2023. május 24. | 12:29

Ezek a modellek bírják a legtovább egyetlen feltöltéssel.

Következő

Az elektromos autók az elmúlt évtizedben hatalmas fejlődésen mentek keresztül, a gyártók egymással versengve igyekeznek kifejleszteni a legjobb, leggyorsabb és legnagyobb hatótávval rendelkező autókat, hogy elnyerjék a vásárlók bizalmát. Ma már majdnem minden autógyártó palettáján megtalálhatóak a tisztán elektromos járművek. Van olyan vállalat, amely már egy létező modelljéhez kínál elektromos hajtást és van, amelyik külön modellcsaládot fejleszt ki, csakis elektromos motorral és van olyan gyártó is, amely kizárólag villanyautók fejlesztésére szakosodik.

Az elektromos autókat (csak úgy, mint a hagyományos, belső égésű motoros társaikat) rengeteg szempont alapján lehet rangsorolni. Van olyan vásárló, akinek a teljesítmény vagy a sebesség, másoknak a kinézet és a kényelem, sokaknak pedig a környezettudatosság és a hatékonyság a fő iránymutató.

Az elektromos autók esetében az egyik ilyen kritérium a hatótáv. Ez azt mutatja, hogy egyetlen feltöltéssel mekkora távot képes megtenni az adott modell. Mivel a belső égésű motoros autókat szinte minden második sarkon várja egy töltőállomás, így ott ilyen probléma nincs. 

Az elektromos autók elterjedése azonban még csak kibontakozik, így nem mindenhol lehet őket tölteni, aki pedig megengedheti magának, otthon oldja meg a dolgot. Emiatt azonban kiemelten fontos a hatótáv.

Fontos, hogy a most következő modelleken kívül még más gyártók és modellek is léteznek, amelyeknek esetenként jobb lehet a hatótávja, azonban itt csak azokat említem, amelyeket Magyarországon is meg lehet vásárolni. A hatótávok esetében a WLTP mérési ciklus által kapott értéket vettem alapul, mert így összehasonlíthatók ugyanazon szempontok alapján az autók. A valós hatótáv azonban függ a felhasználás modjától és a körülményektől, akárcsak a benzines és dízelmotoros autók esetében.

Ami az árakat illeti, egyik versenyző sem olcsó. Sőt, legtöbbjük elég drága. De itt most nem az ár, hanem a hatótáv van a fókuszban. Következzen hát a 7 legnagyobb hatótávú elektromos autó, amelyet itthon is lehet kapni!

Következő
Nyitókép: Mercedes