2020. december 19. | 08:46

Nem ez az első koreai autó, ami kifejezetten tetszett, remélem nem is az utolsó.

Na nézzük csak, hogy áll a Hyundai környezettudatos autók terén. Van egy Ioniq, amely elérhető hibrid, plug-in hibrid és teljesen elektromos verzióban. Ha teljesen őszinte akarok lenni, szerintem csúnyácska, viszont nagyon jó és megbízható, de nem kéne. Van itt 2017 óta egy Kona, amely elérhető hibrid, belső égésű és mostanra egy nagyobb, 64 kWh-s akkuval ellátott elektromos kiadásban is. Korábban Márk már tesztelte a Kona mezei verzióját, Matyi pedig a hibridet vette górcső alá, most pedig engem ért a szerencse, hogy behuppanhattam a vadiúj, 2020-as Hyundai Kona Electric volánja mögé.

Annyira furcsa, hogy nekem már tetszik

Mostanában egyre több elektromos autót tesztelek, és meg kell mondjam, hogy dizájn téren azért néha még túllőnek a célon a gyártók. Bár a Kona alapvetően meghökkentő vonalakkal rendelkezik, csak arányaiban hasonlít egy SUV-re, egyébként keskenyek az első lámpák, kupés a tetővonal és kissé puttonyos hátulról. Mégis egyben van valahogy. A 2017-ben bemutatott verzióhoz képest akad néhány újdonság és valóban elegánsabb, valamivel visszafogottabb, mégis lendületes a Kona külseje.

Az orr-részen történt talán a legtöbb változás, hiszen tetemes mennyiségű műanyag veszett el a süllyesztőben az első ködlámpák társaságában, ám rajzoltak a dizájnerek egy nagyon elegáns, fémes díszlécet, mely a két roppant keskenyre szabott első lámpa között fut, középen egy hatalmas Hyundai logóval megkoronázva.

Került a kocsira egy méretes fekete műanyag diffúzor előre, valamint az Ioniqról már ismerős hűtőmaszk-minta sem maradt el, ám a Kona esetében a töltőnyílás, a Kia E-Niro modellhez hasonlóan a dombormintás műanyag borításba van integrálva. Ami ráadásul a karosszéria színére van fújva, így sokkal inkább ízléses, mintsem idétlen. A tetősín és a tető is feketében pompázik, amely kombinációt már láttam például CH-R-en, ott is nagyon tetszett a fehér karosszériával, de talán még egy Aygonak is jól állna.

Oldalról is árulkodó, hogy az elektromos modellt látod, ugyanis 17-es egyedi, gyémátmintás felnik vannak a gép alatt. A fekete első betét vonala folytatódik az autó alján is, a kicsit visszafogottabra rajzolt küszöbborítás szintén fekete műanyagban pompázik. Nem ér véget a játszma, ugyanis a hátsó kerékívekről még tovább nyúlik a fekete műanyag, egészen az autó sarka körül végigfutó hátsó lámpák alatt, körbe foglalva a tolatólámpa, ködlámpa, helyzetjelző és index lámpacsoportját. Ádám szerint nagyon hülyén néz ki, nekem tetszik.

Olyan luxi a villanyos Hunyadi, hogy sírsz

Megdöbbenve pörgettem a részletes árlistáját a Konának, ugyanis szinte minden van már az alapfelszereltségi csomagban is, ami szemnek és szájnak ingerenciája lehet, így nem igazán lehet kifogásom semmire. A közép- és felső csomagban van az E-Niro modellben már látott HEAT funkció, mely az akkupakk melegítéséről gondoskodik, valamint fűtenie is kellene, amelyet rengeteg fejvakarás és kétségbeesés árán tudtunk csak kicsalni az autóból. Egészen pontosan Ádám izgatta a kormánytól balra eső gombcsoportot, ahol is talált egy VESS feliratú kapcsolót, amely (rövid utánajárásom és tüzetesen vallomásom után, miszerint nem tudtam, hogy mire való) a hanggenerátort vezérli. Ne kérdezze tőlem senki, hogy mi összefüggés van a hanggenerátor és a fűtés között, de ha hang van, fűtés nincs, és fordítva. Kommentben várom a megfejtéseket!

