2021. június 09. | 16:35

Fordéknál nem volt elég külön megnevezni az ST-Line és Vignale kiviteleket, hiszen most a Pumából megérkezett az ST-Line X Vignale csúcsváltozat, sőt, immáron dízellel is elérhető a kis ragadozó.

Félve beszéltünk már többször a szerkesztőségben arról, hogy mennyire unalmassá válhat majd az autós újságírói szakma 10-20 év múlva, amikor majd csak és kizárólag hibrid vagy tisztán elektromos szabadidő-autókat fogunk tesztelni. Hol lesznek a kétajtós kupék, GT-k, kabriók, kombik?

ford-puma-tdci-teszt-alapjarat

Maradjon ez egyelőre a jövő kérdése, azt azonban már 2020-óta tudjuk, hogy a Ford Puma második generációja egy kis szabadidő-autó képében tért vissza az utakra, az 1997-2003 között készülő pofás, kétajtós kupé helyett. Az ős-Puma is Fiesta alapokra épült, háromféle benzinmotorral volt kapható és ügyes mozgásáról híres. Az Európának tervezett, Romániában gyártott új Puma is meglepően élménydús vezethetőséget ad, erről személyesen is meggyőződhettünk, hiszen az 1,0 literes lágy hibrid változat és az 1,5 literes, 200 lóerős ST kivitel is járt már szerkesztőségünkben, most azonban az ST-Line X Vignale felszereltség és a dízelmotor is megérkezett a hazai kínálatba. Beszédes adat, hogy 2020-ban 2101 darab új Pumát helyeztek forgalomba Magyarországon a Datahouse adatai szerint, így harmadik helyen végzett a Suzuki Vitara és a Dacia Duster mögött.

Sportosan elegáns

Az imént felsorolt konkurensek közül nálam a Puma az abszolút favorit, már ha a dizájn kérdését feszegetjük. Sokaknak a Porsche Macan ugrik be először, egy igazán merész, kedves, nagy szemekkel bámuló béka-arcot kapott, erőteljes oldalsó domborulatokkal, kerekded fenékkel. A Ford marketingeseinek nem volt elég az ST-Line és a Vignale felszereltségi csomag, most ezt a kettőt összevonták, így jött létre az ST-Line X Vignale. A keresztezésből egy ST-Line toldatokkal díszített Pumát kapunk, ami ez exkluzivitás érdekében selyemfényű alumínium felső hűtőrácsot, ébenfekete alsó légbeömlőt, színre fújt hátsó-alsó és terebélyesebb felső légterelőt, valamint 19 colos kerekeket kapott. A Puma minden dimenziójában nagyobb a Fiestánál: 4186 mm hosszú, 1537 mm magas és 1805 mm széles, a tengelytáv pedig 2588 mm.

ford-puma-tdci-teszt-alapjarat

Ötletes megoldások

A papíradatok tehát egy méretében jól használható belső teret engednek, azonban a hátsó sorba beülni már nem annyira örömteli. Elöl minden szempontból komfortos üléspozíciót lehet kialakítani 185 centis egyedeknek is, ráadásul a kategóriában nem éppen mindennaposnak mondható derékmasszázst is kapunk a Windsor bőrbe varrt első ülésekhez. A lapított aljú, Manacor bőrrel borított kormány fogása remek, ehhez a felszereltségi csomaghoz kapunk kulcs nélküli bejutást, B&O hangrendszert, vezetéknélküli telefontöltést, 8 colos központi érintőkijelzőt, amin az Apple Carplay és az Android Auto is hibamentesen futott. A kormány mögött található, 12,3 colos digitális műszeregység különböző nézeteket kínál az üzemmódokhoz igazodva, grafikailag rendben van a kép, bár az animációk közötti váltás még nem teljesen akadásmentes.

ford-puma-tdci-teszt-alapjarat

A kritikus európai emberre szabott beltér tényleg ügyesen van kitalálva, anyaghasználat terén sincs okom panaszkodni, van rendes klímapanel, apró figyelmesség a gumírozott felülettel burkolt hangerőszabályzó, hamar ki lehet igazodni a kormányon elhelyezett vezérlőkön. Az elektromos csomagtérajtó feltárása után 465 liter áll rendelkezésre, ha a 80 literes, padlóba süllyesztett MegaBoxot is beleszámítjuk. A 763 mm széles, 752 mm hosszú és 305 mm mély rekeszbe akár 115 cm magas tárgyakat is elrejthetünk, de a legjobb, hogy a MegaBox vízzel is mosható, alul pedig egy leengedő dugóval ki is ereszthető a nem kívánatos folyadék.  

