kedd - 2022. november 29.
2 °C
borús égbolt
alapjarat.hu logo
95 638 Ft
100 714 Ft
D 705 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A megállíthatatlan igásló: Audi A4 1.9 PDTDi 2001 - Tesztvideó

2021. december 01. | 14:03

Elképesztő futásteljesítmény mellett alacsony fogyasztással kecsegtet, de szabad öreg dízelt venni?

A VW-konszern dízelmotorjainak fénye sokat csorbult az utóbbi időben, de azt a tényt nem tagadhatjuk, hogy bizonyos szériái mára legendássá váltak megbízhatóságukról. Ilyen például az 1,9 PD TDi motorcsalád, ami hordozott magával típushibákat, azonban ezek kijavítása után kiemelkedően gazdaságos és megbízható motornak mondható.

A videóban bemutatott 2001-es A4-es Audit is ezzel a motorral szerelték, amit Dávid nap mint nap használ és a kötelező karbantartás mellett félmillió kilométerhez közeledve is megbízhatóan teszi a dolgát. Ha a gyári, 10,7 másodpercen belüli 100-as sprintet nem is feltétlenül hozza, a manuális váltóval serényen gangolgatva dinamikusan lehet követni a forgalom ritmusát.

Audi A4 B5

A B5-ös Audi 1994-ben mutatkozott be a nagyközönség számára, az ezredfordulón érkező modellváltásig több mint másfélmilló darabot gyártottak belőle. A ’90-es években mutatkozott be az Audi új arculati iránya, de nem csak a külsővel igyekezett kívánatossá tenni a modellt, a megfelelő karosszéria mellett ABS és légzsákok növelték az utasok biztonságát.

Bár a gyártó prémium termékéből olyan kuriózumok is születtek, mint az első RS4-es, azonban az értékesítés nagy darabszámát nem ennek köszönheti, hanem a széles motorpalettának, ami kifejezetten gazdaságos verziókkal is ellátta a nagyközönséget, így hosszabb távon is racionális választás lehetett az átlagemberek számára.

Eltelt már 20 év a széria gyártásának vége óta, mégis számtalan szaladgál belőle az utakon. Az óriási darabszám mellett széles skálán mozog az autók műszaki állapota, de a megkérdezett szakértők elmondták, ennek oka nem a típus konstrukciós hibái, hanem a tulajdonosok karbantartasi szokásai. Jellemzően nem rohadnak porrá, mint a korabeli japánok, viszont ha sérült és nem javítják megfelelően, könnyen eléri a rozsdás végzet.

Dávid évekkel ezelőtti autóvásárlása jó vételnek tűnik, de hogy mire figyeljen az, aki ilyen autót venne, egyáltalán mikor és kinek lehet jó választás a B5-ös Audi, az a videóból kiderül.

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!