2021. december 11. | 09:51

Az Audi lakossági villanyautójának alapváltozata még nevezhető megfizethetőnek, ha a prémium szegmenst és az újautók általános drágulását tekintjük. De mi a helyzet a csúcsváltozattal?

Te hány csillaggal értékeled ezt a tesztautót?
szavazat - átlag: (5-ből)
Audi Q4 e-tron 50 quattro Sportback 2021
Előnyök
Audisan igényes, tágas beltér
Stabil 350 kilométeres hatótáv
Alapváltozatban elfogadható ár
Hátrányok
Megosztó kupéforma
Fullos változatban elektromosan állítható ülés hiánya
Tolatókamera, radar hiánya

Ugyanazt a rántotthúst kapod, a kérdés csak az, hogy sáfrányos matsutake gombát kérsz hozzá, vagy megelégszel a „C” kategóriás rizzsel. Ez esetben a MEB-padlólemez a rántotthús, a matsutake gombát pedig az Audi séfjei szolgáltatják Q4 e-tron ízesítéssel. Kóstoltam már rizzsel is a MEB-platformot, azt Volkswagen ID.3-nak hívták, de járt már nálunk ID.4, Spanyolországban Cupra Bornt is hajtottunk és hamarosan érkezik a Skoda Enyiaq is tesztre. Kérdés, hogy megéri az ínyenceknek a drága köret? És mit tud belőle kihozni Keszthelyi Vivien a drivingcamp pályáján? Videónkból kiderül!

audi q4 etron 50 quattro sportback teszt alapjarat

Vagy kupé, vagy SUV?!

Kevés olyan szabadidő-autó létezik, ami ennyire a krumpli testi adottságait hordozza magán. Tömpe orr, rövid túlnyúlások, csapott tetővonal - de érdekes részlet a kerekek felett húzódó markáns ív, a LED-csíkkal összekötött hátsó fényszórók és a tesztautón található LED-mátrix első fényvetők, amikben a nappali menetfény négyféle mintázatban képes világítani, ez az extra 400 000 forintba kerül.

Tudtad-e?

A MEB-platformra az, Audi Q5 e-tron, Cupra Born, Skoda Enyiaq, VW ID.3, VW ID.4, VW ID.5 és VW ID.6 épül.

Hol vannak már a ragyogó króm lökhárítók, hűtőrácsok? A Q4 díszítőelemei mind-mind műanyagból készülnek, a „motorháztető” alatt nem találunk tárolókat és teleszkópos kitámasztókart, mert ahol csak lehetett spóroltak az Audinál – ne keressük az extralistán az e-tronnál bemutatott digitális, oldalsó visszapillantókat sem.

audi q4 etron 50 quattro sportback teszt alapjarat

Az, hogy a Sportback, vagyis a kupésított SUV-k örök tagadója vagyok nem jelenti azt, hogy mások ne vágynának rá – megértem, elfogadom. Valljuk be, van némi előnye is ennek a kialakításnak, hiszen a bakancs Q4-gyel ellentétben nem 0,28-as, hanem 0,26-os légellenállási együtthatót mutat az autó, ami villanyautó esetében nem elhanyagolható érték. Ez az 1614 mm-es magasságának is köszönhető, ugyanis 18 mm-rel alacsonyabb, a hossza 4588 mm, szélessége 1865 mm, a tengelytáv 2764 mm maradt, súlyban azonban elenyészően, de 5 kilogrammal nehezebb.

A belbecs nagyon future

Nincs bajom a szövet ülésekkel, nem kell, hogy minden prémium termékben elvárás legyen. Hosszabb távon is optimálisan támasztják a hátat, igaz, csak a deréktámasz elektromos, minden mást manuálisan kell állítani. Az indítógombhoz nyúlni nem kell, beülünk, rálépünk a fékpedálra és már rá is adja a gyújtást, húzunk egy D-t és indulhatunk. Ugyanez visszafele: P-be rakva, ajtót nyitva az autót már állítja is le magát.

