Csendes suhanás városban, országúton és autópályán. Persze csak addig, amíg el nem használom az összes áramot, bár igyekszem megerőltetni a fülem, hogy halljam a benzinmotor moraját, de az is nesztelenül működik. Finom célszerszám ez a konnektoros Leon, jól is néz ki, a VW-konszern több modellben alkalmazott hajtásláncát használja, a célközönsége is meg van, csak ne volna ilyen drága és bárcsak minden felhasználó derekasan töltené.

seat leon e-hybrid teszt alapjarat

Nehéz dolga van a negyedik ganarációnak, hiszen az elődmodell a márka legjobban keresett modellje volt 2019-ben, 1999 óta pedig már 2,2 milliót Leon fogyott világszerte. A Datahouse információ szerint 2021 január-szeptembere között 535 Seat Leon talált gazdára Magyarországon, így van még mit behoznia házon belül, hiszen Golfból ez idő alatt 755-öt, Octaviából pedig egészen elképesztő, 2871 darabot helyeztek forgalomba.

Külcsínben ütős

Ha van valami, amiben a Seat mindig a Volkswagen-csoporton belül az élen járt, az a dizájn. A latin népcsoportokkal lehet, csak nem érdemes versenyezni, ha formatervről van szó. Merész élekkel hasított, klasszikus csapotthátú tesztautót kaptunk (létezik belőle kombi is), az FR csomag jóvoltából sportosabbra szabott lökhárítókat, dupla, krómozott kipufogóvégeket, LED-es lámpákat kap. A tekintetében ott bújik a szerény agresszió, de persze közel sem közvetít annyit, mint a vállalat legsportosabb márkájának titulált, immáron önállóként létező Cupra modellek –  és valljuk be, ez a konkrét példány nem is sportolásra termett, hiszen zöld rendszám virít rajta. Az elődmodellhez képest 9 centivel hosszabb lett az autó, a keskenyítés és a tetővonal alacsonyabbra húzása is nagyon jót tett neki.

seat leon e-hybrid teszt alapjarat

Hangulatvilágításnak még nem örültem ennyire

A beltérben is sarkos formai elemek fogadnak, a szövet ülések egyszerűségük miatt is szerethetők és hosszabb távon sem kényelmetlenek. Meglepő módon, Skodákat meghazudtoló helykínálat fogadott a hátsó sorban is, azt azonban fontos az elején megemlíteni, hogy a csomagtér a hibrid hajtás miatt 110 literrel kisebb lett, így alaphelyzetben 270 litert kapunk, lehajtott ülésekkel 1191 liter áll a rendelkezésünkre. Sem pótkeréknek, sem a kábelek tárolására nem marad hely, így hátul együtt kell élnünk a tornazsákos hánykolódással.

seat leon e-hybrid teszt alapjarat

Az anyaghasználatot és összeszereltséget illetően kirívóan negatív dolgokat nem tapasztaltam, a 10 colos érintőkijelző zavaros menürendszerét viszont nem tudtam kiismerni egy hét alatt sem. Vélhetően ugyanaz a hardver és szoftver dolgozik ebben az autóban is, mint bármelyik VW termékben, de a grafikai megoldások, a színnekkel történő játék sokszor nem egyértelműen tereli a felhasználót. Egyik ilyen példa, hogy a rekuperációra vonatkozó beállítások nem az e-Management menü alá helyezték, hanem a jármű beállításaiban kell keresni.

seat leon e-hybrid teszt alapjarat

A fizikai gombok meghagyásával leegyszerűsíthették volna az infotainmentet. A hőmérséklet és hangerőszabályzás tapicskolós, simogatós mivoltában jelenik meg a kijelző alatt, azonban sötétben nem világít és a fizikai gombokkal ellentétben még mindig oda kell nézni, ha használni akarjuk őket. A vezeték nélküli telefontükrözés azonban ügyesen muzsikált és a műszerfalon, ajtókon végigfutó, változtatható színű fénycsík a holttérfigyelővel képes összedolgozni, így ez fog nekünk világítani baj esetén, sőt álló helyzetben a rányitásos balesetek elkerülése végett is képes jelezni – ez ötletes megoldás.

