Több mint két éves szívás várhat a fővárosiakra a Lánchíd felújítása miatt

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2021-01-19, 10:21

A munkálatok miatt 18 hónapig egyetlen jármű sem veheti igénybe a hidat.

Az A-Híd Zrt. nettó 18,8 milliárd forintért újítja fel a Lánchídat, közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn az MTI-vel. A tervek szerint 2021 február végén kezdődnek a munkálatok, amelyek 2023 őszére fejeződhetnek be. A felújítás ideje alatt hatalmas dugókra lehet majd számítani a fővárosban.

A BKK igazgatósága a hétfői ülésén nyilvánította győztesnek az A-Híd Zrt. pályázatát, a döntés lehetővé tette, hogy a Fővárosi Közgyűlés hatáskörében eljáró főpolgármester módosítsa a híd felújításáról szóló engedélyokiratot, illetve a főváros és a BKK között fennálló megvalósítási megállapodást, emeli ki a közlekedési társaság közleménye.

Lánchídon közlekedő járművek
Fotó: Pixabay

Utóbbi döntéssel biztosították a még hiányzó fedezetet. A BKK azt is elárulta, hogy Budapest egyik legfontosabb szimbóluma bruttó 26,75 milliárd forintból újulhat meg a következő években.

„A bruttó ár a nyertes nettó ajánlati ár mellett az ilyenkor kötelező 10 százalékos tartalékkeretet, a jogszabályok által előírt műszaki ellenőri, valamint egyéb költségeket (hatósági díjak, független labor, szakértői díjak) és az áfát is tartalmazza. A Fővárosi Önkormányzat a kormányzati megszorító intézkedések ellenére is előteremtette az eljárás eredményessé nyilvánításához szükséges további bruttó 3,5 milliárd forintot, így már csak a magyar kormány által ígért, de mind a mai napig meg nem kötött támogatási szerződés hiányzik, amely lehetővé tenné a felújítás megkezdését” – olvasható a közleményben.

A munkálatok elkezdése a kormány által tavaly februárban megígért 6 milliárd forintos állami támogatás biztosításától függ. Karácsony Gergely azt írta a Facebookon, hogy a Fővárosi Önkormányzat nem halogathatja tovább a Lánchíd felújítását, ezért a Főváros biztosítja a munkálatok elkezdéséhez szükséges fedezetet abban az esetben, ha az állami hozzájárulást garantáló támogató szerződés aláírása elhúzódna.

Harminckét évvel a legutóbbi felújítás után, kilenc év tétlenséget követően a Lánchíd újjászületésének folyamata újabb...

Közzétette: Karácsony Gergely – 2021. január 18., hétfő

Lánchídon közlekedő autók
Fotó: Pixabay

A szerződéskötésre legkorábban e hónap végén kerülhet sor, a felújítási munkák pedig várhatóan február végén kezdődnek. A BKK által megfogalmazott közlemény arra is felhívja a közvélemény figyelmét, hogy a felújítás miatt a híd 18 hónapig a forgalom elől teljesen elzárt munkaterület lesz.

Karácsony Gergely korábban utalt rá, hogy nem lenne ellenére, ha autómentes sétálóhíddá válna a Lánchíd a regnálása alatt. A Főváros párbeszédet kezdeményez a budapestiekkel a híd jövőbeli funkciójáról, de a főpolgármester elképzelése szerint a tömegközlekedés mellett elsősorban a gyalogosok és a kerékpárosok közlekedhetnének a hídon, vagyis benne van a pakliban, hogy az autósoktól elvesznek egy dunai átkelőt.  

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Budapesti Közlekedési Központ

MTI

Index

Karácsony Gergely Facebook-oldala

Kapcsolódó írások

Budapest sávelzárás
2018. október 31.
A 9 hónapon át tartó sávlezárásokkal még valahogy együtt tudunk élni, hiszen muszáj. De az, hogy jelen helyzetben a Kossuth Lajos utcában irányonként csupán egy-egy sáv járható, az már azért több, mint fájdalmas.   
Ideges sofőr
2018. november 05.
A felújítási munkálatok a nyár elmúltával sem állnak meg, továbbra is rengeteg helyen találkozhatsz lezárásokkal és korlátozásokkal

További hírek