Na szóval, haladjunk is tovább, volt még itt nekünk adaptív tempomat, valamint egy Navi csomag 10,25”-os érintőkijelzőre vetítve, melyen vezérelhető az Android Auto és az Apple CarPlay is. Itt jelenik meg a tolatókamera meglepően jó minőségű képe, amely éjszaka azért egy kicsit krumpli. Sebaj, mert nappal Mercedes típusokat megszégyenítő a színvonal! Többször is mondtam mostanában, hogy a koreaiak jönnek fel, mint a talajvíz, de a Konában ténylegesen manifesztálódik ez a jelenség.

Minden jó minőségű, ám újrahasznosított szintetikus anyagokból készült, mind a bőr, mind a műanyag borítások kényelmes tapintásúak és az ülések, valamint a láb- és fejterek is rendben vannak. Kellő mennyiségű tárolórekesz van, ám az első sor középkonzolja alatti rész a vezető oldaláról ismét hozzáférhetetlen. A legmagasabb felszereltségi szinthez tartozik még a Bluelink csomag, amely távoli asszisztencia szolgáltatásokat, frissítéseket tartalmaz, és a későbbiekben még számos funkcióval bővül a gyártó ígérete szerint. Fontos tudni, hogy aki a későbbiekben szeretné magáénak tudni ezt a funkciót, a vásárláskor kérnie kell, hogy készítsék elő a helyet neki a fedélzeten, mert már meglévő autóba nem tudják majd telepíteni. Vagyis nem hivatalosan ugye ugrik a garancia, amiből egyébként egész jókat vállal a gyártó, de erről majd később!

Még mindig egy kicsit macera a konnektoros, ám az élmény feledteti a bánatot

Nos, az új, megnövelt hatótávhoz - amely WLTP szerint 450 km - nagyobb akkucsomag is dukál, így egy 64kWh-s akkupakk gondoskodik a Kona energiaellátásáról. Ahogy az a közös lemezen osztozó e-Niro esetében is, úgy ebben az autóban is kiautózható és felhasználható, persze ehhez nagyon meg kell teremteni az ideális körülményeket. A fűtéstől, klímától, felhasználási környezettől függően változhat a megtehető kilométer mennyiség és az sem mindegy, hogy milyen módban használod a kocsit. Sport módban nem megy 450 km-t, ne is várj ilyesmit. De én nem haragszom rá miatta.

A nálam töltött egy hét alatt egyszer került töltőre az autó, és utcai hidegben parkoltattam. Rövid fejszámolgatás után nagyjából 50 km-rel gazdálkodtam ez idő alatt, ennyit töltött ugyanis 6 óra alatt 230V-os fali áramról a kocsi. Persze volt még benne ezen az 50 km-en túl is kraft, mondjuk úgy, hogy 220 és 270 kilométer között ingázott az óra hol feljebb, hol lejjebb. A gyártó által megadott információk szerint egyébként a Kona villámtöltőről is tölthető, 100 kW-os töltő esetén 53 perc szükséges a teljes feltöltésig, 50 kW-os gyorstöltővel 75 percre van szükség, fali áramról pedig 9 órára és 35 percre. A MOL elektromos töltőoszlopainak percdíjai 139 és 149 forint közé pozícionálódnak, míg a Mobiliti oszlopokon 100 és 120 forint közötti percdíjjal töltheted elektromos járgányodat. Szóval durván 10 ezer forintból autózól 450 km-t. Nem rossz, ez körülbelül 20 liter 100-as benzin ára, amiből pff, hát én nem megyek 450 km-t. És még közvetlen ökolábnyom sincs. Még, illetve már, ha a gyártást és a jövőbeni hulladékot, valamint az áram megtermelését nem számoljuk.

Na de van ám ennek az akkupakknak más jóféle hatása is, miszerint rettentően hasnehéz az autó és alacsonyan van a súlypont, így igen agilis a kanyarokban, nem dől túl nagyot a karosszéria. Persze ehhez hozzátesz a viszonylag kicsi, 10,6 méteres fordulókör is, valamint az elöl MacPherson, hátul pedig független multilink felfüggesztés. Végre nem spórolták ki a futóművet hátulról sem, roppant élvezetes vezetni ezt az egyébként nagyon könnyen kezelhető és mozgékony kocsit. Méretei és tulajdonságai sokban segítik a városi életet, hiszen jól pakolható, de még kompakt méretű.

A vezetést támogató rendszerek kivétel nélkül jól működtek, ám a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer egy kicsit gyenge idegzetű. Szerintem a rossz felfestések teszik, de elég stresszes szegény. Minden egyéb remekül műkődött, az egypedálos mód is tette a dolgát, bár valamivel gyengébb hatásfokkal, mint az eddig tesztelt vetélytársak. Állóra nem tudsz vele lassulni, úgy viselkedik, mint az automata váltós kocsik, ha D-ben hagyod, gurulgat.

