Távirányítós mobilappot készít a Hyundai

Közzétéve:
2019-03-23, 11:00

Nem kell többé keresni a kulcsot – irányítsd az autót a mobilodról!

Társszerző: Hajdu Balázs

Digitális kulcsot hoz létre a Hyundai. Tulajdonképpen okostelefonos alkalmazásról van szó, amivel távolról irányíthatod az autódat. Amint csatlakoztattad a telefont és az autót, állíthatod a tükröket, üléseket, vagy akár a kormányt is. A Hyundai a Digital Key (Digitális kulcs) nevet adta az alkalmazásnak. Elmondásuk szerint a Near Field Communication (Rövidhatótávú kommunikáció) technológia segítségével összeköttetés jöhet létre az okostelefon és az autó között.

okostelefonos alkalmazással nyitható autó
A Hyundai megalkotta a Digital Key alkalmazást, mely összeköti a telefont és az autót

Miután az okostelefonnal kinyitottad az autót, a telefont a középkonzolon lévő, vezetéknélküli töltőegységre kell helyezned, majd meg kell nyomnod a műszerfalon lévő Start/Stop gombot, és máris beindul a motor.

Az alkalmazást akár négy jogosult személy is használhatja, különböző vezetési beállításokkal. Bluetooth kapcsolat segítségével a Digital Key zárni és nyitni is tudja a járművet, valamint képes a riasztót aktiválni, vagy akár távolról beindítani a motort. A hozzáférés mértékét minden felhasználó esetében személyre lehet szabni.

A Hyundai az autómegosztás jegyében fejlesztette ki ezt a technológiát – amit arra is lehet használni, hogy esetleg egy futár kinyissa a csomagtartót, és elhelyezze ott a megrendelt árut.

Egyszerűbbé válik az autómegosztás

Egyre elterjedtebbé válik az autómegosztás, amiről már többször olvashattál itt az Alapjáraton is. Ez a módszer csökkenti a környezetszennyezést és megoldást jelent a vállalatok környékén fellépő parkolási problémákra is. A Digital Key még egyszerűbbé teheti a megosztást. Az autó tulajdonosának és aktuális sofőrjének nem is kell találkozniuk, egyszerűen megosztják a digitális kulcsot az okostelefon alkalmazáson keresztül.

autó kulcsát néző férfi egy nő társaságában
A Hyundai szerint az alkalmazással könnyebbé válik az autómegosztás

A Digital Key rendelkezik egy olyan funkcióval, mely akkor aktiválódik, ha az autót vezető sofőr átlépi a sebességhatárt, vagy eltér az előre megbeszélt útvonaltól.

„A Digital Key alkalmazás számos Hyundai tulajdonos számára nyújt segítséget, például a könnyedebb autómegosztás terén” - mondta Ho Yoo, a Hyundai Elektronikus Fejlesztési Csoport vezetője.

A Hyundai képviselőinek elmondása alapján fokozatosan vezetik be a technológiát az új sorozatgyártású autóikban. Ez egy következő lépés a koreai cég által bevezetett ujjlenyomatos technológia után. Annak az esélye, hogy az érzékelő rosszul ismerje fel az ujjlenyomatot 1 az 50 ezerhez – ez ötször hatékonyabb, mint a hagyományos kulcs, beleértve az okos kulcsokat is.

digitális kulcs
Az új Digital Key négy ember személyre szabott beállításait tudja tárolni

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

A Samsung önvezető autót fog tesztelni
2017. május 04.
A koreai infrastruktúráért és közlekedésért felelős minisztérium engedélyt adott a Samsungnak, hogy elkezdhesse az önvezető autó rendszerét tesztelni
Ez a sikk: Hyundai Kona 1.0 T-GDI – Teszt + Videó!
2018. szeptember 15.
A Hyundai Kona üde színfoltja a kompakt SUV szegmensnek: az tény, hogy megjelenése viszi a prímet, a belső már kevésbé látványos, azonban az 1.0 literes turbómotor ideális választás lehet a többnyire városban közlekedők számára

További hírek