A Volvo talán az egyik olyan márka, amelyet a legtöbben a kombi modellekkel azonosítanak. A 700-as kockaszéria például legendásnak mondható, a kínai tulajdonú svéd gyártó pedig a mai napig kiáll a kombik mellett, ráadásul a terepesített változatok sem tűntek el a palettáról. A V60 sorozat 2010-ben indult, a második széria pedig 2018-tól van jelen a piacon, melyből természetesen van Cross Country terepkombi, ezzel pedig egy nagyon érdekes szegmensben vesz részt a gyártó. Legnagyobb ellenfeleinek a Škoda Superb Scout, a Volkswagen Passat Alltrack és az Audi A4 Allroad Quattro mondható, hiszen ebben a méretosztályban ezek a hasonló kaliberű, terepesített puttonyos modellek.

volvo-v60-b4-cc-teszt-alapjarat

Következően abból, hogy egy szűk réteget céloznak meg az ilyen járművekkel, a V60 CC nem mondható mainstream slágermodellnek, 2020-ban mindössze 37 új példányt helyeztek forgalomba a Datahouse adatai szerint (A „sima” V60-nal együtt viszont 246-ot).

Megszokott, maszkulin forma

Elölről ránézve továbbra is a T-alakot formázó nappali menetfények, a méretes hűtőrács és az embléma uralja az összképet, ezzel téve messziről felismerhetővé a kocsit. A Cross Country kivitelen nem láthatók kívül krómbetétek (a kipufogóvégeket leszámítva), a fekete műanyagok uralkodnak, ráadásul sehol sincsenek túlgondolt élek és vonalak. Ez szerintem teljesen rendben van így, egy svéd jellegű autótól nem is kell elvárni franciás bohókásságot.

volvo-v60-b4-cc-teszt-alapjarat

Az autó oldalán sem találni látványosan futó éleket, a tető finom lejtése azonban mégis vagánnyá teszi a V60 CC-t. Hátulról is a már jól megszokott Volvós kép fogad a befelé fordított L-alakú lámpatestekkel, alul pedig két, eléggé nagy kipufogóvég teszi hangsúlyossá, hogy ezzel az autóval azért nem csak vánszorogni lehet. Ez a kombi egyébként 4784 mm hosszú, 1850 mm széles és 1499 magas, ehhez 2875 mm-es tengelytáv és közel 21 centis hasmagasság tartozik.

A nyugalom szigete

A beltérben sem ér nagy meglepetés, a márkától már megszokott formák fogadnak, az elöl elektromosan állítható memóriás ülések pedig rendkívül kényelmesek. A vezető előtt egy 12 colos digitális műszeregység található, amely a menüpontok közt nem akadozik, azonban nem lehet túlságosan személyre szabni az elrendezését. A műszerfal felett head-up display is működött, amelyre számos hasznos infó kivetíthető. A középkonzolba egy 9 colos, álló elrendezésű érintőképernyőt helyeztek, amelynek képe szintén szép, néha azonban kicsit laggol a rendszer rajta, ráadásul a menü elrendezése is igényel némi megszokást.

volvo-v60-b4-cc-teszt-alapjarat

Sajnos nincsen fizikai gombokkal és tekerőkkel ellátott klímapanel, az ülés- és kormányfűtést is az érintőkijelzőn lehet csak állítani. Az Android Auto és Apple CarPlay funkciók adottak, utóbbit kábelen csatlakoztatva volt alkalmam tesztelni, kifogástalanul működött.

A hátsó sorban két ember kényelmesen elfér, fej-, láb- és válltér is van elegendő, középen azonban már nem ilyen jó a helyzet, hiszen ott egy combosabb kardánalagúttal kell megküzdeni. A csomagtér alaphelyzetben 529 literes, amely 1441 literig bővíthető. Az ajtózsebek sajnos elég szűkösek, pakolni azonban a középkonzolba és a könyöklőbe is lehet.

Csak mild-hibriddel kapható

A V60 Cross Country kivitele jelenleg két hajtáslánccal választható. A B5-ös, 250 lovas benzines és a B4-es, 197 lovas dízel egyaránt egy mild-hibrid rendszerben dolgozik, amelyben egy 10 kilowattos indítómotor-generátor segít be a belső égésű motornak. A nyomaték talajra juttatásában egy nyolcfokozatú Geartronic automata és összkerékhajtás segít, nálam a dízeles konfiguráció volt teszten, bár az kicsit érdekes, hogy ma már a gázolajosokat is B-előjellel aposztrofálják a Volvónál.

volvo-v60-b4-cc-teszt-alapjarat

A start-stop automatika szintén csak a menüből kapcsolható ki, azonban a leállítás és az újraindulás teljesen vibrációmentes, észre sem lehet venni, hogy leállt és újra indult a dízelmotor. Ami a fogyasztást illeti, 8 liter jött ki a teszthét végére, ebben volt városi használat, autópályázás és szerpentinen rugdosás is. A dízel-hibrid rendszer ereje egyébként minden forgalmi szituációhoz elegendő, sportolni azonban ne akarjon ezzel senki, hiszen egy közel kéttonnás kocsiról van szó, ez inkább a kényelmes és biztonságos utazásra lett kitalálva.

