2021. április 28. | 15:20

A kínai építésű, önvezető elektromos autó gyártása 2023-ban kezdődhet meg.

A New Routemaster névre keresztelt londoni buszok formatervéért felelős Heatherwick Studios most egy olyan önvezető autó látványtervét készítette el, amelyik menet közben képes tisztítani a levegőt.

A Sanghaji Autószalonon bemutatott Airo koncepció az IM Motors részére készült, amelyet a SAIC Motor, a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó Zhangijang Hi-Tech, valamint az egyik legnagyobb e-kereskedelemi vállalat, az Alibiaba közösen alapított.

A tervek szerint a modell gyártása 2023-ban kezdődik, és egy olyan, teljesen elektromos járműként fogják forgalmazni, amely egyszerre kínál sofőr által irányított, és teljesen önvezető üzemmódokat.

Ráadásul az autó olyan szempontból is egyedülálló lesz, hogy egy magas hatékonyságú részecskeszűrővel (high-efficiency particulate absorbing; HEPA) rendelkezik majd, amely menet közben a többi jármű által kibocsátott káros anyagokat fogja kiszűrni a levegőből.

A Heatherwick által megálmodott dizájn is jól tükrözi az IM Motors Airo önvezető képességeit: az utastérben két, egymással szembefordítható üléssor van, közöttük pedig elegendő hely egy jókora asztal számára, de igény szerint az ülések franciaággyá is átalakíthatóak, a minimalista műszerfalon pedig filmeket nézhetünk.

„Ez egyértelműen egy olyan tér, ahol kellemesen eltölthetjük az időt még akkor is, ha éppen nem utazunk. A további egyedi tulajdonságok közé tartozik a teljes panorámatető, amely hangutasítással átláthatatlanná változtatható, valamint egy összecsukható képernyő, amely a belső teret tökéletes játékbarlanggá változtatja” – olvasható a Heatherwick hivatalos ismertetőjében.

Az autó hajtásláncával és teljesítményével kapcsolatban egyelőre semmilyen részletet sem hoztak nyilvánosságra, de a dizájnstúdió elkészítette egy minimalista, egyedi megjelenésű töltőoszlop terveit is, amely az IM Motors szerint „a városi infrastruktúra szerves részét fogja képezni”. A rozsdás megjelenésű, úgynevezett corten acélból készülő egyszerű szerkezet visszahúzható töltőkábellel és az EV töltését még inkább megkönnyítő, ergonómikus fogantyúval rendelkezik.

„Ez az autó arra hivatott, hogy a segítségével egy tisztább és jobb jövőbe utazhassunk. Az Airo nem pusztán egy újabb elektromos autó, amelyik nem szennyezi a levegőt, hanem ezen túlmenően a legújabb HEPA szűrőtechnológiát alkalmazva menet közben a többi autó által kibocsátott szennyező anyagokat is kiszűri a levegőből. Az Airo lényegében egy többfunkciós szoba, ahol extra hely áll rendelkezésre étkezésre, munkára, játékra vagy akár alvásra is” – mondta Thomas Heatherwick, az Airo koncepció tervezője.

 

Elektromos autót vásárolnál? Ne habozz tovább, és keresd fel a Magyar Autókereskedőház Zrt. kollégáit telefonon (+36203663447) vagy e-mailben!