2020. december 23. | 14:30

A Škoda Superb plug-in hibrid változata 50 kilométert kínál tisztán elektromosan, ami a mindennapi ingázáshoz elég kell, hogy legyen.

A Škoda Superb az én fejemben egy tágas, takarékos, dízelmotorral szerelt utazóautó képében létezett eddig, valahogy a kis benzinmotorral szerelt változat hatékonyságában nem igen hittem. Azonban, mint minden gyártónak, a Škodának is be kell szállni a károsanyag-kibocsátás elleni harcba, így jött a képbe az 1,4 literes turbómotor elektromos rásegítéssel megtámogatva. „Így már működhet a dolog.” - gondoltam magamban a tesztautó elhozatala előtt.

Nos, a harmadik generációs Superb tavalyi ráncfelvarrása során kapta meg a testvérmodell VW Passat GTE második generációs, plug-in hibrid hajtásláncát, amivel a dízelhez hasonlóan takarékos tud lenni, a kulcsszó mégis az emissziómentes közlekedés. Ha már konnektoros hibridet veszünk, használjuk ki a tölthetőségben rejlő potenciált, ugyanis mit sem ér a plug-in hibrid, ha álló helytében nem elektronokat szipolyoz magába. Ezt a témát jártuk körbe Ádámmal, szóval ne egy Superb tesztre számítsatok, inkább a konnektoros hibridekről mesélünk általánosságban ebben a videóban:

Illik komolyan venni

Nem sokban tér el a 2015-ben bemutatott facelift előtti változattól a megújult Superb, sőt, a dízel és benzines társaival is könnyedén összekeverhető az PHEV verzió, egyedül a zöld rendszám, az iV jelzés a hátulján és az orrán lévő, igényesen elsimított töltőcsatlakozó tűnhet fel – már ha nyitott állapotában pillantjuk meg. Elöl-hátul LED-es fényszórók, a márkától megszokott, hosszú élekkel szabdalt felületek, a kisarkított dizájn remekül passzol a klasszikus limuzin arányokhoz, bár őszintén szólva nekem a kombi kivitel sokkal jobban bejön.

Skoda Superb iv teszt alapjárat

Fejedelmi beltér

A Style felszereltségi szint a Sportline és a Laurin&Klement alatt helyezkedik el, azt gondolom, ez a józan választás, hiszen külön-külön is kérhetünk további vezetéstámogató és kényelmi berendezéseket az autóhoz. A helykihasználás a kategóriához mérten kimagasló, gyakorlatilag nagyobb a hely még hátratolt első ülésekkel hátul, mint az új 5-ös BMW-ben. A 13 kWh-s akkupakk a csomagtérben kapott helyet, így 180 liter mínusszal indulunk, azonban így is marad bőséges, 485 liter a poggyászoknak. Sőt, a töltőkábel is elfér az alsó rekeszekben, a hátsó üléssorban pedig külön pirospontot érdemel a 230V-os aljzat.

Skoda Superb iv teszt alapjárat

Az elrendezés és az ergonómia németesen precíz, könnyen kiigazdohatunk rajta, viszont a zongoralakk felülettel borított klímapanellel nem tudtam megbékélni, és valahogy az egészben felsejlett a 2000-es évek Volkswagenjeire jellemző kopás lehetősége, már ami a gombok felületét illeti. A kormány mögötti műszeregység mutat némi késlekedést nézetének váltása közben, zavaró volt még számomra, hogy a vezetéstámogatókat a középkonzolon elhelyezett érintőkijelző menüjében lehet deaktiválni. Egyébként a központi rendszer felélesztése nem mindig ment zökkenőmentesen, lehet, hogy a 0 fok körüli hőmérséklet tett be neki is, ahogyan az 508-as Peugeot-nak, sőt, volt olyan is, hogy két indítás között nem engedte a hangerőt szabályozni. A Bluetooth által csatlakoztatott telefon zenelejátszása sem ment probléma nélkül, mert percenként apró szaggatásokat lehetett hallani akármilyen lejátszóval is próbálkoztam, az extra audiorendszer sem feltétlenül éri meg a felárat, mert nem tudott a mélyekkel mit kezdeni, nem szólt valami tisztán.

Etesd szorgosan!

Az 1,4 literes, négyhengeres benzines és a hatfokozatú DSG váltóba integrált, háromfázisú állandó mágneses szikronmotor együtt, vagy egymástól függetlenül és képes hajtani az első kerekeket. A belső égésű motor 156 lóerőt és 250 Nm-es nyomatékot teljesít, ehhez tud hozzájönni az elektromotor 115 lóereje és akár 330 Nm-es nyomatéka, így a rendszer összteljesítménye 218 lóerő és 400 Nm is lehet, ami már tisztességes szám egy 1600-1700 kilogrammos autó esetében. Persze a hangja sosem lesz olyan, mint egy 2,0 literes TSI vagy TDI motornak, de a mindennapokra bőven elegendő, meg amúgy is, aki plug-in hibridet vesz, az célszerűen városi, agglomerációs közlekedésre fogja használni nagyobb százalékban.

