2019. március 01. | 13:42

Fürge róka lábak, surranó kis árnyak, hipp-hopp, jön Ő! – az Infiniti Q30, avagy egy sportos társ a mindennapokra, mellyel a nagyvárosi utcákat uralhatod

Kedves Olvasó! Szeretném, ha tudnád, az Infiniti Q30 személyében a lelki társaddal találkozol, itt van hát a lehetőség, hogy még többet megtudhass róla! A japán presztízsmárka belépő modelljét teszteltem, frissen, ropogósan, egyenesen a gyártószalagról.

A Q30 tekintetében semmiféle elődről nem eshet szó, hiszen 2015-ös megjelenésével a gyártó legfőbb céljai közt az állt, hogy a jármű a márka életében, ezzel együtt a kompakt szegmensben is valami egészen forradalmit mutasson. A már hosszú ideje prémiumkategóriás négykerekűek világában tevékenykedő Mercedes közbeszólásával mindez már korántsem volt nagy falat. Nos, ez történik, ha két autógyártó „nagyhatalom” összedugja a fejét és utódot teremt a presztízskedvelő fogyasztók számára.

Mint ahogy azt tenni szokás, az Infiniti is egy tanulmánnyal rukkolt elő, hogy a célközönség reakcióit vizsgálva kiderüljön, kell-e a népnek ez az emelt hasmagasságú, sportosan elegáns csoda, avagy sem. A Q30 Concept frankfurti debütálásának immáron hat éve. Formavilága és adottságai alapján pedig nem okozott nagy meglepetést a tény, hogy az amerikai kontinenssel ellentétben Európában jóval inkább érvényesülni tudott.

Infiniti Q30S - a fekete szépség

Ami a Q30 formatervét illeti, ismét bebizonyosodott, hogy a japánoknak igen magas képzelőerejük van! Érdemes megállni egy pillanatra már most az elején, és egy percet szentelni azoknak a csodás idomoknak: a markánsan ívelt övvonal végigfut az autó testének egészén, a hátsó kilincsektől kezdődően. Csábos kisugárzásának köszönhetően az, hogy az utcán is megfordulnak utána, bizony nem ámítás, tapasztalat.

Infiniti Q30S Teszt Alapjárat

Szemből nézve a dizájnerek a Q50 szedánhoz hasonló elgondolás mentén haladtak, vagyis az emberi szem alakja által ihletett LED-es első lámpatestekkel nézhetsz farkasszemet. Az autó orrán elhelyezett kamera a Q50 esetében a márkajelzés közé lett szerelve, így ha nagyobb kosz került rá, folyamatosan bekapcsolt/jelzett. A Q30 esetében viszont kétszer átgondolták a dolgot és a hűtőrács felső részéhez, az alumíniumelem alá rakták. A színre fújt külső visszapillantók fűthetők, elektromosan állíthatók és LED-es irányjelzővel funkcionálnak. A volánnál ülve egészen rendkívülinek tűnt a domboruló motorházfedél, visszagondolva leginkább a delfinek jellegzetes alakjához tudnám hasonlítani.

Infiniti Q30S Teszt Alapjárat

A sportosan széles kerékíveknek hála, a tesztautó „Black Obsidian” metálfényezése remek összhangban volt az öt duplaküllős könnyűfém keréktárcsákkal. A vásárlók 245 000 forint ellenében további színvariációk közül válogathatnak, mint például a Moonlight White, a Blade Silver, a Graphite Shadow, a Pearl Black, a Magnetic Red, a Chestnut Bronze és az Ink Blue. Szemet szúrt, hogy az Infiniti aktív kompakt ötajtósa az üzemanyag-töltő nyílás baloldali elhelyezésével is igyekszik hű maradni japán gyökereihez. A Q30 Concepten látott szatén króm betétek a szériaautón is visszaköszönnek, többek közt az ablakoknál, a trapéz alakú dupla kipufogóvégek és a csomagtérajtó esetében is. Utóbbival kissé olyan az autó hátulja, mintha szemüveget viselne, a krómelem pedig annak hídját képviselné.  

Infiniti Q30S - itt a bajusz, hol a bajusz?

Aki valamilyen szinten otthonosan mozog a prémium márkák világában, az kapásból több elemet találhat érdekesnek a Q30 utasterében. Első ránézésre szembetűnő lehet a Mercedes-eredetű műszerfal és középkonzol. Az analóg sebesség- és fordulatszámmérő között elhelyezett kijelzőn a hozzáértők ugyanakkor a Mercedes által már megszokott szoftvert és betűtípust is megfigyelhetik. A sportosan kialakított multifunkciós, alul lapított karimájú kormány meglehetősen nagyra sikeredett, el kellett teljen egy kis idő, mire megszoktam annak tapadását.

