2021. augusztus 30. | 16:29

Kisbuszozni összességében jó. Magasan ülünk szinte mindenki felett, egy nagy gépet irányítunk és mindeközben akkora szabad terünk van, mint egy rendes buszban. Ezt az érzést szeretem az új Renault Trafic kilenc személyes Combi kivitelében. Egyfelől, mert a méretei ellenére szinte személyautós vezetni, másfelől a barátaimmal letoltunk benne 2400 kilométert a környező országokban nyaralva.

Olcsó nyaralás külföldön: Horvátország - Alapjárat Utazóvlog I.

Olcsó nyaralás külföldön: Bosznia-Hercegovina - Alapjárat Utazóvlog II.

A Trafic a Renault közepes kisbusza, vagy éppen haszongépjárműve attól függően, hogy mit szeretnénk. Mindkét szegmensben népszerű, személyszállításban pedig egészen előkelő helyen van a Mercedes segítségével berendezett Spaceclass kivitelek miatt - ez inkább egy tárgyalóbusz, mint megoldás a nagyobb családoknak, nekik inkább ott van a kilenc személyes Combi kivitel.

Egy meglepően nagy doboz

Túl sok agyalnivaló nincs egy ilyen modell dizájnján, hiszen a legjobban kihasználható dobozforma adott. A gyártók az orr-rész kialakításával és a fényszórókkal szoktak játszani, hogy egyértelműen felismerhetőek legyenek a céges parkolóban. Lényegében egy négykeréken guruló reklámfelület ez a gyártóknak, így erre fektetnek hangsúlyt. A Traficon ugyanez látszódik, hozzáigazították az orrát a jelenlegi márkaarculathoz, a hátsó lámpák pedig egyértelműen a korábbi generációk frissített kivitelei.

renault trafic teszt alapjarat

Hátul a szárnyas ajtó mindenképpen jobb, mint a felfele nyíló változat, mert sokkal kevesebb helyet foglal nyitásnál, ez a bolt parkolójában jól jött, pont úgy, mint a hátsó tolóajtó. Sajnos ebből csak egy volt a jobb oldalon, de egy kis extra pénzért már kettő is lehet belőle. A tesztelt autó egy hosszított kivitel, így a tengelytáv közel 3,5 méter, míg a teljes hossz alulról karcolta az 5,5 métert. Személyautóhoz mérten hatalmas, így eleinte itthon gyakoroltuk vele a manőverezést, hogy a szűkebb városokba érve ne érjen meglepetés.

Nyolc embernek fejedelmi, a kilencedik megszívta

Kilencszemélyes, ráadásul hosszított is, rengeteg helyünk volt. A sofőrnek minden azonnal kézre áll, keresgélni sem kellett semmit és bár eleinte féltem az olcsó hatású szövetülésektől, meglepően hosszú órákat tudtam benne eltölteni. A jobbegyen ülőnek még több helye van, talán az volt a legelőkelőbb ülés, már ha nem ültettek mellé valakit a fennmaradó félülésre. A szélesség még hagyján, de az első, középső hely előtt van egy indukciós töltő telefonokhoz, ami elveszi a térd helyét, így senki sem akart ott utazni.

Hátul sem egy kulipinytó, inkább lakosztály, legalábbis helykínálatra, nem anyaghasználatra vonatkozóan. Bár ezekre a műanyagokra egy percig sem tudtam haragudni, mivel minden a helyén volt. Ténylegesen eltüntették a dobozos haszongépjárművekre jellemző kongó hangot, így sokkal személyautósabb élmény volt benne az utazás is.

renault trafic teszt alapjarat

Három tényleges ülés kapott egymás mellett helyet, nem voltak összekoccanó vállak vagy térdek, sőt a leghátsó sort kineveztük alvósornak, mert olyan messze volt az első ülésektől, hogy a beszélgetésből teljesen kimaradtak az ott ülők. A sorok alatt csak az ülések fém állványzata van, így oda remekül lehet pakolni az úti- és hűtőtáskákat, ráadásul nincsenek apró lyukak vagy nyílások, amik Bermuda-háromszögként nyelik el a cuccainkat.