Dízel is a kínálatban

A Ford Puma megjelenésének első két évében nem volt kapható itthon dízelmotorral, most viszont az 1,0 literes, 95 lóerős benzines, a szintén ezres 125 és 155 lóerős háromhengeres, 48V-os rendszerrel ellátott benzinmotorok és a 200 lovas ST változat mellett elérhető egy takarékosnak ígérkező, 1,5 literes turbódízellel. A 120 lóerős, 285 Nm maximális nyomatékot produkáló motor kényelmesen mozgatja az 1348 kilogrammos önsúllyal rendelkező autót. Kis tehetetlenségű turbót aggatták rá, vigyázni kell, mert első alkalommal könnyen előfordulhat bakkecskézés, ugyanis elindulásnál, 1000-es fordulatszám alatt borzasztó halovány, a kelleténél nagyobb gázfröccsel érdemes elkezdeni csúsztatni a kuplungot, mert könnyű lefulladni vele. 1750-2500 között azonban rendelkezésre áll a maximális nyomaték, ilyenkor fejvesztve indul meg, majd 2500 felett el is fogynak a tartalékok. A gyártó 4,5 literes átlagot ígér, bevallom, nem kínéltem a Mátrai szerpentineken és autópályán sem a Pumát, de 5,9-nél többet nem volt hajlandó jelezni a kijelző. Szóval fogyasztásban és dinamikában is hozza az elvárhatót.

ford-puma-tdci-teszt-alapjarat

Kerüld az úthibákat!

Új tétel a hétfokozatú duplakuplungos automata váltó a kínálatban, ami csak az 1,0 literes benzinesekhez kérhető, a dízelhez egy átlagos kapcsolási érzettel rendelkező, pontos hatfokozatú manuális váltó társul. A B-padlólemezre épülő Puma a Fiestához képest merevebb, hosszlengőkaros hátsó futóművet, nagyobb lengéscsillapítókat és a merevebb futómű-bekötéseket kapott – meg kell valljam, kis szabadidő-autókat megszégyenítő módon, feszesen mozog, a karosszéria dőlése minimális, igaz, ennek meg van a hátránya is, hiszen az úthibákat nem vasalja ki maradéktalanul.

ford-puma-tdci-teszt-alapjarat

Ár és összegezve

Nyilvánvalóan a dízelmotor hiánya révén eddig az 1,0 literes lágy hibrideket kapkodták, a dízelmotor megjelenésével a flottás ügyfelek és a napi több 100 kilométert megtevő magánvásárlók járnak jól. A Ford Pumát nem mérik olcsón: az 1,0 literes, 125 lóerős MHEV változat 7 615 000 Ft-tól, a 155 lóerős 7 915 000 forinttól indul, míg a dízel 7 995 000 forinttól érhető el. ST-Line X Vignale felszereltséggel, automata váltóval a 125 lóerős benzinmotorral 10 125 000 Ft, a 155 lóerős 10 425 000 Ft, míg a dízel 9 835 000 forinttól indul. A sportos ST változat az 1,5 literes, 200 lóerős beniznmotorral 11 520 000 forint.

A Ford Puma esetében tehát egy kivül-belül jól eltalált, pofás kis szabadidő-autót kapunk a kategóriában kiemelkedő vezethetőséggel, szűkös hátsó utastérrel, magyarul egyelőre még nem tudó infotainmenttel és praktikus megoldásokkal. Az ST Line X Vignale felszereltség extra kényelmi funkciói és megjelenésben nyújtott kiegészítői 1-2 milliós felárat igényelnek, a dízelmotor fogyasztás terén jól vizsgázott, és természetes élőhelyén, az autópályán is hatékonynak bizonyult. Vitarából már nincs dízel, a Duster viszont kínál 1,5 literes dCi motort, a Puma azonban külső-belső megjelenés és anyaghasználat terén mindkét konkurenst veri, bár egy jól felszerelt Dustert már kapunk 6,2 millió forint környékén.

A Ford Puma ST tesztvideóját itt tekintheted meg:

Ford Puma 1.5 TDCi EcoBlue (2021)

 • Lökettérfogat: 1499 cm3
 • Hengerek/szelepek: 4/12
 • Max. teljesítmény: 120 LE
 • Max. forgatónyomaték: 285 Nm
 • Hossz./szél./mag.: 4186/1805/1534 mm
 • Tengelytáv: 2588 mm
 • Saját tömeg: 1348 kg
 • Gyári vegyes fogyasztás: 3,9 l/ 100 km
 • Tesztfogyasztás: 5,9 l/100 km
 • CO2 kibocsátás: 99-101 g/km
 • Végsebesség: 185 km/h
 • 0-100: 10,3 s