Infiniti Q30S Teszt Alapjárat

Tetszett viszont, hogy a sávtartó asszisztens finoman, a kormány remegésével jelezte, hogy nem ártana visszamennem a helyemre. A Mercedes gombok természetesen itt is megfigyelhetők, csakúgy, mint az ajtópaneleken az üléspozíció elektromosan történő beállítása során. A német hagyomány szerint nem jobb, hanem bal oldalra lettek csoportosítva a bajuszkapcsolók, melyeken az irányjelzőt, az első-hátsó ablaktörlőt és a tempomatot lehet működtetni. A méretes légbefúvók és a középen elhelyezett multimédiás fejegység, illetve annak betűtípusai is megmaradtak Infinitisnek. Utóbbi érintéssel, vagy akár a kardánboxon elhelyezett gombok segítségével relatíve könnyen kezelhető. A navigációval különösen elégedett voltam, pontos, precíz módon a rendszer időben tájékoztatott arról, merre menjek, mikor kanyarodjak.

Infiniti Q30S Teszt Alapjárat

Sztenderd felszereltségként közúti jelzőtábla felismerő is funkcionál az autóban, ami hasznosnak bizonyult, hiszen térlátásod segítségével tájékozódhatsz arról, mennyivel hajthatsz vagy épp milyen forgalmirendhez kell tartsd magad az adott útszakaszon. A mozgásérzékelővel (MOD – Moving Object Detection) felszerelt panorámás kijelzőnek és az első-hátsó parkolóradaroknak köszönhetően a ki- és beállás még a legszűkebb helyeken sem okozott nehézséget. A Nissan luxusmárkája már kezdetleges modelljeiben (G37) is Bose hangrendszert integrált, ez amolyan Infinitis vonásnak tekinthető. Ezek alapján természetesen a Q30-ból sem maradhatott ki a tökéletes hangzás, a multimédia csomag 10 hangszóróval kínálja ezt a fajta prémium audiorendszert.

Infiniti Q30S Teszt Alapjárat

Nem számítottam rá, hogy a csomagtérben pótkerék helyett egy abroncs alakot formáló mélynyomóval találkozom, ez számomra kellemes meglepetést okozott. Az autóval a munkahelyemnél lévő sorompóhoz érve elég volt csak egy kis kakaót adnom a hangra, hogy tudják, megérkeztem. A Q30 belterében speciális színkombinációk és anyagvariációk kérhetők, Sport Tech felszereltséggel ellátott tesztautómban Wheat Nappabőrrel borított ülések és velúr bőrbe burkolt, alacsonyan futó tetővonalak dukáltak. A sportos kialakítású ülések, a kanyarban jobban is tarthatták volna vékonyka hátamat, viszont erősebb testalkatú kollégától erre nem érkezett panasz. A hátsó sorban utazók által kiélvezhető napfénytető felár ellenében igényelhető, és elektromos árnyékolóval működtethető. A hátsó- és a csomagtér ablakok sötétítése szintén opcionálisan kérhető. A csomagtérnél járva meg kell említeni a kompakt jármű rendkívül széles, szögletes rakodónyílását, mely összességében 430 liternyi helyet kínál fel a csomagok számára. A hátsó ülések 60/40 arányban dönthetők, így még több szállítmány elhelyezésére van lehetőség. Ezen felül a Luxe Tech és Sport Tech modellekben síléc-alagút is a vevő rendelkezésére áll.  

Infiniti Q30S – a fáradhatatlan

Az irdatlan fejlesztési költségek elkerülése végett, a gyártó a Mercedes-Benz A-osztályát, annak moduláris, keresztmotoros (MRA) padlólemezét vette alapul, a továbbiakban saját elképzelését és formavilágát igyekezett érvényesíteni. Az Infiniti háromféle erőforrással kínálja belépő modelljét, ezek a 2,2-es CDI dízel, az 1,6-os és a 2,0 literes turbós benzines egységekben mutatkoznak meg. Meghajtás tekintetében az ügyfeleknek fronthajtásos- illetve összkerekes verziók közt van lehetőségük dönteni. Az 1,6 literes egység 156 lóerő a hétfokozatú duplakuplungos váltóval, 122 lóerő a kézi váltóval.

Infiniti Q30S Teszt Alapjárat

A Mercedestől származó automata váltó külön dicséretet érdemel, szinte észrevétlenül kapcsolgatott az egyes fokozatok között. A DCT váltós kivitelekben lehetőség van az Eco, Sport és Manual üzemmódok közti váltogatásra is. A tesztautóba szerelt 2,0 literes turbós benzinmotor selymesen járt, a hangzást olykor a turbó is kiegészítette finom dalolásával. Akár autópályán, akár városban könnyen és egyszerűen végig lehet slisszolni, nyolcvanas tempónál Eco módban a fordulat még mindig csak 1 500-nál jár.

