szombat - 2023. szeptember 30.
11.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 647 Ft
100 699 Ft
D 678 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Lehet, hogy néhány éven belül külön kell majd kérni a kormánykereket egyes autókba

2021. szeptember 06. | 13:35

A Volkswagen korábbi vezetője szerint a sofőr nélküli taxik már jövőre megjelenhetnek Németországban.

A Volkswagen és az Apple korábbi ügyvezetője, Johann Jungwirth úgy véli, fényes jövő áll az önvezető járművek előtt. Jungwirth, aki jelenleg az Intel tulajdonában lévő Mobileye alelnöke arra számít, hogy a sofőr nélküli taxik már 2022-ben megjelenhetnek Németország útjain.

A Mobileye, amely a kameraalapú vezetéstámogató rendszereket ötvözi a LiDAR (Light Detection and Ranging, magyarul lézer alapú távérzékelés) technológiával, megkapta a szükséges engedélyeket, hogy elkezdhesse tesztelni Németországban a 4-es szintű önvezetésre képes rendszerét. Ennek köszönhetően pedig egyre közelebb kerülünk ahhoz a ponthoz, hogy a vezető nélküli, valóban önvezető technológia megjelenjen a kereskedelmi forgalomban is.

A szakember arra számít, hogy a 4-es szintű autonómiával rendelkező robotaxik, amelyekben az autó már a sofőr beavatkozása nélkül is képes önmagától közlekedni, várhatóan 2022 és 2025 között fognak megjelenni. Meglátása szerint a technológia fokozatosan, egymás után terjed majd el Németország 16 tagállamában.

Jungwirth úgy számol, hogy a 4-es szintű önvezetés 2024-től vagy 2025-től kezdve alapfelszereltségként is meg fog jelenni a civil használatra szánt csúcskategóriás autókban, és a technológia opcionálisan választható extraként más szegmensekben is elérhető lesz.

„Ettől a ponttól kezdődően az emberek választhatnak, hogy az autójukban legyen, vagy ne legyen kormánykerék” – fejtette ki Jungwirth az Automobilwoche által rendezett, az jövőbemutató autóipari fejlesztésekkel foglalkozó konferencián.

A szakember jóslatai helytállónak tűnhetnek, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a prémium gyártók egymás után mutatják be a kormány nélküli járművekkel kapcsolatos tanulmányaikat.

Ezek közül a legutóbbi a nemrég leleplezett Audi Grandsphere koncepció. A méretes luxusszedán gyakorlatilag nem más, mint egy kerekeken guruló nappali, amely képes a kormánykereket a műszerfal alá rejteni, és emberi beavatkozás nélkül közlekedni.

A négykarikás márka vezetősége kifejtette, terveik között szerepel, hogy 2026-ra már 4-es szintű önvezetéssel rendelkező autókat kínáljanak vásárlóik számára. Azzal kapcsolatban azonban még nincsenek hírek, hogy ezekben a modellekben továbbra is találkozhatunk-e a kormánykerékkel.

Lélektani határt lép át a magyar benzinár szerdán Toyota Auris 1.8 Hybrid Touring Sports 2019 - Tesztvideó

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!