Skoda Superb iv teszt alapjárat

Sport módban 7,7 másodperc alatt érhetjük el a 100 km/órát, a végsebességünk pedig 224 km/h. A már emlegetett 13 kWh akkucsomag menedzsmentje figyel arra, hogy ne töltsön 80% fölé és ne merüljön 20% alá az akksi, így biztosítva a hosszabb élettartamot a lítium-ion celláknak. A Type 2-es aljzaton mindössze 3,6 kW-tal tudunk tölteni, így 3-4 óra alatt lehet teljesen felölteni őket, bár gyanítom, hogy ismét a hideg szólt közbe, ugyanis akárhányszor próbáltam tölteni a teszthét alatt 8-9 órákat írt töltési időnek. Lemerült akkunál a Superb iV hibrid autóként üzemel, ilyenkor az volna a normális, hogy lelkiismeretfurdalás tör rád, hiszen feleslegesen cipeled az akkupakkot és a környezetterhelés szempontjából sem előnyös így használni a kocsit – találj tehát mielőbb töltőt!

Skoda Superb iv teszt alapjárat

A való életben 40-50 kilométernyi tisztán elektromos hatótávot kínál a Superb, akár 130 km/óráig is hagyatkozhatunk az elektronokra. A fogyasztást egy plug-in hibridnél nagyon nehéz általánosítani, lemerült akkukkal 7-8 litert is fogyaszthat benzinből, de ha szorgosan töltjük, akár a 3 liter is elérhető, áramból 14-15 kWh-nyi mennyiség fogyhat. Az elektromos áramot tudjuk későbbre is tartalékolni az EV gombbal, így akár 10-50% közötti töltöttséggel vághatunk neki későbbre tervezett városi utunknak.

Futóműből jeles

A Škoda Superb elöl MacPherson, hátul többlengőkaros felfüggesztéssel igyekszik kisimítani előttünk az utat, és valójában nagyon is ügyesen csinálja. A hosszú tengelytávnak és a lágyra hangolt rugózásnak köszönhetően rendkívül komfortos benne utazni, autópályán sem zajong, villannyal pedig süketszobában érezhetjük magunkat. Nem is tudom, van-e értelme bármely más prémium terméknek ezek után, amikor egy Škoda is képes ennyire ingermentes, nyugodt, kiegyensúlyozott közlekedésre. A vezetéstámogató elektronikák közül legtöbbet az adaptív tempomatot használtam, ami finoman működik, lágyan fékez, ahogyan a sávtartó elektronika is precízen tartja az autót a felfestések között.

Skoda Superb iv teszt alapjárat

Ár és összegezve

A prémium limuzinok territóriumán a Mercedes-Benz E-osztály, az 5-ös BMW és házon belül az Audi A6 is elérhető plug-in hibrid hajtásláncokkal, ám az árcédulán jóval nagyobb összeggel fogunk találkozni. A Superb iV Ambition alapmodell 13,36 forinttól vihető haza, a Style 14,15-től indul, azonban tesztautónk már 17 millió felett jár. A Passat GTE 15,7-től indul és nem gondolnám, hogy ennyivel többet tudna nyújtani, főleg, ha a térkínálatról van szó.

Prémiuméknál vannak tehát opciók és közepes méretű, PHEV SUV is van ennyiért, de hasonló eleganciát és használati értéket ilyen áron szinte csak a Škoda kínál. Jól meg kell azonban gondolni, hogy ki vesz plug-in hibridet, hiszen folyamatos törődést igényel a töltés szempontjából, de persze meg van ez előnye is (ingyenes parkolás, nincs regisztrációs díj, átírási illeték és gépjárműadó, cégautóadó). Azonban, ha mindennapi ingázásra keresnék autót, lehet, hogy beérném egy kisebb kategóriás modellel, a Superb modellt pedig meghagynám autópálya-járónak egy jó dízelmotorral.

Škoda Superb iV 1.4 TSI DSG PHEV (2020)

 • Lökettérfogat: 1395 cm3
 • Hengerek/szelepek: 4/16
 • Max. teljesítmény: 218 LE
 • Max. forgatónyomaték: 400 Nm
 • Hossz./szél./mag.: 4869 / 1864 / 1468 mm
 • Tengelytáv: 2839 mm
 • Saját tömeg: 1655 kg
 • Vegyes fogyasztás: 1,1-1,9 l (WLTP)
 • Tesztfogyasztás: 6,5 l
 • CO2 kibocsátás: 32-35 g/km
 • Végsebesség: 224 km/h
 • Gyorsulás (0-100 km/h): 7,7 s