szombat - 2023. június 10.
20.5 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 576 Ft
100 626 Ft
D 554 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A debreceni BMW gyár kizárólag zöld energiával fog működni

2022. június 03. | 11:19

A magyarországi üzemben a tervek szerint évente mintegy 150 ezer elektromos autó készül majd.

Milan Nedeljkovic, a BMW gyártásért felelős főnöke elmondta, a BMW gőzerővel azon dolgozik, hogy beváltsa ígéretét, és a Debrecenben épülő új üzemük legyen az első a világon, ahol már egyáltalán nem fognak fosszilis energiaforrásokat használni, és a létesítmény kizárólag zöld energia segítségével működik majd. A német cég most ennek részleteit dolgozza ki, kezdve attól, hogy mennyi energiát lehet a helyszínen megtermelni egészen addig, hogy mekkora tárolási kapacitásra lesz szükség.

A BMW 2025-től kezdődően új magyarországi gyárban fogja megépíti következő generációs, teljesen elektromos autóit a Neue Klasse architektúra alapjaira. Nedeljkovic kifejtette, bár kizárólag megújuló energiaforrásokat fognak használni, az üzem a magyarországi villamosenergia-hálózathoz csatlakozik majd. Magyarország villamosenergia-termelésének mintegy fele atomenergiából és nagyjából negyede földgázból származik a Nemzetközi Energia Ügynökség adatai alapján.

A BMW a debreceni létesítmény energiaszükségletének jelentős részét a helyszínen, például napelemek segítségével próbálja majd előállítani – mondta Nedeljkovics.

tisztán elektromos BMW i4 a gyártósoron
Kép: BMW

Más autógyártókhoz hasonlóan a BMW is elkötelezte magát amellett, hogy 100 százalékban zöld energiát vásárol, de ennek nagy részét úgynevezett energiatanúsítványok formájában veszik meg. Ez azonban nem minden esetben jelenti azt, hogy valóban megújuló forrásból származó energia érkezik az üzemebe a hálózatról.

Az orosz-ukrán háború miatt jelentősen megemelkedett gázárak következtében az autógyártók még hangsúlyosabban foglalkoznak a megújuló forrásból származó zöld energia használatának lehetőségével. Mindezt annak érdekében, hogy csökkentsék az Oroszországtól való függőséget és a gázellátás hirtelen leállása ne bénítsa meg a termelést.

Nedeljkovic szerint a BMW különféle lehetőségeket vizsgál a megújuló energia helyszíni tárolására, az egyik ilyet a BMW autóiból származó, újrahasznosított nagyfeszültségű akkumulátorok jelentik. Egyelőre nem tudni, hogy a debreceni létesítményben – ahol az autógyártó évi mintegy 150 ezer járművet tervez gyártani – mekkora lesz az akkumulátortároló rendszer kapacitása.

Nyitókép: BMW

Csökkentik a Ford Focusok gyártását Németországban A videójátékokból ismert valósághű, 3D-s feldélzeti rendszerrel érkezhet az új Volvo XC90

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!