2021. szeptember 14. | 10:30

Az árak felhajtása miatt aktivizálta magát az ország piacfelügyelete.

Kínában „túl sok” elektromos járműgyártó van, ezért a kínai kormány konszolidálni fogja a túlzsúfolt elektromos járműipart – jelentette ki Hsziao Yaqing ipari és információs technológiai miniszter. A kínai kormány emellett a chipértékesítő cégekre is lecsap, hogy segítse az autógyártást.

Hsziao Yaqing azt is elmondta, hogy Kína javítani fogja töltőhálózatát és fejleszteni fogja az elektromos járművek értékesítését a vidéki piacokon. A kormányzat a környezetbarátabb járműveket támogatja a légszennyezés csökkentése érdekében, ami arra ösztönzi az elektromos autógyártókat (pl. a Niot, az XPenget és a BYD-t), hogy bővítsék a gyártási kapacitást Kínában.

A miniszter hozzátette, hogy a minisztérium felgyorsítja az alternatív megoldások kidolgozását az autóipari chipellátás hiányának kezelésére. A kínai piacfelügyelet a múlt héten megbírságolt három autóchip-értékesítő vállalatot az árak felhajtása miatt, hogy segítse az autógyártást a világ legnagyobb járműpiacán. A piacszabályozással foglalkozó állami hivatal a honlapján közölte, hogy három helyi vállalatot összesen 2,5 millió jüan (durván 115 millió forint) bírsággal sújtott.

Az elhúzódó globális chip-hiány a legnagyobb autógyártókat, köztük a Fordot, a Hondát és a Volkswagent is érinti, és sokan kénytelenek leállítani vagy csökkenteni a termelést. A szabályozó hatóság közölte, hogy a piaci rend fenntartása érdekében továbbra is szorosan figyelemmel fogja kísérni a chipipar árait, és le fog csapni az illegális piaci magatartásra.