2022. február 24. | 10:22

Az utódmodell várhatóan 2025-ben érkezik, és a hírek szerint egy elektromos crossover lehet.

A Nissan megejtette a Leaf újabb modellfrissítését. A tisztán elektromos autó ráncfelvarrott verziója áprilistól lesz elérhető Európában. Jelentős technológiai fejlesztés nem várható, bár a japán gyártó azt várja, hogy a felfrissített külső megjelenés és a további testreszabási lehetőségek továbbra is magasan tartják majd a keresletet a Leaf iránt egészen addig, amíg a hírek szerint 2025-ben meg nem érkezik az utódmodell, ami várhatóan egy crossover lehet.

Ez lényegében ugyanaz a Leaf, amely 2017-ben debütált, de az apróbb külső változtatások mellett új felniket is kapott, 16 és 17 colos méretben. Bővült a színválaszték is, mostantól hat alapárnyalat és további öt kéttónusú fényezés közül lehet választani. Emellett pedig az autón már a Nissan új logója jelenik meg.

2022-es Nissan Leaf szemből
Fotó: Nissan

A japán cég elmondta, Európában ezt követően is két különböző méretű, egy 40 és egy 62 kilowattórás akkumulátorcsomag közül lehet majd választani. A nagyobbik pakknak köszönhetően a Leaf e+ maximálisan 385 kilométeres WLTP hatótávra képes egyetlen feltöltéssel.

A 2022-es Leaf technológiailag két legfejlettebb funkcióját is megtartotta. A ProPilot lehetővé teszi az elektromos autó számára, hogy automatikusan megálljon, elinduljon és biztonságos távolságot tartson az előtte haladó járműtől. Az e-Pedal funkció eközben a sofőr számára biztosít lehetőséget arra, hogy egyetlen pedál segítségével gyorsítson, lassítson vagy megálljon. A NissanConnect infotainment rendszer legújabb verziója pedig Android Auto és Apple CarPlay csatlakoztatási opcióval is rendelkezik.

2022-es Nissan Leaf utastere
Fotó: Nissan

A Nissan nemrég bejelentette, hogy nem kíván több belső égésű motoros modellt fejleszteni az európai piacra az új Euro7-es kibocsátási normák 2025-ös várható bevezetésének köszönhetően. A vállalat tervei között szerepel, hogy a Leaf segítségével megszerzett tudást és tapasztalatot felhasználva 2030-ig összesen 23 új villanyosított modellt dobjon piacra – köztük 15 tisztán elektromos autót.