A padlón jól takarítható gumiborítás, ami alatt szivacsos puha anyag lehet, kellemes lépkedni rajta. Nem okozott gondot bemászni a sorokba, bár az a plusz egy ajtó hiányzott a baloldalról, ugye ez felszereltség kérdése. A biztonsági övek mind a plafonból nőnek ki, ennek kapcsán is jött elő az egyetlen probléma az ergonómiával, mivel ez mindenkinek vágta a nyakát. Egy idő után a pólót az öv alá gyűrve trükköztünk, hogy ne sebesedjünk ki az öv vonalán.

renault trafic teszt alapjarat

A csomagtartó a hosszított kivitelnek hála olyan kétezer liter körül van, amit hét ember hét napi cuccával sem tudtunk telepakolni, talán még a kalaptartót is fel tudtuk volna tenni. Ugyanaz a puha gumi van a padlóján, mint az utastérben és egy marék rögzítőkampó segítette a stabil bepakolást. Az egyetlen öngól a Trafic részéről, hogy bár minden szépen le lett burkolva, a fényezett sárvédőívek nem, így egy ilyen utazásnál érdemes ezeket egy ronggyal letakarni. Mi erre végig törekedtünk, egyszer nem sikerült és nem is maradt szép nyoma.

renault trafic teszt alapjarat

A fedélzeti rendszer furgonosan egyszerű, de manapság tudok lelkesedni egy fizikai klímaszabályzóért, ami a Trafic esetében igényes is. Jól jött, szinte az egész utat végig klímáztuk a nyári negyven fokban, de nem volt olyan, hogy az első sorok megfagytak, a hátsók meg elolvadtak. A hátul ülők saját maguknak állíthatták a befúvás mértékét, és soronként négy-négy szellőzőnyílással gazdálkodhattak. Bizonyos felszereltségekben még a hőfokot is maguknak állíthatják be, nekünk ez nem hiányzott.

renault trafic teszt alapjarat

Egyedül a számítógépet ekézném, ami kicsit túl egyszerűre sikeredett. A rendszer lassú volt és akadós, több frissítés után sem akart belendülni, a telefonnal való kommunikáció javult csak ezekkel. A hangerőállítás vagy kormány alól történik, vagy inkább hagyjuk a francba. Egy érintőgombot kell megnyomni a táblagép bal felső sarkában, amitől előjön egy hangerősáv alul, ahol lehet tapizni a plusz és mínusz gombot. Elég macerás ezt végigvinni, főleg egy rosszabb úton a gombokat sem találjuk el rendesen, inkább a sofőrnél kell hangerőért kuncsorogni. A többi funkcióval nem volt gond, az Apple Carplay is hamar összeszedte magát és az autó saját Google alapú navigációja is rendben volt. Boszniában ugye elég súlyos roaming díjakkal kell számolni a telefonos internetért, így főleg ott használtuk a fedélzeti navigációt.

Váratlanul keveset fogyasztott

Jelenleg a Traficba kizárólag kétliteres dízelmotor elérhető, három különböző teljesítményszinttel és két fajta váltóval. Van egy hatgangos kézi és egy ugyanennyi fokozatú EDC automata váltó, ami csak a nagyobb 150 és 170 lóerős kivitelekhez elérhető. A lista alján a 110 lovas kivitel van hatos kézi váltóval, de ezt mondjuk egy tartós autópályázáshoz kevésnek érezném.

renault trafic teszt alapjarat

Heten kitöltve az utasteret, további 600 kiló ugrik rá az autó alap 2,25 tonnájára, és akkor még ott vannak a csomagok. Nagyjából olyan három tonna köré számoltuk az összsúlyunkat az autóval, ezzel küzdött a 150 lóerős és 350 Nm-t tudó dízelmotor. Autópályán jellemzően tempomattal 110 és 130 között mozogtunk a legtöbbet, itt olyan 8,7 litert mutatott a számítógép és rátankolásnál csodálkoztám rá, hogy egyáltalán nem csalt, tényleg ennyit evett. Városban ugyanezt az értéket produkálta, városon kívül viszont 8,4 literre toltuk le, de egy másodpercre sem óvatoskodtunk, ugyanúgy hajtottuk, mint egy normál személyautót.

