2021. július 31. | 09:50

A Kia Soulról sok mindent el lehet mondani, ám azt, hogy a legnépszerűbb autó lenne itthon, sajnos nem. Vajon az elektromos változat meghozza a sikert, amit a gyártó vár tőle?

Van az a hülye perverzióm, hogy szeretek dolgokat azért, mert csúnyák. A Kia e-Soul pontosan egy ilyen autó, hiszen mindent is tud, amire csak szükségem lehet egy elektromos kocsiban, ám olyannyira doboz, hogy már-már Nissan Cube-nak nézi az ember. Ám ne tévesszen meg senkit a kissé szerencsétlen anyu-kocsi megjelenés, belül ugyanaz a modern, fiatalos és praktikus EV, mint az e-Niro.

kia-e-soul-teszt-alapjarat

Az első Soul 2009-ben jelent meg a piacon és azóta három generációt, valamint több faceliftet élt meg, 2020-ra pedig megérkezett a legfrissebb e-Soul. A tény, hogy egy teljesen elektromos hajtásról beszélünk a Soul esetében nem újdonság, hiszen 2014-ben, a második generáció facelift kiadásában már található volt a palettán elektromos verzió is. Ez akkoriban még a Soul EV nevet viselte, és mindösszesen 177 kilométer megtételére volt képes a 30 kWh-s akkupakkal. Hát igen, dél-koreában bekerült a rizsszem a gyártók fenekébe, jönnek fel, mint a talajvíz. Kíváncsi vagyok, hogy a kompakt méretű, varacskosdisznó-forma autó vajon tud-e javítani belső égésű elődje eladási számain, amelyek Európában nem haladták meg a 10 000 darabot sem, egészen pontosan 8038 Soul talált gazdára az öreg kontinensen 2020-ban.

Nem azért szeretjük, ahogy kinéz

Az e-Soul nem meglepő, hogy az e-Niro modellel közös alapokon nyugszik. A bevezetőben már említettem, hogy az autót nem a dél-koreai központban, hanem a kaliforniai kirendeltségen tervezték meg, ráadásul egy akkor még karrierje elején járó tervező skiccelte fel a kocsi első vonalait: Mike Torpey.

kia-e-soul-teszt-alapjarat

Az autó egész megjelenésén érződik, hogy az amerikai piac és az ottani trendek ihlették, hiszen crossoveres, de abból is inkább a terepjáróra hajazó orr jellemzi. Szögletes, mint a fakocka, na! Egyébként nem sokkal kisebb, mint az e-Niro, 1800 mm széles, 1605 mm magas, 4195 mm hosszú, összesen 100 mm-rel rövidebb, mint testvére. Ha az autó méreteiből indulunk ki, talán a Nissan Leaf és persze házon belül az e-Niro lehet komolyabb kihívó számára, na meg persze a Kona és a Mazda MX-30.

A ráncfelvarrás után az e-Soul továbbra is nagyon hasonlít önmagára, ha lehet ilyet mondani. Rákerült néhány igazán szép és fiatalos változtatás is, amitől a dobozból egy trendi, modern doboz lett. Ilyen például a más modelleken már bevezetett, az autó orrának teljes szélességében húzódó első fényszórók, az új hűtőmaszkkeret és a 17 colos könnyűfém felnik. Hátul található a véleményem szerint legjövőbemutatóbb változás, mégpedig a hátsó szélvédőt teljes egészében körbe ölelő hátsó lámpacsoport. Nagyon vagány, iszonyatosan jól néz ki, ám aki mögötted megy éjszaka, atomvillanásnak érezheti a féklámpáidat.

Sok hely, sok rekesz és sok extra, ízlésesen

Az e-Soult három felszereltségi csomaggal kínálja a Kia, a tesztautó a Platinum csomag elemeit tartalmazza. Ez azt jelenti, hogy belül minden bőrből készült, ami pedig nem, az kellemes fehér színű műanyag betét volt. A Platinum csomag tartalmazza a Harman Kardon prémium hangrendszert, a 10,25”-os kijelzőt, amely már rendelkezik UVO Connect telematematikával, sőt kapunk vezeték nélküli töltőt is.

kia-e-soul-teszt-alapjarat

Természetesen kétzónás klíma, Heat funkció, ülésfűtés elöl-hátul, Apple CarPlay és Android Auto kapcsolat, saját navigációs felület, HUD és minden finomság megtalálható, ami a mai új autóknál már szinte kötelező. Egyáltalán nem lehet fapadosnak nevezni a kocsit és a helykínálat, valamint a pakolhatóság is rendben volt. Az autóra lehet rendelni napfénytetőt is, ám az minden esetben feláras extrának minősül. A csomagtartó pedig 315 literről egészen 1339 literig bővíthető a hátsó üléssor ledöntésével.

