2022. április 08. | 12:13

Az AS9 a GAC Enpulse koncepció továbbfejlesztett változatának tűnik.

A kínai autógyártó, a GAC (Guangzhou Auto Corporation) 2022-ben Aion márkanév alatt egy teljesen új elektromos szuperautót dob piacra, amely a pletykák szerint 1,9 másodperc alatt képes álló helyzetből 100 km/órára felgyorsulni. Sajtóhírek szerint az AS9 névre keresztelt modell érkezését a GAC elnöke erősítette meg a pénzügyi eredmények ismertetése során.

Egy hivatalos gyári fotót is bemutattak már, amin a középmotoros szuperautókra jellemző alacsony sziluett figyelhető meg, a szakértők szerint a tervezők a Ferrari SF90 Stradale-ből is merítettek ihletet.

A szuperautó a 2020-as Pekingi Autószalonon debütált GAC Enpulse koncepció továbbfejlesztésének tűnik, bár az levehető tetővel rendelkezett. A Vector Energy nevű dizájnnyelvet magába foglaló modell a piaci pozicionálást követően a Tesla Roadster közvetlen vetélytársává válhat.

GAC Enpulse koncepcióautó
GAC Enpulse (Fotó: GAC)

A csúcsmodell a GAC Aion termékcsaládjához csatlakozik, amely három szabadidő-autóból (Aion Y, Aion LX Plus, Aion V Plus) és két szedánból (Aion S/Aion S Plus) áll. Az elektromos hajtáslánc pontos specifikációja nem ismert az AS9 esetében, egyedül a lenyűgöző gyorsulási érték szivárgott ki. A márka legerősebb autójának jelenleg az Aion LX Plus számít, amely két villanymotorral rendelkezik, ezek együttesen 734 lóerőt produkálnak.

A Car News China értesülései szerint a GAC szuperautója alaphangon 1 millió jenbe (aktuális árfolyamon átszámítva 55 millió forintba) kerülhet az értékesítés megkezdésekor. Ez azt jelenti, hogy olcsóbb lesz, mint a Tesla Roadster, ezzel az autógyártó előnybe kerülhet az ázsiai piacon Elon Musk cégével szemben. Az első kiszállítások 2022 végén vagy 2023 elején esedékesek.