Megy, mint a meszes. Hát persze, mert villanyos!

Elektromos autóknál nem újdonság már, hogy brutál sok nyomaték társul szolidabb mennyiségű lóerő mellé. Itt is ez a helyzet, hiszen a 150 kW-os elektromotor teljesítménye 204 lóerő és 395 szabadon szálló Nm. Ami azt jelenti, hogy álló helyzetből rendesen elkapar, valamint menet közben is enged egy egészen sportosnak nevezhető stílust, meg roppant takarékosat is. Itt is található egy három szinten állítható energia-visszanyerő rendszer, amely majdnem, de csak majdnem engedi az egypedálos vezetést.

Persze az adaptív tempomattal az is megy, személy szerint továbbra is nagyon élvezem az azonnal eltűnő és azonnal éledő nyomatékot. A fedélzeti számítógép 167 km/h sebességnél húzza meg a határt, a 0-100-as gyorsuláshoz pedig 7,6 másodpercre van szüksége, ami méretéhez képest teljesen korrekt teljesítmény. Súlyából adódóan 8,3 kg súly jut minden lónak a ménesben, ami látszik is a fogyasztáson: 15,4 kWh/100km. Na most ez nálam bőven 17 kWh/100km fölé kúszott, kizárólag városi használat mellett, ahol azért bőven van lehetőségem a visszatöltésre.

Ár és összegezve

Nos, a Kona ára kicsit ijesztő lehet elsőre, de ha megnyugtatod magad, hogy elektromos, igen-igen trendi, igen-igen minden benne van, már nem is tűnik annyira vészesnek. Még a legmagasabb, 14 949 000 forintos kezdőárat is lehet tovább hízlalni, hiszen a gyártó kínál egy Stílus és egy Védelem csomagot 50 ezer forintos felár ellenében. Ha valakinek azonban nem fontosak ezek a kiegészítők, az elektromos Kona kisebb akkupakkal már 10 999 000 forinttól is elérhető. A nagyobb, 64 kWh-s akkupakkal szerelt verzió kezdőára 12 999 000 forint, a tesztautó indulóára pedig a már említett 14 949 000 forint. Sajnálatos módon a cikk írásának időpontjában az elektromos autókra igényelhető 2,5 millió forintos támogatás nem elérhető, és a drágább modellekre egyébként is csak 500 000 forint járt, azért nem kell elkeseredni, hiszen a Hyundai most a Premium és Style csomagokhoz 500 000 forint kedvezményt kínál.

És nem utolsó sorban remek finanszírozási opcióik is vannak, ha abban az élethelyzetben lennék, hogy egy ilyen kategóriájú autót vásárolok, komolyan fontolgatnám, hogy átevezek a japán szigetekről Korea felé. Ég a szemem, hogy ilyet olvasok magamtól, de hát ami igaz, az igaz. További érv a Kona mellett, hogy az akkumulátorra 8 év vagy 160 000 km vállalt garancia jár, magára az autóra pedig 5 év kilométer korlátozás nélküli garancia. Nem sok gyártó kínál már ilyen feltételeket, így mindenképpen érdemes szem előtt tartani ezeket.

Ha ajánlanom kellene a Kona EV-t, egyaránt javasolnám fiatal környezet- és jövőtudatos felnőtteknek, de akár családoknak is. Városba, saját töltési lehetőséggel tökéletes és zöld megoldás, amely nem korlátoz már abban sem, hogy hosszabb útnak indulj vele. Azt gondolom, a Kona megjelenése egyaránt lehet játékos és elegáns, nagyban függ attól, hogy milyen színben választja az ember. 10-es skálán, 9-et adok, de csak mert SUV, és nem egy csini fastback! :)

Hyundai Kona Electric 64 kWh (2020)

  • Akkumulátor kapacitás: 64 kWh
  • Max. teljesítmény: 204 LE
  • Max. forgatónyomaték: 395 Nm
  • Hossz./szél./mag.: 4180/1800/1570 mm
  • Tengelytáv: 2600 mm
  • Saját tömeg: 1685 kg
  • Tesztfogyasztás.: 17 kWh/100 km
  • Végsebesség: 167 km/h
  • 0-100: 7,6 s