2022. április 11. | 17:20

A Zöld Busz Program idei 50,7 milliárd forintos keretéből várhatón 300-350 villanyhatjátsú autóbuszt lehet majd vásárolni. 

A Zöld Busz Program legújabb kiírásában lehet pályázni arra az 50,7 milliárd forintra, amellyel az állam elektromos autóbuszok, illetve a hozzájuk kapcsolódó töltőinfrastruktúra kiépítését támogatja – jelentette be Steiner Attila, körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

2022. május 5. és szeptember 30. között lehet benyújtani az igényléseket az RRF-ZBP-006-22-es kódszámon futó programban. A részletes felhívás a palyazat.gov.hu oldalon érhető el. Pályázatot a 25 ezer főnél több lakosú települések önkormányzatai és azok közlekedésszervezői, helyi személyszállítási közszolgáltatói, valamint a főváros legfeljebb 100 km-es vonzáskörzetének személyszállítási közszolgáltatói nyújthatnak be.

elektromso autóbuszok
A kép illusztráció (Forrás: Sonu Mehta / Hindustan Times / Getty Images)

Elektromos hajtással rendelkező autóbuszok beszerzésére maximum 80 százalékos, míg a töltőberendezés és töltési infrastruktúra kiépítésére legfeljebb 60 százalékos támogatást lehet igényelni. Az 50,7 milliárd forintos keretből – a támogatás arányától függően – várhatóan 300-350 autóbuszt lehet majd beszerezni. Ezek nagyban hozzájárulhatnak majd ahhoz, hogy Magyarország elérje hosszútávú klímasemlegességi céljait, és 2050-re karbonsemleges országgá váljon.

A Zöld Busz Program a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében indult el 2020-ban azzal a céllal, hogy támogatást biztosítson a leginkább szennyező buszok forgalomból való mielőbbi kivonásához, ezáltal javítva a városok életminőségét.

Nyitókép: Sonu Mehta / Hindustan Times / Getty Images