szombat - 2023. március 25.
11.5 °C
közepes eső
alapjarat.hu logo
95 607 Ft
100 652 Ft
D 605 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Ki lehet játszani a Tesla éberségfigyelő rendszerét? – VIDEÓ

2021. április 13. | 10:42

A Tesla mesterséges intelligencia segítségével tartja szemmel a sofőröket.

Egy új videó került fel az internetre, amely bemutatja, hogy a Tesla mesterséges intelligencián (Artificial Intelligence = AI) alapuló, a sofőr megfigyelésére szolgáló rendszere az utastérben található kamera segítségével valós időben észleli azt, hogy a vezető valóban az útra és a forgalomra koncentrál.

A mai modern autókban megtalálható legegyszerűbb éberség- és jelenlétfigyelő rendszerek azt ellenőrzik, hogy a sofőrök vezetés közben valóban fogják-e a kormányt, miközben a különféle vezetést támogató rendszerek használatával közlekednek. A technológiailag kifinomultabb modellek már az utastér felé fordított kamerákra támaszkodnak, amelyek elsősorban a sofőr szemének mozgását vizsgálják, a rendszer pedig ez alapján állapítja meg azt, hogy a vezető valóban aktívan az úton tartja-e a tekintetét, vagy esetleg menet közben elkalandozott a figyelme. Ilyen például a GM Supercruise nevű megoldása.

A Teslák utastérben elhelyezett kamerák már évek óta jelen vannak a kaliforniai gyártó járműveiben, ám a cég vezérigazgatója, Elon Musk korábban határozottan elvetette annak lehetőségét, hogy ezeket egy, a vezetők megfigyelésére szolgáló rendszer részeként használják. A dél-afrikai születésű üzletember kijelentette, az utastér kamerájának célja a Tesla tervezett robotaxi hálózatában játszik majd fontos szerepet: ezzel szeretnék elejét venni annak, hogy az utasok kárt tegyenek az önvezető, sofőr nélküli taxikban.

A Tesla tavaly egy szoftverfrissítés során aktiválta először az utastér kameráját, egyúttal arra kérte az tulajdonosokat, hogy önkéntes alapon engedélyezzék az autógyártó számára, hogy videókat és képeket készítsen, ezáltal is segítve a „biztonsági funkciók jövőbeni fejlesztéseit”.

Az utóbbi időben a Tesla utastéri kamerája egyre több figyelmet kap, miután kiderült, hogy a Tesla kitett néhány tulajdonost az Full Self-Driving Beta, vagyis a teljes önvezető funkciót tesztelő programjából. Történt mindez azt követően, hogy kiderült, a kérdéses sofőrök nem fordítanak kellő figyelmet a vezetésre a rendszer használata során.

Természetesen azonnal felmerült a kérdés: ha a Tesla képes megállapítani, hogy a vezetők nem az utat és a forgalmat figyelik menet közben, nem kellene-e erre a sofőrök figyelmét is felhívni?

Többen – Musk korábbi nyilatkozatait alapul véve – kétségeiknek adtak hangot azzal kapcsolatosan, hogy a Tesla egy aktív, az utastéri kamerát használó, AI-alapú, éberség- és jelenlétfigyelő rendszert használna. Ehelyett azt gyanítják, hogy a kaliforniai cég manuálisan ellenőrizte az FSD Beta program során rögzített felvételeket.

Most „green”, az ismert Tesla-hacker közzétett egy videót, amely valós időben mutatja be, hogyan felügyeli a Tesla elektromos autójának rendszere a járművezetőt az utastérben elhelyezett kamerán keresztül. A rendszer aktívan figyeli, hova néz a sofőr, és felmerül-e bármilyen zavaró tényező, mint például a mobiltelefon használata, ami a Tesla esetében már sokkal inkább a kézben, magunk előtt tartott telefonra vonatkozik, mintsem a tényleges telefonálásra.

A hacker egy másik videót is közzétett, ahol a rendszert különféle fényképek segítségével próbálta átverni. Ezen próbálkozások sikerességét a képernyő bal felső sarkában megjelenő értékek mutatják.

Szintén a Tesla autóiban található kamerákhoz kapcsolódik, hogy a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg március közepén egy közleményt adott ki, amelyben megtiltják a Tesla-tulajdonosok számára, hogy járműveikkel a katonai bázisok, valamint a lakótelepek területén parkoljanak. A kínai hadsereg szerint a felvételek rögzítése és későbbi felhasználása komoly biztonsági kockázatot jelenthet. Mindez természetesen attól függ, hogy az amerikai autógyártó miként kezeli ezeket az adatokat.

A Tesla China erre egy válaszközleménnyel reagált, melyben kijelentették, az utastér kameráját nem aktiválták Kínában, de természetesen Musk sem mehetett el szó nélkül a felmerült biztonsági aggályok mellett.

„Rendkívül szigorúan kötnek minket a szabályok, hogy bizalmasan kezeljünk bármilyen információt, hiszen, ha a Tesla az autóit használná kémkedésre Kínában vagy bárhol máshol, akkor bezáratnák a céget” – mondta a vállalkozó.

 

A Ford Ranger két új limitált kiadást kap Európában Kipróbálták, hogyan teljesítenek az automata parkolóasszisztensek tolatás közben - itt az eredmény!

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!