50 kilométer elektromosan

A konszernen belül számos modellben (VW Golf GTE, VW Passat GTE, Audi A3 TFSI e, Skoda Octavia iV, Skoda Superb iV) megtalálható a kiforrott, 1,4 literes TSI benzinmotorra építkező plug-in hibrid hajtás. A 150 lóerőhöz a villanymotor 113 lóereje társul, a rendszer összteljesítménye 204 lóerő és 350 Nm, ami tisztességgel mozgatja a szűk 1,6 tonnás autót, már ha az akkumulátor fel van töltve. 12,8 kWh-val, azaz papíron 60 kilométeres tisztán elektromos hatótávval tudunk gazdálkodni a mindennapokban, ami a valóságban inkább az 50-hez közelít. Az AC feldélzeti töltő minden esetben 3,6 kW-os töltést engedélyez, így akármilyen teljesítményű töltőre csatlakoztatjuk az autót 6 órát kell várnunk a teljes feltöltöttségig.

seat leon e-hybrid teszt alapjarat

Tölteni márpedig érdemes, amikor csak tudjuk, hiszen mi értelme volna egy konnektoros hibridnek ellenkező esetben? Lemerült akkumulátorral normál hibridként működik, igyekszik megoldani a 0-ról történő elindulásokat elektromosan, azonban ha fel vagyunk töltve és szolid gázadásokkal kihasználjuk az Eco vagy Normál üzemmódokot, akár 130 km/órás tempóval is suhanhatunk csak az elektromotorra hagyatkozva.

Sport módban többször hagyatkozik a belső égésű motorra a Leon, a hajtásba történő becsatlakozás észrevétlenül történik és a hatfokozatú DSG automata váltó is lágy működésű. Ha gyorsulgatós hangulatban vagyunk, akkor akár 7,4 másodperc alatt is elérhetjük a 100 km/órát álló helyzetből, bár a zöld rendszám jobb esetben környezettudatos sofőrt takar, kötelességtudóan töltögetve hozható a 3 liter körüli átlagfogyasztás, autópályán azonban a benzinmotor 7 liternyi üzemanyagot kér átlagban.

Ügyesen mozog

Az egyik deres reggelen villannyal indulok neki utamnak, első dolgom, hogy kikapcsolom a sávtartó rendszert, hiszen ezt nem képes megjegyezni az autó. Majd önostorozásba kezdek, hiszen nem töltöttem fel az akkumulátort, így hamar életre kel a benzinmotor, ami ilyenkor magasabb fordulaton pörgeti magát. Figyelni kell, mert ebből kifolyólag teljesen más fékhatás keletkezik, az addig használt villanymotorhoz képest határozott fékpedál használatra van szükség, hogy nehogy az előttem álló farában végezze az autóm orra. Ez megszokást igényel.

seat leon e-hybrid teszt alapjarat

A Leon azonban roppant kezes, ügyesen mozgó jármű, a feszesre hangolt futómű nem riad vissza a játéktól sem, élmény vele kanyarodni annak ellenére, hogy a kizárólag fronthajtással kérhető Leon elöl MacPherson, hátul csatolt lengőkaros megoldást kap. Könnyed kormányzás, stabilan viselkedő vezetéstámogatók jellemzik, amiknek a vezérlése a multikormányon elérhető.

Ár és összegezve

Tehát, mint az már sokszor elhangzott ebben a tesztben is, mit sem ér a plug-in hibrid, ha nem töltjük minden nap. Mert ha kihasználjuk a benne rejlő 50 kilométeres elektromos hatótávot, a Seat Leon PHEV egy stabil, gazdaságos, néha még vezetési élményt adó tárgy, amit 12,6 millió forinttól lehet megvásárolni a tesztben szereplő FR felszereltséggel. Efelett már csak az Xcellence áll 12,7 millió forinttól, a legolcsóbb Leon az 1,0 literes TSI-vel érkezik 7,4 millió forinttól -  kis túlzással tehát a konnektoros Leonért dupla pénzt is fizethetünk, ha zöld rendszámra fáj a fogunk.

Persze a hozzá legközelebb álló, teljesítményorientált plug-in hibrid Cupra Leonért akár 13,5 milliót is fizethetünk a 245 lóerős teljesítményért cserébe, és ha már a Leonból is létezik kombi, a konkurensek közül választhatnuk Kia Ceed PHEV kombit 10-12 millióért vagy a Renault Megane E-Tech Grandtourert 11-13 millió forintért. A Leon PHEV tehát nem kimagaslóan drága, aztán, hogy ki melyiket választja, az már az ízlésére, preferenciákra, márkahűségére van bízva.

Ha érdekel a Skoda Octavia iV bemutatója, akkor nézd meg videónkat:

Seat Leon e-Hybrid FR (2021)

 • Lökettérfogat: 1395 cm3
 • Hengerek/szelepek: 4/12
 • Belső égésű motor max. teljesítménye: 150 LE
 • Max. teljesítmény: 204 LE
 • Elektromotor teljesítménye: 116 LE
 • Max. forgatónyomaték: 350 Nm
 • Hossz./szél./mag.: 4368/1800/1456 mm
 • Tengelytáv: 2686 mm
 • Saját tömeg: 1539 kg
 • Gyári vegyes fogyasztás: 1,3 l /100 km
 • Tesztfogyasztás: 5,4 l /100 km
 • CO2 kibocsátás: 30 g/km
 • Végsebesség: 220 km/h
 • 0-100: 7,4 s