2020. február 25. | 10:36

Először lett két országban is elektromos modell a legnépszerűbb autó.

Egy teljesen új fejezet nyílt tavaly az európai újautó-piacon, az ADAC statisztikáiból pedig az is kiderül, hogy az egyes országokban melyik modelleket vitték a legjobban. Nem túl nagy meglepetés, hogy a németeknél a Volkswagen Golfból fogyott a legtöbb 2019-ben, hiszen 204 ezret adtak el belőle. Ez azt jelenti, hogy szinte minden ötödik értékesített újautó Golf volt. A Briteknél is olyan modell tarolt, amelyet ott is gyártanak, hiszen a Ford Fiesta lett a befutó, melyből közel 78 ezret értékesítettek. Ez pedig a brit újautók több mint tíz százalékát jelentette.

A franciáknál sem történt nagy meglepetés, a Renault Clio végzett az első helyen, melyből több mint 131 ezer fogyott. Itt a dobogó többi fokára is francia termék került, hiszen a második a Peugeot 208, a harmadik pedig a Citroën C3 lett. Olaszországban a Fiat Panda végzett az élen 138 ezer eladott példánnyal, míg a spanyoloknál a Seat Leon volt a favorit. A svédeknél a Volvo S60 és V60 vitte a prímet, míg a cseheknél, a lengyeleknél, a finneknél, az osztrákoknál és még Svájcban is a Škoda Octavia tarolt.

Az igazi érdekesség azonban most következik, hiszen Norvégiában és Hollandiában a Tesla Model 3-ból fogyott a legtöbb, ezzel pedig először lett elektromos autó a legnépszerűbb az európai autópiac egyes országaiban. A norvégoknál 15 683 Model 3-at regisztráltak, míg Hollandiában 29 922-t.

Magyarországon közel 158 ezer új gépjármű talált gazdára, ami 15,6 százalékkal több, mint 2018-ban volt. A magyarok kedvence a Suzuki Vitara lett, melyből annyi fogyott, mint az utána következő négy SUV modellből összesen.