Az évtized végére megduplázná a tisztán elektromos járművek európai eladási mutatóját a Volkswagen. A német autógyártó számításai szerint a korábban kitűzött 35 százalékos arányhoz képest 2030-ra elérhetik akár a 70 százalékot is.

„Az Accelerate (gyorsítás) stratégiánk elindításával növeljük a sebességet a fenntartható jövő felé vezető úton” - mondta a stratégia ismertetésekor Ralf Brandstaetter, a VW márka vezetője, a Volkswagen Csoport igazgatótanácsának tagja.

A vállalat 2030-ra az Amerikai Egyesült Államokban és Kínában is az 50 százalék feletti piaci részesedést célozza meg, versenybe szállva a Teslával és a többi vetélytárssal a világ vezető elektromos autógyártója címért.

„A vezető autógyártók közül a Volkswagen rendelkezik a legtöbb eséllyel a verseny megnyerésére. Vetélytársaink még az elektromos átállás közepén járnak, miközben mi hatalmas lépéseket teszünk a digitális transzformáció irányába” - tette hozzá Brandstaetter.

Ennek érdekében a Volkswagen-csoport 2029-ig összesen 75 új elektromos modell bemutatását ígéri. Az európai piacra szánt Volkswagen ID.3 után idén érkezhet Amerikába és Kínába az ID.4 elektromos crossover, melynek előrendelése az Egyesült Államokban már elindult. Egy hónappal ezelőtt napvilágot látott néhány felvétel az ID.6 hétüléses autóról, melyet Kínában gyártanak majd. Utóbbi a Tesla Model X vetélytársa lehet.

Nem csak a piaci verseny erősödése, hanem az Európai Unió egyre szigorúbb kibocsátási szabályai miatt is indokolt az elektromos átállás felpörgetése. A Volkswagen több mint 100 millió eurós büntetést kapott azért, mert nem tudott megfelelni az EU által megszabott normáknak.