2022. június 13. | 14:23

A Goldman Sachs szerint az akkumulátorfémek kiemelt jelentőséggel rendelkeznek majd a 21. század gazdaságában.

Egyre nagyobb problémát jelent az autóipar számára az elektromos járművek akkumulátoraihoz használt nyersanyagok – a lítium, a nikkel és a kobalt – árának az elmúlt évben tapasztalható ugrásszerű drágulása. Emellett a kérdéses fémek kitermelése is akadozik, ami ellátási problémákhoz vezet. Szakértők szerint néhány éven belül az autóipar akkumulátor-ellátási gondokkal fog küszködni, ráadásul az akkumulátorok több mint egy évtized után ismét drágulni kezdtek.

A Goldman Sachs szerint ez a helyzet sem fog örökké tartani, éppen ezért a pénzügyi szolgáltató szakértői arra számítanak, hogy az árak a következő két évben esni fognak. A cég elemzői ezt a meglátásukat a kapitalista gazdaság működési mechanizmusára vezetik vissza. Hiszen, ha valamire nagy a kereslet, az bevonzza a befektetőket, megnő az adott termék gyártási volumene, így a hiányból előbb-utóbb túltermelés lesz.

elektromos autó akkumulátor
Kép: BMW

A Goldman Sachs szakértői szerint az akkumulátorokhoz felhasznált fémek kiemelt jelentőséggel rendelkeznek majd a 21. század gazdaságában. Ezzel a befektetők is tisztában vannak, éppen ezért a jövőben jelentősen meg fognak nőni a beruházások ezen a területen. A jelenlegi problémát az okozza, hogy bár a lítium, a nikkel és a kobalt alapvetően rövidtávú üzletnek számít, a piac azonban most hosszabb távú befektetésnek tekinti az akkumulátorfémeket. Ez a folyamat pedig árazási hibához vezetett.

lítium kitermelés
A lítium kitermelése is akadozik (Kép: Depositphtos)

Az elemzők úgy látják, hogy komoly árkorrekció várható, ugyanis a beruházások mennyisége jóval megelőzi a piaci igények felfutását. A lítium tonnánkénti ára jelenleg 55 ezer dollár (aktuális árfolyamon 21 millió forint) környékén mozog, azonban a Goldman Sachs úgy véli, 2023-ban nagyjából 16 ezer dollárra fog visszaesni a fém piaci ára.

A jövőre várható mérséklődést követően ismét drágulásra lehet számítani, hiszen az évtized második felében egyre nagyobb lesz majd az igény az akkumulátorfémekre. Ez pedig meghaladja majd a piaci kínálatot, így 2024-től ismét drágulás várható.

Elektromos autót vásárolnál? Ne habozz tovább, és keresd fel a Magyar Autókereskedőház Zrt. kollégáit telefonon (+36203663447) vagy e-mailben!

Nyitókép: Depositphotos