Előttünk a remek felbontású Virtual Cockpit megannyi nézettel, a középkonzolon egy 11,6 colos kijelző, a Head up Displayt is személyre tudjuk szabni. A fizikai gombok újra feltűntek a hőszivattyús szellőztetés kezelőjén nagyon helyesen, a kormány esetében is elegendő lett volna, ha kizárólag nyomógombokat helyeznek el rajta, hiszen simogatásuk sokszor zavart okoz a kezelhetőségben.

audi q4 etron 50 quattro sportback teszt alapjarat

A kardánalagút hiányában marad elöl-középen egy szellős konzol, a hátsó sorban pedig meglepően bőséges helykínálat fogad – térdek, fejek, vállak örvendenek. A csapott tetővonal és a 185 centim ellenére sem éri a fejem a tetőt, sőt alaphelyzetben nagyobb csomagteret kapunk a testvérhez képest, ugyanis 535 literrel nyit, de akár 1460 litert is képes biztosítani a Q4 e-tron Sportback.

Van miből válogatni

Két akkucsomaggal és három teljesítményszinttel érhető el a Q4 e-tron: a 170 lóerős, 55 kWh-s változat WLTP szerint 350 kilométert teljesít, a 204 lóerős 40-es modell 83 kWh-ból 528 kilométert tud – ezeket egy villanymotor hajtja a hátsó tengelyen. A tesztelt, 50 quattro modell mindkét tengelyre kap egy-egy motort, az akkucsomag szintén 82 kWh-s - a 300 lóerős teljesítmény oltárán feláldozva 497 kilométert tud megtenni papíron. Valós körülmények között 350 kilométert teljesített városi-országúti-autópályás, vegyes használat mellett.

audi q4 etron 50 quattro sportback teszt alapjarat

Hátul 204 lóerő, elöl 109 lóerő tekeri a kerekeket, a 460 Nm erősen hátba ver elindulásnál, de ne várjuk akkora robajt, mint a Tesla Performace modelljeinél, bár így is 6,2 másodperc alatt százon van, a végsebessége 185 km/h. Elektromos autós melegség, édes semmittevés fog el vezetés közben, a kormány mögötti füleken állítható a visszatermelés, vagyis a motorfék mértéke.

B-fokozatban használtam szinte végig a teszthét során, így egy pedállal, egy ujjal vezethető a visszajelzésektől mentes Q4. Szaladgálós, hétköznapi célszerszámként nem kell élményt hordoznia magában, csend, béke, városi használat során lelki megnyugvás fog el vezetés közben, hiszen nem pöfögünk ki álló helyben mérges gázokat.

Zách Dániel a Q4 e-tron 40 modellt tesztelte
Hosszan töprengünk amikor felmerül a kérdés: egy villanyautó olcsó-e, vagy drága és ezen alig változtat az Audi elektromos, családi SUV-jével, a Q4 e-tronnal 40-nel töltött hét. 19 millió forint alapárért nettó 70 kilowattóra kapacitású, kétszáz lóerős, hátsókerékhajtású kivitelt kínálnak, ezt kell ízlelgetni és lehetőleg nem mellé nyitni a Q5 TDI árlistáját, ha amúgy sem vagyunk nyitottak már a következő tíz évben még legitim, hagyományos motorral szerelt autók felé.
A Q4 e-tron beltéri anyaghasználata, beleértve az összes tapintható felületet tipikusan audis: elhiszed róla, hogy újként puha és esztétikus, az tíz év múlva is az lesz. Kemény műanyag jutott viszont az ajtókra, illetve a két első ülés közt kialakított pohártartók környékére, ami rontja kissé az összbenyomást. A műszerfal nagyon szögletes, a váltókonzol, ahol mindössze néhány gomb, köztük az irányválasztó trónol viszont feleslegesen terebélyes, de a formaterv ütős, ez most az elektromos Audik közös világa. A Volkswagen-konszern egyéb modelljeiből ismert infotainment-rendszer átlátható, gyors, használata hamar tanulható és szabadon konfigurálható.
Így akár a központi, akár a műszerfali kijelzőre ki tudjuk tenni a fontosabb menetinformációkat, esetleg a navigáció képét. A GPS többször kibabrált velünk, nem a legrövidebb és leglogikusabb útvonalon vezetett a célhoz, mintha nem lett volna teljesen biztos abban, hogy hol jár éppen az autó, amellyel amúgy Balatonfüred környékén kerestük a töltőpontokat.
q4 etron 40
Az első ülések jól formázottak, egész nap kényelmesek maradnak, de nem feláras sportülések, ráadásul a 25 millió forintos Q4 e-tronhoz nem jár teljesen elektromos ülésmozgatás sem. A visszapillantó tükrök szintén nem az évekkel korábban bemutatott, az egy méretosztállyal nagyobb Audi e-tronon látott kamerás megoldások, hanem sima bumszli tükrök, mint bármilyen személyautón.
Az átlagos vásárlónak mindez nem jelent majd gondot és bőven elég lesz az amúgy 2,1 tonna menetkész tömegű autó teljesítménye is. Állóhelyzetből kicsit több mint nyolc másodperc körüli gyorsulást ígér százas tempóra, illetve az úttípustól függően 280-350 kilométer hatótávolságot két feltöltés közt, végsebessége viszont 160 km/óra. Az SUV-s légellenállás komoly tétel ebben a képletben, a fogyasztást sok visszatáplálással és kigurítással, illetve száz körüli sebesség tartásával tudtuk 20 kilowattóra alatt tartani, autópályán inkább 23-25 kWh volt az átlag.
A csomagtér mérete átlagos, alig több mint ötszáz liter, de egy köbméter fölé bővíthető a hátsó üléssor ledöntésével és jó, hogy van szeparált tárolórekesz a töltőkábelek számára. A fentiek alapján vegyes a kép és mégis ez a Q4, illetve platformtársai, a Volkswagen ID.4, illetve a Skoda Eniaq iV esélyesek arra, hogy tömegével jelenjenek meg az európai utakon, a következő évek villanyautós előretörése során, amíg az SUV-láz kitart.