Az utazás végére átlagban maradt ez a 8,6 liter/100 km, ami szerintem egy nagyon szép érték ilyen méretek, homlokfelület és súly mellett. Jól ment a Trafic, városi tempónál egészen dinamikus, és előzni is lehetett vele. A fékeket jó francia autó módjára alaposan megszervózták és nem okozott nekik gondot megfogni az autót. Masszív nyektetés mellett persze elmelegedtek és félre kellett vele állni, hosszabb lejtőn lefele lehetőleg a motorfékkel kell játszani.

Egészen személyautós érzés vezetni

Boszniában és Horvátországban túrázva sem az autópályát választottuk, mert bár gyorsabb, de drágább és monotonabb. Mesés helyeket hagytunk volna ki vele, így viszont a kisbusznak kellett erőteljes szerpentinekkel megküzdenie. Úgy tudott meglepően stabil maradni a kanyarokban, hogy közben a futóműve nem volt őrülten kemény. Jól fogta az utat, de nem szakadt le a vesém minden egyes kátyúban. Horvátországban egy szakaszon sietősebbre kellett vennünk a tempót, mégsem éreztem magam veszélyben egy másodpercre sem, engem szinte lenyűgözött.

renault trafic teszt alapjarat

A váltóval kavirnyászunk valamiben, időnként az ötödik helyett a harmadikat találtam meg, nem volt egy jó kapcsolásérzete. A fokozatokat viszont jól osztották ki, egyesben tényleg csak elindulni kellett, míg ötödikig tökéletesen elég volt mindenhol. A hatodik tényleg csak utazásra van, a horvátok városon kívüli nyolcvanas sebességkorlátozása miatt ott alig-alig használtuk.

A manőverezéstől eleinte mindenki félt, ugye az autó elég nagy darab. Széles is, hosszú is, kicsit túl kell engedni az orrát szűk kanyarokban, de erre nagyon hamar ráérzett mindenki. Tolatásnál egy széleslátószögű kamera és a radarok segítettek, így már kisebb kihívást jelentett, de a tepsi méretű tükrökkel is meg lehetett oldani bármit. Meglepően kis íven fordul elsőkerekessége ellenére, és időnként nagyon szűk helyekről könnyedén navigáltuk ki magunkat. Boszniában párszor csukott tükörrel kellett parkolóhelyet keresni, és bár nem vagyok magamra büszke, két helyre beállva kellett halszálkába parkolnunk, hogy ne zárjuk el a szűk utcát.

Ár és összegezve

Jelenleg a legolcsóbb, legfapadosabb Trafic Combi 10 850 000 forintról indul a legkisebb, 110 lóerős motorral és a kézi váltóval. Ha valaki szeretne hosszított kivitelt annak minden előnyével, akkor a Combi – 9 személyes – kivitel szűk 11 és fél millió forintról indul, de ez még mindig a kis motor. A csúcs induló ár a Pack Comfort 170 lóerős nagy motorral és automata váltóval 12,8 millió forint, és akkor innen lehet még belelocsolni akár további egymillió forintnyi extrát.

Bár az utazás miatt is, de felejthetetlen marad számunkra a Trafic. Jó volt benne letolni 2400 kilométert, senkinek egy rossz szava nem volt rá az egész út alatt, pedig sokat forgatok a srácokkal és sok mindenben ültek már. Ha valakinek nagyobb családja miatt lenne szüksége ilyen autóra, vagy ha valaki ilyet bérelne egy hasonló utazáshoz, akkor azt mondom, hogy hajrá, nem fogja megbánni. A fedélzeti rendszer megérdemelne még egy kis reszelést, de ha egyszer összebarátkozott Carplay rendszerrel, vagy Android Autóval, akkor igazából már az sem fog annyira zavarni.

Renault Trafic Combi Blue dCi 150 (2021)

 • Lökettérfogat: 1997 cm3
 • Hengerek/szelepek: 4/16
 • Max. teljesítmény: 150 LE
 • Max. forgatónyomaték: 350 Nm
 • Hossz./szél./mag.: 5480/2312/1974 mm
 • Tengelytáv: 3498 mm
 • Saját tömeg: 2250 kg
 • Gyári vegyes fogyasztás: 7–7,7 l/ 100 km
 • Tesztfogyasztás: 8,4–8,7 l/100 km
 • CO2 kibocsátás: 183-202 g/km
 • Végsebesség: 178 km/h
 • 0-100: 13,6 s