2022. március 03. | 09:34

A belépőszintű SUV belső égésű motoros változata már idén megérkezik a szalonokba. 

A Jeep egy tisztán elektromos verziót is piacra fog dobni most készülő, belépőszintű SUV-jából, néhány hónappal a belső égésű motoros változat értékesítését követően. A villanyhajtású Jeep várhatóan 2023 legelején kerül majd a szalonokba. Carlos Tavares, a Stellantis vezérigazgatója az autógyártó Dare Forward 2030 stratégiai tervének ismertetése során néhány képet is bemutatott az SUV-ról.

Ez lesz az első a Jeep számos akkumulátoros elektromos modellje közül, amelyekkel 2025-re a teljes SUV-szegmenset le kívánják fedni. Emellett 2024-től minden újonnan piacra dobott Jeep modellből tisztán elektromos verziót is kínálnak majd – fejtette ki Tavares.

tisztán elektromos Jeep szemből

Iparági források szerint a teljesen elektromos Jeep Lengyelországban készül, és a korábbi PSA-csoport E-CMP platformjának továbbfejlesztett változatára fog épülni, amelyet a Peugeot 208 és 2008, az Opel Corsa és a Mokka, a Citroën C4 és a DS3 Crossback is használ. Jelenleg a Fiat és az Alfa Romeo is ezt a padlólemezt alapul véve fejleszt új SUV-kat.

A prezentáció során Tavares elmondta, az új modell a következő lépést jelenti a zéró károsanyag-kibocsátás felé vezető úton. A szakember technikai paramétereket nem kívánt megosztani a készülő elektromos autóval kapcsolatban. A közzétett képeken látható autó dizájnjának kiindulási alapját a jelenlegi Jeep modellek, különösen a Compass, valamint a Renegade és az új Grand Cherokee szolgáltatta.

tisztán elektromos Jeep hátulról

Az autó eleje a Jeeptől megszokott, hétosztatú hűtőrácsot kapta, az összkép pedig inkább egy kifejezetten városi használatra szánt szabadidő-autót idéz, mint egy valódi terepjárót. Egyelőre nem tudni, hogy az összkerékhajtás elérhető lesz-e a modellben.

A hírek szerint az autó Junior Jeep névre fog hallgatni, és pozícióját tekintve a Renegade alatt helyezkedik el a cég palettáján. A modell – a tisztán elektromos változat kivételével – Melfiben, a Stellantis Dél-Olaszországban található gyárában készül majd a Fiat 500X mellett. A Dataforce adatai alapján a Jeep tavaly 137 824 darabot autót értékesített Európában, 6,5 százalékkal többet, mint 2020-ban. A legnépszerűbb modell a Renegade volt 69 841 darabos eladással, ezt követte a Compass 57 172 darabbal.

Elektromos autót vásárolnál? Ne habozz tovább, és keresd fel a Magyar Autókereskedőház Zrt. kollégáit telefonon (+36203663447) vagy e-mailben!