Nyugodt utazás

Ami legelőször szembetűnt a teszthét során, hogy rengeteg biztonsági rendszert pakoltak ebbe a kivitelbe. A Volvo Safety csomagja tartalmaz többek közt vészfékezőt, holttérfigyelőt, 360 fokos kamerát, sávtartót és adaptív tempomatot is. Utóbbi kettő a kamerákkal és egyéb szenzorokkal kiegészülve egészen szépen hajtja végre a részleges önvezetést, ez autópályás használatnál elég kényelmes tud lenni, hiszen ilyenkor sem a gázt, sem a kormányt nem kell „irányítani”. Természetesen a kormányról nem szabad a sofőrnek levennie a kezét, ellenkező esetben az autó figyelmezteti, hogy fogja meg újra.

A nagyobbik problémám az volt ezzel a megoldással, hogy minden különösebb jelzés nélkül megszünteti ezt a részleges önvezetési funkciót, ha valami épp nem tetszik neki, ez pedig szerintem balesetveszélyes. Elaltatja a figyelmed azzal, hogy „egyet se félj, én mindent megoldok”, és ha nem figyeled a műszerfalon a zöld kormánykerék piktogram szürkévé változását, akkor gyakorlatilag abból jössz csak rá, hogy már nem ő vezet, hogy szépen közelít valamelyik záróvonal.

volvo-v60-b4-cc-teszt-alapjarat

Ettől függetlenül egy elég biztonságos autónak tartom, hiszen a vészfékező rendszer nagyobb sebességnél is üzemel, ilyenkor az övet egyébként úgy megfeszíti, hogy belepasszíroz az ülésekbe. A kormányzás viszonylag pontos, mérsékelt visszajelzéssel, a fék is jól adagolható. A szél- és gördülési zaj elhanyagolható, a méretes kasztninak pedig nincs számottevő oldaldőlése tempósabb kanyarokban sem. Az elöl keresztlengőkaros, hátul pedig multilink futómű lágy suhanást tesz lehetővé, problémásabb burkolaton pedig az összkerékhajtás lehet a segítségedre.

Ár és összegezve

A V60 CC legnagyobb ellenfelei tehát a Škoda Superb Scout, a Volkswagen Passat Alltrack és az Audi A4 Allroad Quattro, de én még az E220d All-Terrain modellt is ide veszem, hiába nagyobb egy kategóriával. A mezei V60 12,2 milliótól indul, a Cross Country terepkombinak pedig 15,2 millió az alapára. A szinte full extrás tesztautó azonban már majdnem 20 millióba kerül, szóval könnyen el tud szaladni az ára. Most egy táblázatban mutatom meg, hogy a szerintem egy családi kombi szempontjából lényeges adatok alapján (tengelytáv, csomagtér és vételár) melyik riválisához képest hol tart a V60 Cross Country.

volvo-v60-b4-cc-teszt-alapjarat

 

Az tehát elmondható, hogy árban elég jól áll a Volvo terméke, csomagtérben viszont többet kínál a konkurencia. Azoknak mindenképpen jó döntés lehet a V60 CC, akik nem akarnak a VW-csoportos flottakombik tengerében elveszni, hiszen a Volvo modelljeiből jóval kevesebb gurul a hazai utakon.

A Volvo V60 mild-hibrid rendszer nélkül így szerepelt nálunk:

Volvo V60 B4 Cross Country MHEV (2021)

 • Lökettérfogat: 1969 cm3
 • Hengerek/szelepek: 4/16
 • Max. teljesítmény: 197 LE (145 kW) 4000/perc
 • Max. forgatónyomaték: 420 Nm
 • Hossz./szél./mag.: 4784/1850/1499 mm
 • Tengelytáv: 2875 mm
 • Saját tömeg: 1989 kg
 • Vegyes fogyasztás: 5,3 l
 • Tesztfogyasztás: 8 l
 • CO2 kibocsátás: 135 g/km
 • Végsebesség: 180 km/h
 • 0-100: 8,2 s