasználó esetében személyre lehet szabni.

A Hyundai az autómegosztás jegyében fejlesztette ki ezt a technológiát – amit arra is lehet használni, hogy esetleg egy futár kinyissa a csomagtartót, és elhelyezze ott a megrendelt árut.

Egyszerűbbé válik az autómegosztás

Egyre elterjedtebbé válik az autómegosztás, amiről már többször olvashattál itt az Alapjáraton is. Ez a módszer csökkenti a környezetszennyezést és megoldást jelent a vállalatok környékén fellépő parkolási problémákra is. A Digital Key még egyszerűbbé teheti a megosztást. Az autó tulajdonosának és aktuális sofőrjének nem is kell találkozniuk, egyszerűen megosztják a digitális kulcsot az okostelefon alkalmazáson keresztül.


A Hyundai szerint az alkalmazással könnyebbé válik az autómegosztás

A Digital Key rendelkezik egy olyan funkcióval, mely akkor aktiválódik, ha az autót vezető sofőr átlépi a sebességhatárt, vagy eltér az előre megbeszélt útvonaltól.

„A Digital Key alkalmazás számos Hyundai tulajdonos számára nyújt segítséget, például a könnyedebb autómegosztás terén” - mondta Ho Yoo, a Hyundai Elektronikus Fejlesztési Csoport vezetője.

A Hyundai képviselőinek elmondása alapján fokozatosan vezetik be a technológiát az új sorozatgyártású autóikban. Ez egy következő lépés a koreai cég által bevezetett ujjlenyomatos technológia után. Annak az esélye, hogy az érzékelő rosszul ismerje fel az ujjlenyomatot 1 az 50 ezerhez – ez ötször hatékonyabb, mint a hagyományos kulcs, beleértve az okos kulcsokat is.


Az új Digital Key négy ember személyre szabott beállításait tudja tárolni