Történelmi év volt 2019 az európai újautó-piacon

Közzétéve:
2020-02-25, 09:36

Először lett két országban is elektromos modell a legnépszerűbb autó.

Egy teljesen új fejezet nyílt tavaly az európai újautó-piacon, az ADAC statisztikáiból pedig az is kiderül, hogy az egyes országokban melyik modelleket vitték a legjobban. Nem túl nagy meglepetés, hogy a németeknél a Volkswagen Golfból fogyott a legtöbb 2019-ben, hiszen 204 ezret adtak el belőle. Ez azt jelenti, hogy szinte minden ötödik értékesített újautó Golf volt. A Briteknél is olyan modell tarolt, amelyet ott is gyártanak, hiszen a Ford Fiesta lett a befutó, melyből közel 78 ezret értékesítettek. Ez pedig a brit újautók több mint tíz százalékát jelentette.

Renault Clio embléma

A franciáknál sem történt nagy meglepetés, a Renault Clio végzett az első helyen, melyből több mint 131 ezer fogyott. Itt a dobogó többi fokára is francia termék került, hiszen a második a Peugeot 208, a harmadik pedig a Citroën C3 lett. Olaszországban a Fiat Panda végzett az élen 138 ezer eladott példánnyal, míg a spanyoloknál a Seat Leon volt a favorit. A svédeknél a Volvo S60 és V60 vitte a prímet, míg a cseheknél, a lengyeleknél, a finneknél, az osztrákoknál és még Svájcban is a Škoda Octavia tarolt.

Az igazi érdekesség azonban most következik, hiszen Norvégiában és Hollandiában a Tesla Model 3-ból fogyott a legtöbb, ezzel pedig először lett elektromos autó a legnépszerűbb az európai autópiac egyes országaiban. A norvégoknál 15 683 Model 3-at regisztráltak, míg Hollandiában 29 922-t.

2019-es Suzuki Vitara elölről

Magyarországon közel 158 ezer új gépjármű talált gazdára, ami 15,6 százalékkal több, mint 2018-ban volt. A magyarok kedvence a Suzuki Vitara lett, melyből annyi fogyott, mint az utána következő négy SUV modellből összesen.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

2019. december 07.
Az lehetetlen, hogy ezt az otromba valamit komolyan gondolta a marslakó Elon Musk.  
Tesla Model X
2019. május 21.
A legolcsóbb Tesla technikai megoldásai szállnak át a drágább modellekbe

További hírek