Toyota 86 Hakone Edition Japán leghíresebb országútja előtt tiszteleg

Kozma Ádám
Közzétéve:
2019-05-15, 10:22

A japánok szeretnek belpiacra olyan autókat gyártani, amikért a szigetországon kívül élő autófanatikusok a félkarjukat adnák. Az USA-ban örülhetnek mert a méregzöld Toyota 86 Hakone Edition nekik készült!

Van egy különleges város japánban, Hakone. A hegyvidéki kisváros híres meleg vizű forrásairól és arról, hogy lélegzetelállító látvány fogadja a turistákat a szemközt magasodó Fuji hegy festői környezetére. Már önmagában is megérdemelné a japán autógyártó elismerését a városka, hiszen különlegesen szép panorámája is ihlethette volna a Toyota 86 Hakone Editiont. Azonban egy autógyártó nem egy város természeti adottságai alapján nevezi el sportautóit.

Toyota 86 Hakone Edition fentről

A Toyota 86 Hakone Edition Japán egyik lehíresebb országútja előtt tiszteleg. A Tokyotól alig kétórányira található autópályaszakaszt a Japán Nürburgringként emlegetik, bár szerintem inkább hasonlítható a Pikes Peak vagy a Transzfogarasi országúthoz. Mindegy is, az év nagyrészében sötét esős időjárás áztatta aszfaltra számtalan legális és illegális verseny autói radírozták fel a gumicsíkokat. Ez Japán benzinvérű autóörültjeinek – amiből nem kevés van – egyik történelmi helyszíne.

Az ikonikus szerpentin tiszteletére készült el az amerikai piacra specializált 86-os, egyedi Hakone Green méregzöld fényezéssel, 17” csavartküllős bronz festésű felnikkel, éjfekete műanyag kiegészítőkkel. Meg kell mondjam, szerintem pokoli jól néz ki, főleg a bemutató képeken szereplő esős környezetben fotózva. Szívesen meghajtanám a Mátrában, amíg az aranyérő májusi eső áztatja az utakat. Persze az alapszéria LED fényszórói és ködlámpái sem maradhattak el erről a modellről, csakúgy mint a króm kipufogóvégek amik tökéletes kiegészítői az elegáns színvilágnak.

Toyota 86 Hakone Edition oldalnézetben

Apropó színvilág, februárban az angol autós portálok cikkeztek egy álomszép Toyota 86 közelgő bemutatásáról, British Green Limited néven. A színválasztás megtévesztően hasonlít a klasszikus brit sportautók zöld fényezésére, ezért nem csoda, hogy kiemelt figyelmet kapott az akkor még csak japán belpiacra beharangozott típus. Akárhogy is próbálom toyotás racionalitással felfogni a történéseket, nem jut el az agyamig a dolog miértje. 

Toyota 86 Hakone Edition ülés

Az autó utastere is a klasszikusan egyszerű sportautók motívumait tartalmazza. A cseresznye-fekete színbe öltöztetett alcantara ülések, könyöklők, váltókar, kézifék és persze kormány maga a szolid elegancia. A bőrben hímzett Toyota 86 feliratok emlékeztetik az utasokat, hogy milyen gépjárműben ülnek, de a slusszkulcs is egyedi tokot kapott. 

Toyota 86 Hakone Edition váltó

A februári híreknek megfelelően a Toyota 86 British Racing Green Limited típusa a japán belpiac privilégiuma marad, az angolok csak álmodozhatnak róla, ugyanakkor az Egyesült Államok vásárlói megkapják a Hakone Editiont. Talán az USA vásárlói jobban kötődnek a japán utcai autóversenyek történelméhez, mint a brit autósport múltjához, vagy csak ciki lenne egy japán sportautót az angol versenysport előtt tisztelegve eladni. Mindenesetre a japán belpiacra szánt gép a beharangozóban azért fékekben erősebb, az amerikaiak is örülhetnek.

Toyota 86 Hakone Edition műszerfal

Valójában mindegy, mert ez a kiadás itthon elérhetetlen lesz. Számomra a bemutatott végeredmény egyszerűen lenyűgöző, bár személy szerint én mindig is úgy gondoltam a GT 86 formatervét úgy alkották meg, hogy legkönnyebben és legesztétikusabban lehessen belőle brutálisan látványos versenyautót alkotni.

Forrás:

További autós hírek

Kb 1 órája súlyos, kamiont érintő baleset történt az M0-áson, az M7 felől, az M5 irányába, Diósd előtt. Aki teheti…

Rosszul lett egy sofőr Floridában, az irányítás nélkül maradt Toyota hatalmasat repült. – szúrta ki a videót az origo. A…

Olvasónk, Csaba írt nekünk egy esetről, ami még november közepén történt az M0-ás autóút jobb pályáján, a 60-as km. után.…

A telegraph írt róla, hogy angliai farmerek vetették fel az ötletet, mivel a földjeik közelében lévő gyorséttermek szemete valósággal elárasztja…

Napjainkban a leggyakrabban felmerülő téma az autózásban az elektromos autózás. Előnyei és hátrányai egyarán vannak, mert tény, hogy egyelőre még…

Kapcsolódó írások

1970 Plymouth Superbird, szürke, oldalnézet, jobbról
2018. november 07.
A NASCAR 1970-es évadja alkalmával a Plymouth bemutatta legendás típusát, a Superbirdöt
1990 Chevrolet Corvette tanulmányautó, Corvette CERV III, kék, elölnézet, balról
2018. december 20.
A meg nem valósult tanulmányautók tengere mélyén számos fantasztikus autó rejtőzik, ami sosem látott napvilágot. Az elvetélt Corvette-tanulmányok után bemutatom a folytatást
Toyota RAV4 2019
2018. november 16.
A fejlesztőknek annyira tetszett a végeredmény, hogy a RAV4 városi terepjáróból abszolút el tudnak képzelni egy versenybe illő kivitelt is.
2019. november 23.
2021-től kerülhet európai és USA piacra a Lexus első villanyosa, az UX 300e.