Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
kedd - 2023. december 05.
-0.5 °C
enyhe havazás
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Egy felmérésből az derül ki, hogy nem a hatótávpara a legelrettentőbb a villanyautó-vásárlás kapcsán

2022. október 18. | 13:09

A kérdőívet 1249-en töltötték ki.

Az Allianz Hungária egy online végzett kutatásban kérdezte meg az embereket az elektromos autózással kapcsolatos kételyeikről, és bár a kérdőív nem reprezentatív jellegű, érdekes dolgok derültek ki a több mint 1200 felhasználó válaszaiból.

Legtöbben a magasabb javítási költségektől tartanak, de az elektromos töltőállomások száma, a fokozott tűzveszély, a megfelelő szakértelmű szerelők hiánya és a kifejezetten villanyautókra szabott biztosítások megtalálása is a válaszok között volt.

A válaszadók közel 11,5 százaléka elektromosautó-tulajdonos és a maradék kétharmada tervez legkésőbb tíz éven belül ilyen járművet vásárolni. 31,4 százalék volt, aki azt mondta, egyáltalán nem tervez, főképp azért, mert nem tudja megfizetni.

A leginkább félelmet keltő dolog az elektromos autókkal kapcsolatban tehát a szervizelés. 57,4 százalék tartotta ezt az aspektust a leginkább visszahúzó erőnek.

További problémát jelent az is, hogy sok munkahelyen nem biztosítanak töltőállomást, pedig 8 óra töltés ígérete rengeteget segíthet az elektromos autózás fejlődésében, bár a jelenlegi energiaárak mellett valószínűleg nem sok cég dönt úgy, hogy most kezd bele a töltőállomások felállításába. A lítium-ionos akkumulátoroktól is sokan tartanak, mivel tűzveszélyesnek gondolják őket. 

Az Allianz a kérdőívben megjelent kételyek mindegyikét igyekezett eloszlatni és megoldást ajánlani rájuk, köztük a biztosítástól való félelmet is, hiszen egy elektromos autó esetében eltérő feltételekre van szükség, a fenti, egyéb lehetséges problémákból adódóan.

Ezen biztosításnak tartalmaznia kell közúti segítségnyújtásra és töltésre vonatkozó részeket, valamint fedezetet kell nyújtania az autó mellett a töltő, az adapterkábel és az akkumulátor sérülésének vagy ellopásának esetén.

Allianz

Volkswagen
Vagyonbiztonság egy társasházban - 3 hiba, amit soha ne kövessünk el Külföldieknek segítettek kimaxolni az üzemanyagárstopot a kutasok, lecsapott a NAV - VIDEÓ

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!