szombat - 2023. június 10.
20.5 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 576 Ft
100 626 Ft
D 554 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Itt az ADAC nagy villanyautó tesztje

2021. december 19. | 17:50

Az energiafelhasználást, a hatékonyságot és a hatótávolságot vizsgálták.

A legfrissebb ADAC Ecotest során a Német Autóklub azt vizsgálta, milyen a jelenleg kapható elektromos autók energiafelhasználása és hatótávolsága. Ezek kulcsfontosságú szempontoknak számítanak, amikor arról van szó, hogy mennyire gazdaságosan üzemeltethető egy elektromos jármű, vajon drágábban jövünk-e ki, mint egy megegyező paraméterekkel rendelkező benzines vagy dízel autó esetében.

A hatótávot számos tényező befolyásolja, így például a villanymotor(ok) energiafogyasztása. Hiszen mit ér egy nagy akkumulátor, ha pillanatok alatt lemerül és sokkal tovább tart feltölteni, mint egy gazdaságosabb fogyasztású autó kisebb akkumulátorát? Ez az egyik oka annak, amiért az ADAC azt tanácsolja, hogy vásárlás előtt mindenki alaposan gondolja végig, pontosan mekkora méretű akkumulátorra van szüksége.

Az ADAC most különböző méretű és árkategóriájú elektromos autókat tesztelt, különös figyelmet fordítva a hatótávra és a fogyasztásra (a töltési veszteséget is belekalkulálva). A valósághű ADAC Ecotest során minden járműnek előre meghatározott, szabványosított körülmények között kellett átesnie a méréseken.

Fogyasztás: a Hyundai Ioniq Electric rendkívül gazdaságos

Nagyok a különbségek a gyártók között

Egyértelmű, hogy egy nagyobb és nehezebb járműnek általában magasabb az energiafogyasztása is. Meglepő, hogy a valóságban mekkorák a különbségek: az Ecotest során a Hyundai Ioniq Electric bizonyult a leggazdaságosabbnak 16,3 kilowattóra/100 kilométeres átlagfogyasztásával. A szintén a dél-koreai gyártó kínálatában megtalálható Kona Electric ugyancsak rendkívül takarékosnak mondható 16,7 kilowattórás fogyasztással.

Ezzel szemben a sportos, 408 lóerős teljesítmény leadására képes, összekerekes Polestar 2 kétmotoros kivitelének volt szüksége a legtöbb energiára 100 kilométer megtételéhez a maga 29,2 kilowattórájával. Az ugyanazzal a nem kimondottan hatékony hajtáslánccal szerelt Volvo XC40 Recharge alig valamivel kevesebbet, 28,8 kilowattórát fogyasztott. Az ADAC megvizsgálta a Polestar 2 Long Range egymotoros verzióját is, ami lényegesen gazdaságosabbnak bizonyult, csupán 18,5 kilowattórára volt szüksége 100 kilométerenként.

Energiafogyasztás: néha jelentősek a töltési veszteségek

Fontos megjegyezni, hogy amikor egy elektromos autó fogyasztásról beszélünk, nem csak az a lényeges, hogy a villanymotor mennyire hatékonyan használja fel az energiát, ezáltal meghatározva az adott jármű hatótávolságát. A „tankolás” során töltési veszteségek is jelentkeznek, ami azt jelenti, hogy több energiát használunk fel a feltöltéshez, mint amennyit végül ténylegesen az akkumulátorban el tud tárolni.

A belső égésű motorok esetében ez olyan lenne, mintha tankolás közben mellé folyna néhány liter üzemanyag. Mivel ettől függetlenül ugyanúgy fizetni kell érte, így az ADAC a teszt során figyelembe vette a töltési veszteségeket is.

Mindegyik, a tesztben résztvevő autót váltóárammal (AC) töltötték ugyanannak a 22 kilowattos fali töltőnek a segítségével, a jármű saját kábelén keresztül, azonos környezeti körülmények között.

Egyes esetekben a töltési veszteségek kimondottan jelentősek, amint az az alábbi táblázatból is kiderül. Az ADAC Ecotest során a Tesla Model X 100 kilowattórás akkumulátorának teljes feltöltéséhez 108,3 kilowattóra energiára volt szükség. A helyzet nem néz ki jobban a Renault Twingo Electric vagy a Jaguar i-Pace esetében sem.

Hatótáv: a Ford Mustang és az egymotoros Polestar 2 az élen

Nagy akkumulátor vagy hatékony hajtáslánc?

A koreai modellek példája is azt mutatja, hogy nem kizárólag hatalmas akkumulátorokkal lehetséges nagy hatótávolságot elérni, mint a Tesla autóiban vagy a Porsche Taycan esetében. A hatékony hajtásláncnak köszönhetően a Hyundai Kona és a Kia e-Niro még a relatíve kis kapacitású, nettó 64 kilowattórás akkumulátor ellenére is bőséges hatótávot tesz lehetővé.

Még egy 52 kilowattórás akkuval szerelt Renault Zoe is 335 kilométer megtételére képes egyetlen feltöltéssel. Bár fogyasztás tekintetében a Hyundai Ioniq az élen végzett, mindössze 38,3 kilowattórás akkumulátora miatt csupán 270 kilométeres hatótávjával a középmezőny végére csúszott vissza.

Az ADAC Ecotest során megállapított fogyasztási értékek és a hatótávok más körülmények között eltérőek lehetnek. Például a magasabb sebesség vagy az alacsony hőmérséklet jelentős hatással lehet és számottevően csökkentheti a hatótávolságot.

Költségek: Az energiafogyasztás nem minden

Egy autó teljes élettartamára vonatkoztatott költségei természetesen nem olvashatók ki a hatótávra vagy az energiahatékonyságra vonatkozó adatokból. Ez egy rendkívül összetett kérdés, amely magába foglalja a vételárat, a karbantartási és javítási költségeket, a biztosítást, az amortizációt és azt az összeget, amit a tankolásra/feltöltésre költünk az évek során.

Tény, hogy a villanyautók fenntartási költségei alacsonyabbak, mint egy belső égésű motoros autó esetében. Jelenleg azonban még főként a jelentős, vásárlást ösztönző támogatásoknak köszönhetően számítanak versenyképes alternatívának a hagyományos járművekkel szemben.

Elektromos autót vásárolnál? Ne habozz tovább, és keresd fel a Magyar Autókereskedőház Zrt. kollégáit telefonon (+36203663447) vagy e-mailben!

Újra ingyenessé válik a parkolás Budapest szinte egész területén Keskeny, de praktikus lakóautót mutatott be egy német gyártó

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!