Azt követően, hogy a Tesla frissítette európai honlapját kiderült, hogy két legnépszerűbb modelljének is megváltozott a hatótávolsága.

A 19 colos felnikkel szerelt Model Y Long Range esetében a gyártó adatai szerint eddig egyetlen feltöltéssel 537 kilométert lehetett megtenni, ami most 565 kilométerre emelkedett, míg a 20 colos kereket használó verzió hatótávja 507-ről 533 kilométerre gyarapodott. Ezzel párhuzamosan a Performance kivitel is számottevő javulást könyvelhet el, ugyanis 480 helyett mostantól 514 kilométerre képes. Ezek a WLTP mérési ciklus alapján kalkulált elméleti hatótávadatok.

A változások annak köszönhetőek, hogy a kaliforniai cég az eddig használt M48-as kódjelű, 4,8 amperórás LG akkumulátorcellák helyett átállt az új M50-es cellák használatára. Ez a 0,2 amperórás energiasűrűség-növekedés a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Model Y akkujának bruttó kapacitása 77 kilowattóráról 82-re emelkedett.

Tesla Model 3 szemből, menet közben

Módosult továbbá a Model 3 hatótávolsága is, azonban a Model Y-nal ellentétben ebben az esetben nem növekedésről, hanem csökkenésről van szó. A 18-as felniket használó Model 3 Long Range jelen pillanatban 626 kilométerre képes, ami 11 kilométeres csökkenést jelent. Míg a 19 colos sport felnikkel 12 kilométerrel kevesebbet, összesen 602 kilométert képes megtenni. A Performance verzió aktuális hatótávolsága 547 kilométer.

A csökkenés hátterében az áll, hogy a Model 3 is megkapta a régebbi Intel Atom processzorok helyett az új, lényegesen gyorsabb és erősebb AMD Ryzen egységeket, ám ezek többet is fogyasztanak.

Ez a változás nem érinti az LFP (lítium-vasfoszfát) akkuval készülő verziók hatótávolságát, ugyanis ezekben a modellekben már azóta ezek az új processzorok dolgoznak, hogy nemrég bruttó 55-ről 60 kilowattra növelték az elektromos autó akkujának kapacitását. Így ebben az esetben továbbra is 491 kilométerrel számolhatunk.

Ha szeretnél Teslát venni, akkor keresd fel a mah-ev.hu weboldalt! Král Ádám (adam.kral@mahzrt.hu), és Luczek Dávid (david.luczek@mahzrt.hu) készséggel állnak rendelkezésedre telefonon (+36-20-666-8888) vagy e-mailben.