Egy vérbeli elektromos karakter

Az e-Soult jelenleg kétféle motoropcióval kínálja a gyártó. Van egy 39,2 kilowattórás akkupakkos, 136 lóerős elektromotorral szerelt változat, amely 277 kilométer megtételére képes - ilyen volt a tesztautó is. Elérhető még a 64 kWh-s Long Range kiadás is, amely már egy 204 lóerős elektromotorral gazdálkodik és 455 kilométer megtételére képes a WLTP-adatok szerint. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyakorlatban is képes mind a két hajtáslánc a leírtakat teljesíteni. A mid-range kiadás végsebessége 157 km/h, valamint 395 Nm nyomaték áll rendelkezésre, amely már tetemes mennyiségnek számít.

kia-e-soul-teszt-alapjarat

Az átlagfogyasztás 15,5 kWh-t mutat papíron, de ha okosan használja az ember a három szinten állítható energiavisszanyerő rendszert, ez akár 13,9 és 14,1 kWh közé is levihető. Ráadásul én nehézlábú vagyok, imádom, hogy mennek az EV-k, mint a golyó, véleményem szerint még kiegyensúlyozottabb vezetéssel még jobb fogyasztást is lehetne generálni. Ezzel együtt az E-Niro fogyasztása 13,8 kWh átlagban, ami valamicskét jobb, én ezt betudtam az alaktényezős különbségnek.

Könnyeden gurul, de el is lép, ha akarod

Az elöl MacPherson, hátul multilink felfüggesztés se nem több, se nem kevesebb, mint aminek be van állítva, egy bevált felfüggesztés utcai autók alá. Kellemesen nyelte el a magyar utak állította nehézségek minden egyes veseszaggató felütését, de nem nyúlik el, mint a takony, kanyarokban sem. Szépen fekszik az úton, azért érzed, hogy mégiscsak egy nagy szekrényben ülsz. Az elektromos autókra jellemzően egy kis kerék- és menetzaj behallatszik, de egyáltalán nem vészes.

kia-e-soul-teszt-alapjarat

A vezetést támogató rendszerekből sem volt hiányom, ugyanis az elöl-hátul tolatóradar és kamera párosa mindig segített a helyére rakni az autót, a sávtartó, az adaptív tempomat, a holttérfigyelő és minden egyéb biztonsági funkció is remekül szuperált. A 2600 mm-es tengelytávnak köszönhetően könnyen lehet manőverezni a kocsival, ám érdemes figyelni, hogy hol van az orra vége, becsapós lehet a hirtelen levágott kialakítás miatt.

A 277 km-es hatótáv valid, ám a töltéshez még mindig nincs megfelelő hálózat kiépítve az országban. Ettől függetlenül jó hír, hogy már a mid-range kiadást is lehet 50 kW-os gyorstöltővel tölteni, ám az ennél magasabb feszültséget már csak a long-range edition képes felvenni. Az autóhoz jár 230-as falitöltő és Type 2-es DC töltő is, a töltési idők pedig a következők szerint alakulnak:

 • 2.5 kW - kb. 18 óra 
 • 7.2 kW - kb. 6 óra 10 perc
 • 10.5 kW - kb. 4 óra 30 perc,
 • 50 kW - kb. 57 perc

Ár és összegezve

A Kia e-Soul egy nagyon jó, de olcsóbb alternatívája az e-Nironak, személy szerint valószínűleg a magasabb felszereltségekkel vásárolnám meg, vagy legalábbis megrendelném hozzá az UVO-t és a HEAT funkciót, ugyanis utóbbi nagyon sokat segít az akkumulátor és a rendszer teljesítményének megőrzésében. Ám azoknak is remek választás, akik nem akarják megfizetni a legmagasabb árat, hiszen már az alapfelszereltségekben is tényleg benne van minden, ami az alapvető kényelemhez és biztonsághoz szükséges. Nem csak családoknak, fiataloknak is ajánlanám, sőt el tudom képzelni flottaautóként is.

Az alapfelszereltségű mid-range kiadás 11 449 000 forintos listaárról indul, amelyre igényelhető még a 2,5 millió forintos állami támogatás is, így már 8 949 000 forintért megvásárolható. A Long Range kiadás kizárólag Gold és Platinum csomagban elérhető, kezdő listaára 13 549 000 forint, amelyre szintén igényelhető a teljes összegű, 2,5 millió forintos állami támogatás. Fontos szem előtt tartani vásárláskor, hogy a Kia roppant kedvező garanciális feltételekkel rendelkezik, ugyanis alapból 7 év/150 000 km a gyári garancia, valamint 12 év rozsda elleni garancia is jár hozzá. Amennyiben pedig flottába szeretnél autót vásárolni, érdemes lehet a márkakereskődnél utána kérdezni a CityStar ajánlatoknak is, ezek a Kia flottaautós opciói.

Kia e-Soul 39,2 kWh (2021)

 • Max. teljesítmény: 136 LE
 • Elektromotor teljesítménye: 100 kW
 • Max. forgatónyomaték: 395 Nm
 • Hossz./szél./mag.:4195/1800/1605 mm
 • Tengelytáv: 2600mm
 • Saját tömeg: 1535 - 1593kg
 • Gyári vegyes fogyasztás: 15,5 kWh/ 100 km
 • Tesztfogyasztás: 13,9 kWh/100 km
 • Végsebesség: 157 km/h
 • Gyorsulás: 7,6 sec