2023. február 06. | 11:48

Mindkét alapüzemanyag esetében kétszámjegyű csökkenésre lehet számítani.

Az autósok számára kedvező tendencia indult el a magyar benzinkutakon. Csökken mind a két alapüzemanyag ára főleg a gázolajé.

A múlt héten kétszer is lejjebb mentek a nagykereskedelmi árak. Először a gázolajért 10, majd 15 forinttal kértek kevesebbet literenként a nagykereskedők, illetve a benzinért bruttó 5 forinttal.

Ezt a csökkenést a kutak a legtöbbször beépítik áraikba, tehát mi is jól járhatunk vele. Ez a csökkenés most nem úgy tűnik, hogy megállna, várhatóan szerdán (02.08.) folytatódik.

Akkor ugyanis a benzin nagykereskedelmi ára 10 forinttal, a gázolajé pedig 25 forinttal csökken majd literenként. Ezeket a változásokat a kutak várhatóan még aznap beépítik áraikba.

Ezzel az eséssel az üzemanyag átlagára várhatóan 612 Ft/liter lesz a 95-ös benzin esetében, és 643 Ft/ liter a gázolaj esetében. Ezek a számok már kedvezőbbek, mint az üzemanyagárstop kivezetésekor, utána a gázolaj sokszor volt 700 forint felett.

Az üzemanyagok árváltozása a közeljövőben egyébként szinte megjósolhatatlan. Az Európai Unió legújabb szankciói miatt sok szakértő gázolajhiánnyal kalkulál, sokan viszont ezzel nem értenek egyet.

Depositphotos