hétfő - 2023. január 30.
1.5 °C
enyhe havazás
alapjarat.hu logo
95 627 Ft
100 672 Ft
D 690 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Debrecenben készül majd az első elektromos 3-as BMW

2022. május 10. | 09:20

A korábbi hírekkel ellentétben a Neue Klasse platformra mégsem fognak hibrid autók épülni.

A BMW vezérigazgatója, Oliver Zipse megerősítette, hogy a bajor autógyártó egyik legnépszerűbb modelljéből, a 3-as szériából tisztán elektromos változat is készül majd. Ráadásul a Neue Klasse platformra épülő modellt az új, debreceni üzemben fogják gyártani. A cég idei első negyedéves pénzügyi eredményeinek ismertetése során Zipse elmondta, a villanyhajtású 3-as BMW gyártása várhatóan 2025-ben kezdődik a most épülő debreceni gyárban – tájékoztatott az Autoevolution.

Zipse azt is elárulta, hogy a Neue Klasse padlólemezre csak tisztán elektromos autók épülnek majd. Vagyis a pletykákkal ellentétben a hibrid járművek biztosan nem ezt az architektúrát fogják használni. Hozzátette, mire az új platform bemutatkozik, az elektromos piac már akkora méretű lesz, hogy megéri majd kizárólag egyfajta hajtásláncot használni a padlólemez esetében.

autógyártás
Kép: BMW

A vezérigazgató elárulta, a Neue Klasse platformot elsőként a középkategóriás modellek esetében kezdik használni. Idővel azonban a teljes palettára kiterjesztik a használatát.

Bár Kínában már jelenleg is kapható a BMW i3, ez lényegében nem más, mint egy hagyományos 3-as BMW, melynek belső égésű motorját elektromos hajtásláncra cserélték. A Neue Klasséra épülő 3-as sorozat egy teljesen új formatervvel rendelkező modell lesz, amely a várakozások szerint nagyobb akkumulátorcsomag fog dolgozni, mint a kínai i3-ban található, 66,1 kilowattórás egység.

Jochen Lorenzen, a Debrecenben épülő üzem fejlesztési igazgatója elmondta, a tervek szerint évente mintegy 150 ezer autó készül majd az új gyárban. A hajdúsági megyeszékhelyen található egységben igen jelentős szerep hárul majd a robotokra, ugyanis a karosszériacsarnokban kilencven, míg a festőrészlegen nagyjából ötven százalékban a gépek fogják elvégezni a feladatokat.

Nyitókép: BMW

Bődületes összegért szerzett részesedést a kínai Geely a Renault koreai leányvállalatában Bemutatták a világ első robot által lefényezett művészautóját - VIDEÓ

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!