Infiniti Q30S – a szerpentin meg se kottyan…

Amennyiben egy márka a presztízsautók piacán szeretne érvényesülni, nem árt, ha vezethetőségével is tud valami újat mutatni sofőrjének és utasainak. A jármű futóművének optimális hangolása érdekében a gyártó több, mint 50 variációt próbált ki, a végeredmény pedig rendkívül stabilra sikeredett. Visegrádra menet volt alkalmam manőverezni a szerpentineken, és meg kell mondjam, egy pillanatig sem éreztem magam cserben hagyva.

Infiniti Q30S Teszt Alapjárat

Az autó útfekvése ott mutatkozott csak meg igazán, konkrétan mintha az aszfalthoz ragasztották volna. Alapvetően háromféle hasmagassággal vásárolható meg a modell, a sztenderd 21 centissel, a sportosabbnak ható 19-essel, ha valaki a crossoveres vonalat kedveli, annak már a QX30-at (a’la Mercedes-Benz GLA) ajánlom. A mintegy 4,5 méter hosszú járgány négykerékkel hajt és pehelysúlyúnak azért nem mondanám, hiszen 1 650 kg-t nyom. Ennek ellenére meglepően drasztikusan, lendületesen vitte a 2,7 méter tengelytávnyi karosszériát a 2,0 literes turbómotor.

Infiniti Q30S Teszt Alapjárat

Kigyorsításoknál az autó precízen, pontosan reagált, lassításoknál a hatalmas féktárcsák végett hasonlóképp reagált. Manual, azaz „kézi” módba kapcsolva és egy-két fokozatot visszaváltva már igen harapósra vette hangulatát. Végsebessége 230 km/h, a nullszáz sprintet 7,3 másodperc alatt teszi meg, maximális teljesítményét, mely 211 lóerő és 350 Nm, 5 500-as fordulat/percnél adja le. Kisebb fordulókörrel számoltam, ez feltehetőleg az óriási, 235/45 R19-es méretű abroncsok miatt akkora, amekkora, viszont egy ilyen autó megvételénél ez egy elenyésző szempont. További fikarcnyi tényező a téli gumik rossz utakon való nyüzsgése, ám egy cserével már pikk-pakk orvosolható a probléma. Gyári adatok függvényében a vegyes fogyasztás 19”-os kerekekkel 8,7-8,6 liter, nekem azonban közel 12 liternyi üzemanyagot sikerült megetetnem az autóval 100 km-en. Itt jegyezném meg, hogy egy teljesen nyers, alig 80 kilométert futott tesztautóról volt szó, ezért nem is lehet mondani hiteles, pontos számadatokat a fogyasztást illetően.

Infiniti Q30S ár és összegezve

Az Infiniti Q30 az idén harmincadik évét ünneplő japán prémiumgyártó belépőszintű modellje. Adottságait tekintve az aktív kompakt ötajtósok szegmensébe sorolható. Moduláris padlólemezét, illetve számos más alkatrészt a Mercedestől vett kölcsön, de ettől függetlenül az A-osztály ugyanúgy konkurensnek tekinthető, mint mondjuk a BMW 1-es sorozat. A 2 700 mm-es tengelytáv tükrében a csomagtér (430 l) és a beltér elegendő helyet kínál, hátul középen könyöklő és Mercedes-hű pohártartók található, a panorámatető felárért a tiéd. Az érdeklődők egyfajta dízel és két turbós benzines erőforrás közül választhatnak, legelső egy 2,2-es négyhengeres, 170 lóerős CDI, ezt az 1,6-os és a 2,0 literes turbós benzines egységek követik soron. A Q30 induló árait nem biztos, hogy érdemes összevetni, hiszen elég nagy differencia mutatható ki az egyes felszereltségű verziók közt. Az alap, Pure felszereltséggel ellátott kivitel listaára jelenleg 6 574 000 forint, aztán ott van még a Luxe (7 422 000 Ft), a Luxe Tech (10 752 000 Ft), a Sport (8 986 000 Ft) és a legfullosabb Sport Tech variáns, amiért már 11 579 000 forintot kell otthagynod a kereskedésben.

Infiniti Q30S 2.0T AWD DCT

 • Lökettérfogat: 1 991 cm3
 • Hengerek/szelepek: 4/16
 • Max. teljesítmény: 211 LE (155 kW) 5 500/perc
 • Max. forgatónyomaték: 350 Nm 1 200 - 4 000/perc
 • Hossz./szél./mag.: 4 425/1 805/1 475 mm
 • Tengelytáv: 2 700 mm
 • Saját tömeg: 1 650 kg
 • Városi fogyasztás: 9,6 l
 • Országúti fogyasztás: 6,6 l
 • Vegyes fogyasztás: 7,7 l
 • Tesztfogyasztás: 12,0 l
 • CO2 kibocsátás: 173 g/km
 • Végsebesség: 230 km/h
 • 0-100: 7,3 s