2022. május 27. | 12:30

Egyes vezetéstámogató funkciókat korlátozni kell az európai szabályok miatt.

A Drive Tesla Canada értesülései szerint az amerikai gyártó kénytelen volt leállítani egyes autóinak kiszállítását. Ez kifejezetten azokat a járműveket érinti, amelyeket Enhanced Autopilot (EAP) vagy Full Self-Driving (FSD) csomagokkal rendeltek.

Az oldal úgy tudja, a kényszerű leállás annak köszönhető, hogy a német közlekedési hatóság vizsgálatot indított a Tesla ellen, mivel azt kifogásolják, hogy a Navigate on Autopilot funkció használatával az autók képesek a kívánt lehajtónál önmaguktól elhagyni az autópályát. Ezért a megrendelt kocsik most egy olyan szoftverfrissítésre várnak, ami még kevesebb funkciót tesz elérhetővé.  

Az alapverziójú Tesla Autopilot, amely lényegében egy távolság- és sebességtartó automatika fejlett sávtartó képességekkel, a szériafelszereltség részét képezi a cég valamennyi járművében. Az EAP és az FSD funkciókat viszont feláras extraként lehet megrendelni. Ezeknek a rendszereknek köszönhetően az autó képes önállóan sávot váltani az autópályán vagy lehajtani a megfelelő kijáraton.

Tesla Model 3, Model S és Model Y egymás mellett
Kép: Tesla

A Tesla Európában értékesített modelljeiben az EU-s szabályozás miatt ezeket a funkciókat már eddig is erősen korlátozták, szemben az amerikai kivitelekkel. Sávváltás esetén a sofőrnek előbb jóvá kell hagynia a menővert, az autó önmagától csak korlátozott szögben forgathatja el a kormányt, illetve magát a sávváltást is jóval gyorsabban kell végrehajtania, mint az USA-ban.

A hírekből nem derül ki, mit kifogásolnak a német hatóságok a Tesla rendszereivel kapcsolatban. A vásárlói visszajelzések alapján minden bizonnyal azt kifogásolják, hogy a járművek önmaguktól képesek lehajtani az autópályáról. Ezért mielőtt az autókat forgalomba helyeznék Európában, ezt a funkciót ki kell kapcsolni.

Nyitókép: Tesla