A duplafalú üvegezésnek hála roppant csendes az autó, 130-as tempónál 23 kWh körül fogyaszt, városi használat során pedig nem kizárt a 17 kWh sem. Az elhasznált villanyt a nagy akkucsomag esetében felárért 11 kW-tal is visszatölthetjük, DC-n pedig képes a 125 kW befogadására, így akár 10 perc alatt 130 kilométerre elegendő elektromos áramot is visszajuttathatunk a nettó 77 kWh-s akkucsomagba.

Kellemes futómű

Az 50 quattro jelzésű tesztautó esetében az első villanymotor csak akkor kapcsol be, amikor nagyobb teljesítmény vagy jobb tapadás szükséges. Kanyarvadászatra persze nem éppen alkalmas a kicsivel több mint 2,1 tonnás autó annak ellenére sem, hogy az opcionális sportfelfüggesztés 15 milliméterrel süllyeszti le az autót, ez az S line felszereltségi csomaggal automatikusan érkezik.

Feláras a vonóhorog is, ami a 35 és 40-es modellnél 1, míg az 50 quattro esetében 1,2 tonnát enged vontatni. A hátsó dobfék persze nem mutat oly ékesen, cserébe viszont kevesebb gondozást igényel a tárcsafékhez képest, meg amúgy is, ha valaki ügyesen használja az egypedálos funkciót, csak nagyritkán lesz szükség az üzemi fékre.

audi q4 etron 50 quattro sportback teszt alapjarat

Ár és összegezve

Az Audi Q4 35 e-tron idehaza bruttó 16,5 millió forintról indul, a Sportback kivitel 17,3-tól, a 40-es típusért 19,8 millió forintot, az 50-esért pedig 22,1 millió forintot kell fizetni listaáron. Az Audi esetében tehát nagyon gyorsan 20 millió felett találhatjuk magunkat, de a tesztautó 27 millió feletti árával sem kínál maradéktalanul mindent, amit ennyi pénzért elvárnánk, ráadásul csak egy kompakt autót kapunk. Kétségkívül igényes és tágas beltér fogad, ez a hajtás több mint elég, a hatótáv pedig már egészen élhető. Azt mindenki döntse el maga, hogy a kupésított tetővonal kb. 800 000 forintos felára megér-e néhány literrel nagyobb utasteret.

Audi Q4 e-tron 50 quattro Sportback (2021)

 • Akkumulátor kapacitás: 82 kWh
 • Max. teljesítmény: 300 LE
 • Max. forgatónyomaték: 460 Nm
 • Hossz./szél./mag.: 4588/1865/1614 mm
 • Tengelytáv: 2764 mm
 • Saját tömeg: 2140 kg
 • Tesztfogyasztás: 22,2 kWh /100 km
 • Gyári vegyes fogyasztás: 17,6-20,9 kWh /100 km
 • CO2 kibocsátás: 0 g/km
 • Végsebesség: 180 km/h
 • 0-100: 6,2 s